lady.sk
AKLINIK B 468X60
  * 2024
  * 2023
  * 2022
  * 2021
  * 2020
  * 2019
  * 2018
  * 2017
  * 2016
  * 2015
  * 2014
  * 2013
  * 2012
  * 2011
  * 2010
  * 2009
  * 2008
  * 2007
  * 2006
  * 2005
  * 2004
  * 2003
  * 2002
       December
       November
       Október
       September
       August
       Júl
       Jún
       Máj
       Apríl
       Marec
       Február
       Január
  * 2001
  * 2000

 
Napíšte nám svoje otázky, pripomienky, návrhy, nápady, požiadavky na redakcia(`na`)lady.sk
 
PRIHLÁSENIE


  Zapamätať heslo

Nová registrácia
Zabudnuté heslo

Registráciou získavate ochranu mena v poradni a v komentároch k článkom.
 
PORADŇA

Dnes pribudlo:
1 tém, a 0 reakcií.
Včera pribudlo:
1 tém, a 1 reakcií.

 
Z ARCHÍVU
 
Piatok, 29. Marec, , Dnes oslavuje Miroslav
  KATALÓG Informácie    Pridať firmu 
Móda, módne odevy, bielizeň Obuv, kabelky Módne doplnky, klenotníctva Kozmetika, parfuméria Skrášľovacie salóny, služby, pobyty Zdravie, výživa
Vianočná inšpirácia

  Spracoval(a) : Jeníková Martina
Dátum : 9.12.2002
späť
Späť

Poslať
 

Považovali ich za slzy bohov, či zbytky padajúcich hviezd. Boli prítomné pri všetkých náboženských rituáloch. Zdobili hlavy kráľov, aj princezien a  ukazovali rozdiely medzi ľuďmi. Pri ich prijímaní boli rovnako šťastní panovníci, hviezdy, aj ktorákoľvek žena. Drahé kamene.

Na svete existuje cez tritisíc druhov nerastov, ale len päťdesiat z nich – respektíve stotridsať ich odrôd má výsostné právo používať názov drahé kamene. Vznikali pri extrémnom tlaku a teplotách a nachádzajú sa len v niektorých lokalitách. Sú vzácne, zbožňované aj preklínané a aj oni majú svoju elitu – diamant, rubín a smaragd. Ak chcete urobiť niekomu, na kom vám mimoriadne záleží obrovskú radosť, siahnite práve po nich.

DIAMANT
Briliant
Diamanty sú už tisícročia symbolmi moci a jedinečnosti. Ich magická sila sa zrodila pred tromi miliardami rokov, stovky kilometrov pod zemským povrchom z čistej formy uhlíku. Boli tu skôr, ako sa objavila najnepatrnejšia forma života a dokážu vydržať také podmienky, že ostanú zrejme aj keď tu už my dávno nebudeme. Diamanty sú večné. Môžu byť farebné, alebo priehľadné. Existujú diamanty žlté, hnedé, zelené, modré, ružové, červené, šedé aj čierne. Tie farebné majú omnoho vyššiu cenu. Kvôli jednému z nich, prekliatemu modrému briliantu v tvare srdca sa vraj potopil aj Titanik. Je ich tak málo, že často smrteľníci mnoho krát ani nevedia o ich existencii. Pri opracovávaní, ktoré prebieha zasa len pomocou diamantu stráca surový diamant 40 až 60 percent svojej hmotnosti. Cenu majstrami vybrúseného skvostu určujú štyri kritériá: čistota kameňa, jeho farba, spracovanie a hmotnosť /jeden karát sa rovná dvom desatinám gramu/.Ako zistíte, či je ten váš kameň pravý? V prvom rade do diamantu sa nedá urobiť ryha žiadnym z dostupných materiálov. V druhom rade, ak sa naň zahľadíte cez desaťnásobne zväčšujúcu lupu začne vás po niekoľkých sekundách priameho pohľadu na plôšku diamantu bolieť oko. Jeho lesk musí byť až taký ostrý. V druhom rade sú všetky hrany výbrusu ostré. Pravý diamant sa na hranách nemôže v žiadnom prípade otupiť.  Pokiaľ však kupujete šperk s briliantom vyššej ceny, rozhodne navštívte klenotníka, ktorý vám k nemu pribalí aj certifikát pravosti. Určite sa vám to oplatí.

RUBÍN
Rubín je červená odroda korundu a je druhým najtvrdším kameňom na planéte. Jeho farebnosť je od ružovej, cez červenú až po hnedastú farbu. Je to jeden z kameňov, ktorým je pripisovaná čarovná moc. V skutočnosti je červený rubín bratom všetkých korundov iných farieb, ktoré sa nazývajú zafíry. Keďže je však táto jeho odroda najzriedkavejšia, je aj najdrahšia. Rubín vo svojom červenom lesku prináša vášeň. Šperk, ktorý je ním vyzdobený dodáva mužom silu a ženám prináša lásku.

SMARAGD
Drahokam so sýtou zelenou farbou je odrodou berylu. Jeho prekrásne sfarbenie je spôsobené prítomnosťou chrómu a vanádia. Pravé smaragdy sa však v prírode vyskytujú bez kazov len veľmi zriedkavo. Preto sú kamene napúšťané špeciálnymi olejmi, ktoré nedokonalosti zamaskujú. Aj keď ich nie je tak veľmi málo, sú veľké kamene práve z tohoto dôvodu mimoriadne vzácne. Obľubovali ich všetci vládcovia sveta.

V šperkoch často nájdete syntetické kamene. Nielen smaragdu. Dnes sú takmer vo všetkých klenotníctvach sveta. Pravé už zvyknú byť iba brilianty /brúsený diamant/.  Ich fyziologické a chemické vlastnosti sú síce zhodné s tými pravými, ale ich čarovná moc je omnoho, omnoho slabšia. Smaragdy sa najčastejšie brúsia do stupňovitého oválu, alebo do tvaru šošovičky, či kvapky. Pravý smaragd prináša vo svojej zelenej kráse pokoj, harmóniu a stálosť.
Je samozrejmé, že za tromi „maharadžami“ sveta kameňov kráča ešte niekoľko veľmi vzácnych kniežat, ale z ich lesku si určite dokážete intuitívne vybrať sami.

Už viete čo chcete na Vianoce?      
  


Diskusia k článku:

samozrejme, že viem, len je otázne, či to dostanem:-)
Neregistrovaný - smile, 9.12.2002 15:43
Kamene ma moc neoslovujú, jedine tak ruženín, ale v prírodnej forme.Nosím ho v ruksaku pre šťastie.
Neregistrovaný - Bellezza, 9.12.2002 16:07
jasne, ze vieme, ale rozhodne nie drahy kamen...
Neregistrovaný - elka-telka, 9.12.2002 19:15
Brilianty, jedine nádherné žiarivé studené brilianty - najlepších priateľov ženy.
Neregistrovaný - Ja, 10.12.2002 08:58
to je snobstvo...a veľký komplex
Neregistrovaný - Bellezza, 10.12.2002 09:46
Hahaha, ja Ťa tiež ,,neondiem" za Tvoj ruženín v kapse, Bellezza. Tak mě nech!
Neregistrovaný - Ja, 10.12.2002 11:31
je prijemne byt snobom :)
Neregistrovaný - , 10.12.2002 13:39
no jo.hezkej den
Neregistrovaný - Bellezza, 11.12.2002 08:28
Príspevok :
Autor :
E-mail :
Prispievate ako neregistrovaný používateľ. Prihlásiť sa môžete v ľavom stĺpci.
NAJČÍTANEJŠIE
 
REKLAMA
BIOTRUE banner 109 sutaz
 
REKLAMA
 
PARTNERI
Slovensky paraolypijsky vybor
 
NAJNOVŠIE
 
HĽADAŤ

v článkoch
v poradni
v katalógu
 
 
(c)2016 Fornet. Všetky práva vyhradené. redakcia(`na`)lady.sk
Nezodpovedáme za obsah príspevkov pridaných zvonku!!!