lady.sk
AKLINIK B 468X60
  * 2021
  * 2020
  * 2019
  * 2018
  * 2017
  * 2016
  * 2015
  * 2014
  * 2013
  * 2012
       December
       November
       Október
       September
       August
       Júl
       Jún
       Máj
       Apríl
       Marec
       Február
       Január
  * 2011
  * 2010
  * 2009
  * 2008
  * 2007
  * 2006
  * 2005
  * 2004
  * 2003
  * 2002
  * 2001
  * 2000

 
Napíšte nám svoje otázky, pripomienky, návrhy, nápady, požiadavky na redakcia(`na`)lady.sk
 
PRIHLÁSENIE


  Zapamätať heslo

Nová registrácia
Zabudnuté heslo

Registráciou získavate ochranu mena v poradni a v komentároch k článkom.
 
PORADŇA

Dnes pribudlo:
0 tém, a 0 reakcií.
Včera pribudlo:
2 tém, a 13 reakcií.

 
Z ARCHÍVU
 
Štvrtok, 02. December, , Dnes oslavuje Bibiána
  KATALÓG Informácie    Pridať firmu 
Móda, módne odevy, bielizeň Obuv, kabelky Módne doplnky, klenotníctva Kozmetika, parfuméria Skrášľovacie salóny, služby, pobyty Zdravie, výživa
Kuchárka najlacnejších receptov

  Spracoval(a) : Lenka
Dátum : 29.10.2012
späť
Späť

Poslať
 

V týchto dňoch sa na trh dostala kuchárska kniha s receptami, ktoré pochádzajú zo severného Spiša. Recepty majú pôvod v jednom z najchudobnejších regiónov Slovenska, ale nechýba v nich tvorivosť a variabilnosť. Tradičné recepty patria medzi tie najlacnejšie, ale zároveň sú veľmi chutné.  Autorovi trvalo niekoľko mesiacov na  zozbieranie  najtradičnejších receptov, ktoré sa odovzdávajú z generácie na generáciu.

 

V receptoch sa objavujú najmä potraviny, ktoré boli typické a  dostupné pre každého v tejto oblasti. Obyvatelia Spiša si tieto potraviny ešte stále pestujú doma v záhradách.

 

Mäso patrilo len na sviatočný stôl a aj to len niekedy. Väčšinou to bola bravčová masť, slaninka, bravčové mäso a baranina. V receptoch sa najčastejšie používajú zemianky a múka, ktoré patrili a ešte stále patria k najlacnejším druhom surovín. Vynaliezaví obyvatelia Spiša si vyrábali vlastné klobásky bez mäsa. Volali sa Kysky a ich základnou surovinou boli zemiaky s  kúskom nakrájanej klobásky alebo slaninky.

 

Knihu Františka Strelu „Tradičné tajomstvá  kuchyne“ je dostať v Nestville Parku, ktorý sa nemalou mierou pričinil o jej vydanie, v expozícii tradičných remesiel a liehovarníctva,. Kniha sa tak stáva  ďalším z artefaktov histórie severného Spiša, ktoré sa snažia v Nestville Parku v obci Hniezdne zhromažďovať. Viac informácii na www.nestvillepark.sk


Diskusia k článku:

Príspevok :
Autor :
E-mail :
Prispievate ako neregistrovaný používateľ. Prihlásiť sa môžete v ľavom stĺpci.
NAJČÍTANEJŠIE
 
REKLAMA
BIOTRUE banner 109 sutaz
 
REKLAMA
 
PARTNERI
Slovensky paraolypijsky vybor
 
NAJNOVŠIE
 
HĽADAŤ

v článkoch
v poradni
v katalógu
 
 
(c)2016 Fornet. Všetky práva vyhradené. redakcia(`na`)lady.sk
Nezodpovedáme za obsah príspevkov pridaných zvonku!!!