lady.sk
AKLINIK B 468X60
  * 2024
  * 2023
  * 2022
  * 2021
  * 2020
  * 2019
  * 2018
  * 2017
  * 2016
  * 2015
  * 2014
  * 2013
  * 2012
  * 2011
  * 2010
       December
       November
       Október
       September
       August
       Júl
       Jún
       Máj
       Apríl
       Marec
       Február
       Január
  * 2009
  * 2008
  * 2007
  * 2006
  * 2005
  * 2004
  * 2003
  * 2002
  * 2001
  * 2000

 
Napíšte nám svoje otázky, pripomienky, návrhy, nápady, požiadavky na redakcia(`na`)lady.sk
 
PRIHLÁSENIE


  Zapamätať heslo

Nová registrácia
Zabudnuté heslo

Registráciou získavate ochranu mena v poradni a v komentároch k článkom.
 
PORADŇA

Dnes pribudlo:
1 tém, a 0 reakcií.
Včera pribudlo:
1 tém, a 1 reakcií.

 
Z ARCHÍVU
 
Sobota, 20. Apríl, , Dnes oslavuje Marcel
  KATALÓG Informácie    Pridať firmu 
Móda, módne odevy, bielizeň Obuv, kabelky Módne doplnky, klenotníctva Kozmetika, parfuméria Skrášľovacie salóny, služby, pobyty Zdravie, výživa
Ajurvéda – dvere do oázy pokoja

  Spracoval(a) : Silvia
Dátum : 23.11.2010
späť
Späť

Poslať
 

Slovo ajurvéda má indický pôvod – „ajur“ znamená život, „véda“ poznanie. Ide teda o veľmi komplexný systém tradičnej medicíny pochádzajúcej z Indie. Prvé zmienky o nej nájdeme v indickej literatúre z tzv. „védskeho obdobia“ (1 500 – 500 rokov pred naším letopočtom). V Európe sa ajurvéda považuje za alternatívnu medicínu, hoci v Južnej Ázii má oveľa väčší vplyv. Princípy ajurvédy slúžia nielen na liečenie určitých zdravotných ťažkostí, ale predovšetkým ako metódy na udržanie a podporu zdravia a prevencie chorôb. Napokon, aj prapôvodná myšlienka ajurvédy sa orientovala viac na podporu pozitívneho životného štýlu, než na liečbu nejakého konkrétneho ochorenia bez kontextu. Dnes sa však na ajurvédske centrá často obracajú ľudia práve vo chvíli, keď im zdravie dobre neslúži. Lekári, ktorí sa riadia ajurvédskymi princípmi, však posudzujú každého človeka komplexne. Aj preto sa napríklad kožné problémy v 1. Ajurvédskom medicínskom centre Ayur Ganesh v Bratislave liečia celkovou očistou tela a upokojovaním mysle – zmenou stravy, masážami, cvičením, meditáciou. Ajurvédski lekári sú presvedčení, že úpravou stravovacích návykov a životného štýlu sa celkovo možno zbaviť mnohých ťažkostí bez liekov.

 

 

Ajurvéda je úspešná predovšetkým v liečbe týchto ochorení: migréna, nespavosť, depresia, astma, alergia, ekzém, cukrovka, vysoký cholesterol alebo vysoký krvný tlak, reuma, bolesti kĺbov, artritída, vírusové a bakteriálne infekcie, psoriáza, vitiligo, problémy s otehotnením, sexuálna slabosť a mnohé ďalšie. Ajurvédsky prístup je účinný aj pri liečbe týchto ťažkostí u detí.

 

Základom každej liečby v ajurvéde je panchakarma – celková detoxikácia, ktorá sa používa aj ako prevencia. Viacerí odborníci radia, že „panchakarmovú kúru“ by mal raz do roka absolvovať každý človek.

 

 

Päť elementov, tri energie

Podľa ajurvédy sa všetko živé i neživé skladá z piatich elementov: priestor, vzduch, oheň, voda a zem. Tieto elementy v ľudskom tele predstavujú tri druhy energií – doše. Podobne ako v západnej filozofii sa kedysi delili typy ľudí na sangvinikov, cholerikov, melancholikov a flegmatikov, v ajurvéde sa delia na tri základné typy: volajú sa  vata, pitta a kapha. Niektorá z týchto energií môže byť u konkrétneho človeka prevládajúca, no u zdravého jedinca by všetky tri mali byť v rovnováhe.

 

Praktické ajurvédske tipy pre zdravie

Ako jesť – prvé dvere k zdraviu vedú cez dobré trávenie. Jedlo si zaslúži vašu plnú pozornosť (teda bez televízie, čítania a stresu) a primerané tempo. „Dobre sa najesť“ znamená jesť do polosýta a až potom, keď žalúdok strávil predchádzajúce jedlo. Večer sa neodporúčajú mliečne výrobky, vajcia ani surová zelenina a čerstvé ovocie.

 

Ako krásnieť – krása čerpá z rovnováhy a tú si každý definuje po svojom. Vyrovnanosť, pocit šťastia a životná energia sa v človeku udržia ľahšie, ak má dostatok spánku (ide skoro spať a aj včasne vstáva), dopraje si pravidelný pohyb a má dostatok oddychu. Ajurvéda kladie dôraz na pravidelné celotelové masáže špeciálnymi olejmi a harmonizujúce jógové cvičenie.

 

Ako mladnúť – „anti-aging“ je v súčasnosti módne slovo, no ajurvéda sa poznaním dlhovekosti zaoberá už niekoľko tisícročí. Spomalenie procesu starnutia podľa ajurvédskych pravidiel znamená dodržiavanie určitých návykov v stravovaní a spája ich s dychovými a telesnými cvičeniami, terapiou všetkých piatich zmyslov a rovnováhou medzi pohybom a meditáciou.

 

 

O 1. Ajurvédskom medicínskom centre Ayur Ganesh

Centrum sídli v Bratislave na Námestí slobody 13. Špecializovaný tím tvoria lekári pochádzajúci z Indie, ktorí absolvovali 7-ročné univerzitné štúdium. Terapeuti absolvovali strednú zdravotnú školu a bakalárske štúdium ajurvédskej medicíny. Na odbornú prezentáciu ajurvédy a naplánovanie programu ajurvédskych terapií pod vedením špecializovaného lekára sa treba objednať vopred na tel. číslach 02/ 39 97 90 08 alebo 0907 979 008.


Diskusia k článku:

Príspevok :
Autor :
E-mail :
Prispievate ako neregistrovaný používateľ. Prihlásiť sa môžete v ľavom stĺpci.
NAJČÍTANEJŠIE
 
REKLAMA
BIOTRUE banner 109 sutaz
 
REKLAMA
 
PARTNERI
Slovensky paraolypijsky vybor
 
NAJNOVŠIE
 
HĽADAŤ

v článkoch
v poradni
v katalógu
 
 
(c)2016 Fornet. Všetky práva vyhradené. redakcia(`na`)lady.sk
Nezodpovedáme za obsah príspevkov pridaných zvonku!!!