lady.sk
AKLINIK B 468X60
  * 2024
  * 2023
  * 2022
  * 2021
  * 2020
  * 2019
  * 2018
  * 2017
  * 2016
  * 2015
  * 2014
  * 2013
  * 2012
       December
       November
       Október
       September
       August
       Júl
       Jún
       Máj
       Apríl
       Marec
       Február
       Január
  * 2011
  * 2010
  * 2009
  * 2008
  * 2007
  * 2006
  * 2005
  * 2004
  * 2003
  * 2002
  * 2001
  * 2000

 
Napíšte nám svoje otázky, pripomienky, návrhy, nápady, požiadavky na redakcia(`na`)lady.sk
 
PRIHLÁSENIE


  Zapamätať heslo

Nová registrácia
Zabudnuté heslo

Registráciou získavate ochranu mena v poradni a v komentároch k článkom.
 
PORADŇA

Dnes pribudlo:
1 tém, a 2 reakcií.
Včera pribudlo:
1 tém, a 0 reakcií.

 
Z ARCHÍVU
 
Štvrtok, 18. Apríl, , Dnes oslavuje Valér
  KATALÓG Informácie    Pridať firmu 
Móda, módne odevy, bielizeň Obuv, kabelky Módne doplnky, klenotníctva Kozmetika, parfuméria Skrášľovacie salóny, služby, pobyty Zdravie, výživa
Pozor na sedavé zamestnanie! Hrozí Vám cukrovka!

  Spracoval(a) : Monika
Dátum : 28.10.2012
späť
Späť

Poslať
 

Počet diabetikov celosvetovo neustále narastá. Dnes môžeme hovoriť už o pandémii diabetu. Predpokladá sa, že v roku 2030 sa počet diabetikov zdvojnásobí. Na Slovensku je v súčasnosti okolo 400 tisíc známych prípadov diabetu a odhaduje sa, že približne 100 tisíc o svojej chorobe vôbec nevie. Ak máte sedavé zamestnanie, zbystrite pozornosť! Cukrovka sa môže týkať aj vás.

Kto je pani cukrovka?

Diabetes mellitus – cukrovka, je metabolické ochorenie. Nejde o jedno ochorenie, ale rozoznávame viac druhov. Najčastejšie sa vyskytuje diabetes mellitus 2. typu, ktorý tvorí cca 90 – 91% všetkých diabetikov. Diabetes mellitus 1. typu tvorí cca 8% všetkých diabetikov. „Zvyšok tvorí gestačný diabetes, diabetes mellitus ako súčasť niektorých syndrómov, pri niektorých ochoreniach, niektorých liekoch. Všetko sú to zriedkavé typy cca 1% všetkých diabetikov,“ hovorí MUDr. Zuzana Némethyová, CSc., špecialistka na diabetológiu, poruchy látkovej premeny. Dopĺňa, že diabetes mellitus 2. typu je ochorením, ktoré skracuje dĺžku života a zhoršuje jeho kvalitu. Dôležitosť kladie najmä na prevenciu, včasný záchyt ochorenia a včasnú liečbu.

Životný štýl a cukrovka

Ochorenie diabetes mellitus môže dlho prebiehať skryto. Pacient nepociťuje žiadne ťažkosti a na ochorenie ani len nepomyslí. Medzi rizikové skupiny obyvateľstva patria najmä osoby s rizikovými prediabetickými syndrómami akými je porucha tolerancie glukózy, hyperglykémia nalačno a metabolický syndróm. Ďalej sú to deti alebo súrodenci pacientov s diabetom, a tí, ktorí majú v pokrvnom príbuzenstve zvýšenú kumuláciu tohto ochorenia. Vysoké riziko vzniku diabetu majú takisto osoby s obezitou alebo nadváhou, vysokým krvným tlakom, srdcovocievnymi ochoreniami, poruchami metabolizmu tukov, ženy, ktoré porodili dieťa väčšie ako 4000 g a ženy, u ktorých sa prejavil počas tehotenstva gestačný diabetes. Zvýšené riziko ochorenia majú aj všetky osoby vo veku nad 45 rokov života. Ak patríte do rizikových skupín obyvateľstva, máte sedavé zamestnanie, nepohybujete sa a prijímate priveľa vysokoenergetickej stravy, zmeňte svoj denný harmonogram, viac sa hýbte, zaraďte do jedálnička dve – tri porcie zeleniny a predchádzajte tak ochoreniu cukrovke.

Strava cukrovkára

Správna životospráva by mala byť základným pilierom pre každého človeka. Nie každému sa však darí zdravý životný štýl udržiavať, čo veľakrát môže viesť až k ochoreniu diabetes mellitus. Ak sa už k diabetikom chtiac – nechtiac pridružíte, dbajte na diétne stravovanie, zvýšenú fyzickú aktivitu, ktorá je primeraná vášmu veku a ochoreniam. Odborníčka odporúča pravidelné stravovanie v menších porciách štyri až päť krát denne. Pozor si treba dávať najmä na príjem sacharidov, vylúčte jednoduché cukry (sacharózu), keďže ide o rýchlo vstrebateľné sacharidy, ktoré výrazne zvyšujú glykémiu po jedle. Preferencie udáva MUDr. Némethyová polysacharidom v zelenine a celozrnných výrobkoch a ovocí. Ale aj pri ovocí si treba vyberať to menej sladké, keďže fruktóza obsiahnutá vo väčšom množstve v sladkom ovocí je problematická pre diabetika na spracovanie. Tuky v strave by mali byť najmä tie rastlinné, s vyšším obsahom polyénových mastných kyselín. „Diabetik nemá jednoznačné zákazy ničoho, mal by sa racionálne stravovať, prísne individuálne podľa odporúčaní diabetológa, aj keď sa odporúča vynechať alebo aspoň výrazne znížiť príjem jednoduchých cukrov,“ dopĺňa MUDr. Némethyová, CSc.   

Cukrovka verzus šport

Ak vám už diagnostikovali ochorenie, nesmiete zanedbávať ani šport. „Najvhodnejšími športmi sú všetky aeróbne fyzické aktivity ako napr. aerobik, plávanie, tenis, volejbal, turistika a podobe. Vždy treba zohľadniť aj vek a pridružené najmä kardiovaskulárne ochorenia. Nebezpečné sú športy, kde pri vzniku potencionálnej hypoglykémie, môže byť ohrozený nielen samotný pacient, ale aj jeho okolie. Iste aj športy, ktoré sú vytrvalostné nie sú najvhodnejšie,“ hovorí MUDr. Némethyová, CSc. Športové aktivity pre každého pacienta by mali byť individuálne. Pre niektorých je dostatočná aj práca v záhradke, rýchlejšia chôdza, prechádzky a pre zaneprázdnených môže byť vhodným spôsobom aj nechodiť všade autom a namiesto výťahu použiť schody. „Každá fyzická aktivita prináša efekt,“ dopĺňa doktorka Némethyová.

Liečba cukrovky

Ak u cukrovkára samotná úprava životného štýlu nevedie k dostatočnému zlepšeniu je potrebné pridať aj lieky na cukrovku. Pre diabetikov s cukrovkou 2. typu je dostupná aj moderná liečba založená na účinku inkretínov tzv. DPP-4 inhibítory. Táto liečba rešpektuje potreby pacienta tým, že počas celého dňa udržuje cukor pod kontrolou bez výkyvov a zvýšeného rizika hypoglykémie. Navyše sa z nej nepriberá a je bezpečná aj pre starších pacientov. Momentálne sú na Slovensku k dispozícii štyri rôzne lieky zo skupiny DPP-4 inhibítorov (vildagliptín, sitagliptín, linagliptín a saxagliptín).


Diskusia k článku:

Príspevok :
Autor :
E-mail :
Prispievate ako neregistrovaný používateľ. Prihlásiť sa môžete v ľavom stĺpci.
NAJČÍTANEJŠIE
 
REKLAMA
BIOTRUE banner 109 sutaz
 
REKLAMA
 
PARTNERI
Slovensky paraolypijsky vybor
 
NAJNOVŠIE
 
HĽADAŤ

v článkoch
v poradni
v katalógu
 
 
(c)2016 Fornet. Všetky práva vyhradené. redakcia(`na`)lady.sk
Nezodpovedáme za obsah príspevkov pridaných zvonku!!!