lady.sk
AKLINIK B 468X60
  * 2024
  * 2023
  * 2022
  * 2021
  * 2020
  * 2019
  * 2018
  * 2017
  * 2016
  * 2015
  * 2014
  * 2013
  * 2012
       December
       November
       Október
       September
       August
       Júl
       Jún
       Máj
       Apríl
       Marec
       Február
       Január
  * 2011
  * 2010
  * 2009
  * 2008
  * 2007
  * 2006
  * 2005
  * 2004
  * 2003
  * 2002
  * 2001
  * 2000

 
Napíšte nám svoje otázky, pripomienky, návrhy, nápady, požiadavky na redakcia(`na`)lady.sk
 
PRIHLÁSENIE


  Zapamätať heslo

Nová registrácia
Zabudnuté heslo

Registráciou získavate ochranu mena v poradni a v komentároch k článkom.
 
PORADŇA

Dnes pribudlo:
1 tém, a 1 reakcií.
Včera pribudlo:
1 tém, a 2 reakcií.

 
Z ARCHÍVU
 
Štvrtok, 28. Marec, , Dnes oslavuje Sona
  KATALÓG Informácie    Pridať firmu 
Móda, módne odevy, bielizeň Obuv, kabelky Módne doplnky, klenotníctva Kozmetika, parfuméria Skrášľovacie salóny, služby, pobyty Zdravie, výživa
Ochorenia žilového pôvodu

  Spracoval(a) : Lenka
Dátum : 8.11.2012
späť
Späť

Poslať
 

Hemoroidy

Veľmi častým ochorením žilového pôvodu je hemoroidálne ochorenie, alebo tiež hemoroidy, ľudovo „zlatá žila“. Vzniká z cievnych vankúšikov, ktoré sa prirodzene nachádzajú v konečníku a sú nevyhnutné na zabezpečenie úplného udržiavania stolice. Hemoroidy sú vlastne zväčšené a zapálené žily v bezprostrednom vonkajšom alebo vnútornom okolí análneho otvoru. Vo vyspelých krajinách postihujú viac ako 50 % populácie vo veku nad 50 rokov a častejšie trápia mužov. Najčastejším príznakom hemoroidov je nebolestivé krvácanie. Medzi časté komplikácie patrí trombóza, prolaps (vyklenutie, vykĺznutie cievnych uzlov) a strangulácia (zauzlenie). 

Na vznik hemoroidov má vplyv viacero faktorov. Úlohu hrá dedičná predispozícia (familiárny výskyt ochorenia je až 42 %), ako aj vek a súvisiace ochabnutie väziva, podvýživa, tehotenstvo, nádory malej panvy, stravovacie návyky (korenené jedlá, alkohol), či nepravidelná stolica (hnačky, zápcha).

 

Podľa umiestnenia a príznakov delíme hemoroidy na vnútorné, vonkajšie a zmiešané. Sliznica pokrývajúca vnútorné hemoroidy je relatívne menej citlivá na bolesť, kým vonkajšie hemoroidy sa môžu prejavovať akútnou bolesťou. Klinický obraz ochorenia závisí od jeho štádia:

                    I.          štádium – hemoroidy bez prolapsu. Ani počas tlaku na stolicu, ani pri defekácii nedochádza k ich vyklenutiu. Obyčajne sa prejavujú ako krvácanie pri stolici.

                  II.          štádium – počas tlaku na stolicu dochádza k prolapsu, ale po skončení defekácie sa spontánne vrátia do análneho otvoru.

                III.          štádium – počas tlaku na stolicu dochádza k vyklenutiu z análneho kanála a ich návrat vyžaduje manuálne vrátenie do análneho otvoru

               IV.          štádium – trvalý prolaps, ktorý sa nedá vrátiť do análneho kanála, bez ohľadu na stolicu alebo tlak na stolicu

 

V štádiu I. a II. sa hemoroidy prejavujú najmä nebolestivým krvácaním pri a po stolici, v III. a IV. štádiu má pacient ťažkosti spôsobené prolapsom hemoroidálnych uzlov – bolesť, pocit tlaku, svrbenie, výtok.

 

Liečba hemoroidov

U všetkých pacientov sa odporúča zmeniť stravovanie a upraviť životný štýl. Cieľom je snaha o pravidelnú, mäkkú stolicu, bez namáhania pri defekácii. Strava by mala obsahovať vysoký podiel vlákniny, dostatok ovocia a zeleniny, naopak nevhodné sú korenené, pálivé a smažené jedlá a pitie alkoholu. Dbať treba aj na dostatok tekutín, zvýšenú análnu hygienu, dostatok pohybu a udržiavanie správnej telesnej hmotnosti. Nevhodné je dlhodobé sedenie na nevhodných sedadlách.

Niektorí pacienti majú len malé hemoroidy, ktoré im nespôsobujú žiadne problémy, alebo sa prejavia len zriedka a miernymi príznakmi, a tak nie je potrebná žiadna liečba. U pacientov, ktorých trápia prejavy ochorenia, závisí výber vhodnej liečby od štádia hemoroidov. Väčšina pacientov má mierne ťažkosti, ktoré ich neobmedzujú v každodenných aktivitách a postačuje im konzervatívna terapia (medikamentózna, pomocou liekov) alebo miniinvazívna liečba (drobný zákrok). Pacienti s výraznými prejavmi, ktoré sa nepodarilo inak zvládnuť, môžu podstúpiť chirurgický zákrok. U viac ako 60 % pacientov je možné dosiahnuť ústup ťažkostí vhodnými účinnými liekmi (venofarmakami), úpravou stravovacích návykov a dodržiavaním análnej hygieny.

 

Medikamentózna liečba

  1. Lokálna: Slúži najmä na zmierenie prejavov ochorenia, keďže nie je dostatok dôkazov o tom, že by lokálne prípravky liečili samotné ochorenie. Existuje množstvo voľne dostupných čapíkov a mastí, ktoré zmenšujú bolestivosť a obmedzujú krvácanie, môžu účinkovať proti opuchu, svrbeniu, niektoré pôsobia proti baktériám a napomáhajú hojeniu.

 

  1. Perorálna medikamentózna terapia: Pri liečbe hemoroidov sa využívajú lieky (venofarmaká), ktoré zosilňujú stenu periférnych žíl, znižujú priepustnosť a krehkosť kapilár, znižujú tvorbu opuchov a majú protizápalové účinky. Takéto účinky majú flavonoidy, ktoré patria k najdlhšie a najčastejšie používaným liekom na žilové ochorenia (napr. látky diosmín, hesperidín, rutín, aesculín, aescín). Efekty prírodných flavonoidov sú pomerne slabé a zvýrazňujú sa v kombináciách.

Viaceré klinické štúdie potvrdili účinnosť kombinovaného LIEKU - mikronizovaného diosmínu a hesperidínu, ktorý má až o 30 % vyššiu účinnosť v porovnaní s nemikronizovaným diosmínom. Dokáže výrazne uľaviť od príznakov hemoroidov, znižuje počet akútnych hemoroidálnych epizód, skracuje ich trvanie a znižuje ich intenzitu. Pri chronických ťažkostiach dokáže výrazne znížiť bolesť, výtok, podráždenie a krvácanie.

Okrem mikronizovaného diosmínu/hesperidínu vo forme lieku existujú tieto látky aj vo forme výživového doplnku, no tieto prípravky sa od seba výrazne líšia. Kým lieky majú liečivý účinok na ochorenie, výživové doplnky sa užívajú ako doplnok stravy. Výživovým doplnkom sa nesmú prisudzovať liečivé ani preventívne účinky, keďže nemôžu garantovať stabilný pomer účinných látok.

 

Semiinvazívne metódy liečby

Patrí medzi ne sklerotizácia, kryoterapia, elektrokoagulácia, fotokoagulácia alebo kombinácia týchto metód.

 

Chirurgická liečba

Výhodou chirurgického zákroku je, že dokáže chorobu definitívne vyliečiť jedným zákrokom. Umožňuje aj liečbu IV. štádia hemoroidov, pokiaľ zlyhajú menej invazívne a konzervatívne metódy liečby.

 

 


Diskusia k článku:

Ja som sa s hemeroidmi trápila asi pol roka. Našťastie to bola iba počiatočná fáza, obajvila sa u mňa po prechode. V lekárni mi odporučili Diosminol, je to výživový doplnok a už po pár dňoch som nepociťovala žiadne príznaky. Ale odporúčam nepodceňovať príznaky a za problém sa nehanbiť a vyhľadať pomoc.
Neregistrovaný - gabika, 19.11.2012 19:00, gabina(`na`)post.sk
treba skusit vsetko mozne, kazdemu zabera a pomaha nieco ine, mne zabral hemostp gel s tobolkami a sedave kupele, nemusela som ani lekara navstivit vedela som sa s tym popasovat sama
Neregistrovaný - Viki, 29.6.2017 22:40, viktoriakopanicka(`na`)centrum.sk
Príspevok :
Autor :
E-mail :
Prispievate ako neregistrovaný používateľ. Prihlásiť sa môžete v ľavom stĺpci.
NAJČÍTANEJŠIE
 
REKLAMA
BIOTRUE banner 109 sutaz
 
REKLAMA
 
PARTNERI
Slovensky paraolypijsky vybor
 
NAJNOVŠIE
 
HĽADAŤ

v článkoch
v poradni
v katalógu
 
 
(c)2016 Fornet. Všetky práva vyhradené. redakcia(`na`)lady.sk
Nezodpovedáme za obsah príspevkov pridaných zvonku!!!