lady.sk
AKLINIK B 468X60
  * 2024
  * 2023
  * 2022
  * 2021
  * 2020
  * 2019
  * 2018
  * 2017
  * 2016
  * 2015
  * 2014
  * 2013
  * 2012
       December
       November
       Október
       September
       August
       Júl
       Jún
       Máj
       Apríl
       Marec
       Február
       Január
  * 2011
  * 2010
  * 2009
  * 2008
  * 2007
  * 2006
  * 2005
  * 2004
  * 2003
  * 2002
  * 2001
  * 2000

 
Napíšte nám svoje otázky, pripomienky, návrhy, nápady, požiadavky na redakcia(`na`)lady.sk
 
PRIHLÁSENIE


  Zapamätať heslo

Nová registrácia
Zabudnuté heslo

Registráciou získavate ochranu mena v poradni a v komentároch k článkom.
 
PORADŇA

Dnes pribudlo:
1 tém, a 1 reakcií.
Včera pribudlo:
1 tém, a 2 reakcií.

 
Z ARCHÍVU
 
Piatok, 19. Apríl, , Dnes oslavuje Jela
  KATALÓG Informácie    Pridať firmu 
Móda, módne odevy, bielizeň Obuv, kabelky Módne doplnky, klenotníctva Kozmetika, parfuméria Skrášľovacie salóny, služby, pobyty Zdravie, výživa
Životopis a jeho „chybičky krásy“

  Spracoval(a) : Peter
Dátum : 15.12.2012
späť
Späť

Poslať
 

Životopis je prvým kontaktom medzi vami a potenciálnym zamestnávateľom. Buď zaujme alebo odradí. Akým chybám by sme sa pri písaní curriculum vitae mali vyhnúť?

Gramatické chyby. Hovorí sa, že šaty robia človeka. No aj pravopis môže čo to prezradiť o uchádzačovi o prácu. Nie je nič horšie ako to, keď váš potenciálny zamestnávateľ vidí v životopise množstvo gramatických chýb. „Hrúbky“ či preklepy dokážu naozaj odradiť. A zvlášť pri pozíciách, od ktorých sa vyžaduje komunikácia či už s klientom alebo zákazníkom. Ak si nie ste istý, požiadajte o pomoc niekoho gramaticky spôsobilejšieho, aby vám životopis ešte pred odoslaním skontroloval.

Email. Neprofesionálna emailová adresa typu cicuska123@, karkulka007 či sandokan05 nie je práve najvhodnejšia pre konverzáciu s budúcim šéfom. Podobné adresy naznačujú, že zjavne nerozumiete dôležitosti vlastnej prezentácie a dôveryhodnosti. Ak teda máte takéto konto vytvorené, dajte si tú námahu a vytvorte si radšej novú emailovú adresu. Najlepšie formou meno.priezvisko@... Emailová adresa totiž môže napovedať aj o zrelosti uchádzača.

Fotografia. Dovolenka pri mori v bikinách či párty s kamarátmi s pivom v ruke. To nie sú tie pravé fotografie do životopisu. Určite zvoľte formálnejšie fotografie. Odporúčajú sa zábery podobné ako nájdete v občianskom preukaze či v pase. Základ je zachovať si profesionalitu a vážnosť.

Chronológia. Neprehľadne uvedené predošlé zamestnania či tvrdo odpracované roky, ktoré sa ale nestotožňujú so skutočnosťou. Aby mohol zamestnávateľ posúdiť či ste ten správny kandidát na danú pozíciu, mal by ľahko zistiť na akých pracovných miestach ste pôsobili a za čo ste boli zodpovedný. „V životopisoch sa často stretávam s veľmi nepresným uvádzaním času pôsobenia uchádzača v zamestnaní. Napríklad údaj „2010-2011“ môže znamenať, že má odpracované dva roky, no vo väčšine prípadov je to pár mesiacov, a to je podstatný rozdiel. Je korektné uviesť k roku i mesiac pôsobenia v zamestnaní,“ vysvetľuje Peter Slafkovský zo spoločnosti Adecco. Ako prvé by sa malo uvádzať súčasné alebo posledné zamestnanie a potom podľa rokov ďalšie predošlé pracovné skúsenosti. Životopis tak bude prehľadnejší.

Menej je niekedy viac. „Mám štyri deti, nedávno som sa rozviedla a ...“ Osobné a súkromné informácie nemajú v životopise čo robiť. Možno, že vaša životná situácia nie je práve ideálna, no zamestnávateľ nie je terapeut, ktorý by vám pomohol a v podstate ho dané veci ani nezaujímajú. Jediné, čo potrebuje je fakt, či ste tým správnym človekom pre jeho firmu alebo nie. Takže s príliš súkromnými informáciami sa radšej podeľte s vašimi známymi.

Neklamte a neprikrášľujte. Všetko raz vyjde najavo a zvlášť pri osobnom pohovore. Ak v životopise uvediete nepravdivé alebo polopravdivé informácie o vašej osobe, jednoduchými otázkami na to personalista príde.

Zlý formát. S nadšením odošlete životopis na vysnívanú pozíciu, no odpoveď neprichádza. A pritom by stačilo tak málo. Napríklad poslať životopis v správnom formáte. Ideálne v PDF. Veľakrát sa totiž stáva, že personalista dostane email, no životopis/príloha sa mu nepodarí otvoriť, čo znižuje šance na to, aby sa vôbec ozval.

Mzda. Do životopisu nikdy neuvádzajte sumu, ktorú by ste chceli vidieť na výplatnej páske. Platové ohodnotenie sa totiž preberá až na osobnom pohovore.

Štruktúra životopisu. Štruktúrovaný znamená prehľadný a hutný. Jednoucho veľa povedané na malom priestore. Stačia maximálne dve A4. Nie je potrebné sa podrobne rozpisovať v konečnom dôsledku o nepodstatných veciach. Alebo písať beletrizovaný životopis v podobe rozprávky o vašom živote. V jednoduchosti je krása.

Sebakritika.  „Notoricky zavádzajúce sú uvádzané znalosti cudzích jazykov. Ruštinu ovládame ešte zo základnej školy a čeština je nám vlastná z polročného pobytu na montáži ...Nie je výnimkou, že často sľubní kandidáti o prácu stroskotajú práve na skreslených informáciách o úrovni znalosti jazyka už na pohovore najmä vtedy, ak sa hlásia na pozíciu, kde je táto znalosť podmienkou,“ dodáva P. Slafkovský. V životopise uvádzajte iba to, čo naozaj viete. To sa týka nielen úrovne znalosti jazykov či ovládania počítačových programov. Môže sa totiž stať, že vás posadia za počítač alebo sa s vami začnú rozprávať v cudzom jazyku, čím sa ukáže skutočná úroveň vašich znalostí. Vyhnete sa tak trápnej situácii, keď si uvedomíte, že svoje znalosti ste zjavne precenili.

Dobrá rada na záver: Kvalitný životopis je bránou k novému zamestnaniu. Buď si dáte na ňom záležať alebo budete zháňať zamestnanie bez výsledku. Ak si neviete poradiť so životopisom sami, obráťte sa napríklad na personálnu spoločnosť, ktorá vám bezplatne poradí, prípadne vám pomôže aj so samotných hľadaním tej ideálnej práce pre vás.


Diskusia k článku:

slafkovsky, este keby ste poradili zamestnavatelom, ze jazyky treba ziadat na pozicie, kde ich treba, ked hladam babu na pracu s databazou, tak nemusi vediet superanglisky, atcia zaklady a vediet pouzit slovnik, dolezitejsia je schopnost sa dlhe hodiny sustredit na detaily a nerobit chyby a kedze niekto nie je neomylny tak tie chyby rychle odstranit ak ma komunikovat so zahranicim tam treba iny level jazyka
Neregistrovaný - , 15.12.2012 10:21
Príspevok :
Autor :
E-mail :
Prispievate ako neregistrovaný používateľ. Prihlásiť sa môžete v ľavom stĺpci.
NAJČÍTANEJŠIE
 
REKLAMA
BIOTRUE banner 109 sutaz
 
REKLAMA
 
PARTNERI
Slovensky paraolypijsky vybor
 
NAJNOVŠIE
 
HĽADAŤ

v článkoch
v poradni
v katalógu
 
 
(c)2016 Fornet. Všetky práva vyhradené. redakcia(`na`)lady.sk
Nezodpovedáme za obsah príspevkov pridaných zvonku!!!