lady.sk
AKLINIK B 468X60
  * 2024
  * 2023
  * 2022
  * 2021
  * 2020
  * 2019
  * 2018
  * 2017
  * 2016
  * 2015
  * 2014
  * 2013
  * 2012
  * 2011
  * 2010
  * 2009
  * 2008
  * 2007
  * 2006
  * 2005
  * 2004
  * 2003
  * 2002
       December
       November
       Október
       September
       August
       Júl
       Jún
       Máj
       Apríl
       Marec
       Február
       Január
  * 2001
  * 2000

 
Napíšte nám svoje otázky, pripomienky, návrhy, nápady, požiadavky na redakcia(`na`)lady.sk
 
PRIHLÁSENIE


  Zapamätať heslo

Nová registrácia
Zabudnuté heslo

Registráciou získavate ochranu mena v poradni a v komentároch k článkom.
 
PORADŇA

Dnes pribudlo:
1 tém, a 1 reakcií.
Včera pribudlo:
1 tém, a 2 reakcií.

 
Z ARCHÍVU
 
Štvrtok, 28. Marec, , Dnes oslavuje Sona
  KATALÓG Informácie    Pridať firmu 
Móda, módne odevy, bielizeň Obuv, kabelky Módne doplnky, klenotníctva Kozmetika, parfuméria Skrášľovacie salóny, služby, pobyty Zdravie, výživa
Sláva snobizmu

  Spracoval(a) : Jana Osuská
Dátum : 23.10.2002
späť
Späť

Poslať
 

Slovo ,,snobizmus“ nemá najlepšiu povesť. Preto je pochopiteľné, že ho automaticky prenášame na ľudí, ktorí nekriticky nasledujú spôsob správania a obliekania iných a robia rôzne veci výlučne preto, že sú ,,in“ alebo lebo ,,sa to patrí“. Ale môžeme byť snobmi aj v otázkach zdravia? Ukazuje sa, že áno. V poslednom čase často počujeme, že niekto kvôli zdraviu začal hrať golf, cvičiť aerobik, stravovať sa podľa ázijskej diéty. Poznajúc dotyčnú osobu vieme, že to vôbec nerobí kvôli svojmu zdraviu, ale preto, aby zaimponovala svojmu okoliu. Je to snobizmus? Rozhodne áno! Ale pozitívny. Ba čo viac, veľmi užitočný. Tu je niekoľko príkladov snobizmov,  ktoré môžeme iba pochváliť.

Móda na pekné zuby
Čoraz viac ľudí navštevuje dentistu, aby im vybielil alebo vyrovnal zuby. Na uliciach stretávame dospelých ľudí s lesklými kovovými strojčekmi na korekciu zubov. Strojčeky sú od istého času skutočným hitom a to nielen medzi tínedžermi. Veľmi radi ich nosia mladé ženy a dokonca dámy stredného veku. Pýtate sa, čo to má spoločné so snobizmom, keď korigovanie chybného rastu zubov patrí k liečebným zákrokom? Je to pravda, ale...Niektorí nosia tieto aparáty bez zdravotnej nevyhnutnosti a berú ich jednoducho ako druh šperku a dôkaz zámožnosti. A to už je snobizmus.
Rovnaké je to s bielením zubov. Vybielením sa zuby určite nestanú zdravšími. Ale ak chceme zlepšiť ich vzhľad, musíme sa vybrať k stomatológovi. Ten zase nepochybne skontroluje ich stav, zistí, či nevznikli kazy a odstráni zubný kameň. Preto aj tento snobizmus prináša  konkrétne zdravotné pozitíva.

Móda na zdravé stravovanie
Jej prejavom je nasledovanie rozličných diét a konzumácia exotických výrobkov, potravín a nápojov. Je niekto, kto sa náhle stal fanatickým vegetariánom, aj keď nikdy nebol ,,bylinožravcom“ a až doteraz vychutnával tradičnú slovenskú kuchyňu, snob? Možno aj áno, ale je to užitočný snobizmus. Obmedzenie mäsa a jedenie veľkých množstiev zeleniny ešte nikomu neuškodilo. Práve naopak. Pri testovaní nových diét však treba zachovať rozumnú mieru. Každé preháňanie je nezdravé.

Móda na nefajčenie
Aj keby bola iba čírym prejavom snobizmu, určite je jedným z najzdravších. Možno máte v okruhu známych človeka, ktorý v práci alebo v spoločnosti nefajčí a chváli sa, že kvôli zdraviu skončil s cigaretami. Považujete ho za snoba, lebo viete, že po návrate domov okamžite dopĺňa množstvo nikotínu v krvi? Určite, takéto správanie zaváňa snobizmom a pózovaním na svetobežníka, pretože vo väčšine západných krajín je nefajčenie omnoho viac ako iba móda. Ale aj niekoľkohodinoté prestávky vo fajčení sú pre zdravie užitočné. Organizmus si po určitom čase zvykne na absenciu nikotínu a je možné, že sa ho prestane domáhať.

Móda na pekné telo
Rastie počet  vyznávačiek najnovšej skrášľujúcej procedúry: botoxových injekcií, ktoré spôsobujú, že vrásky sú menej viditeľné. Veľkej popularite sa tešia relaxačné víkendy a pobyty, ktoré ponúkajú kozmetické ošetrenie, chudnutie a zdravotné procedúry. Pekný vzhľad so sebou automaticky prináša aj lepšie duševné rozpoloženie.  A to je dôležitá časť zdravia.

Móda na aktivitu
Má rôzne podoby: od behania až po bojové umenie. Veľa žien, ale aj mužov  pohybu považuje takmer za otázku imidžu, aby sa venovali čo najmenej známemu druhu fyzickej aktivity: napr.aqua-aerobiku (cvičenie vo vode) alebo capoerie (brazílske bojové umenie s prvkami tanca). Dôvod? Asi chcú vynikať. Každá forma aktivity však prináša nášmu zdraviu istú mieru úžitku. Ba čo viac, aqua-aerobik je vynikajúci pre ľudí, ktorí nemôžu cvičiť v rýchlom tempe zo zdravotných dôvodov. a účinkoch tanca sme už neraz písali. 

Zhrnuté a podčiarknuté, kedysi sme sa zo snobizmu zoznamovali s cudzími jazykmi a velikánmi svetovej umeleckej tvorby. Dnes si z rovnakého dôvodu pestujeme zdravie.


Diskusia k článku:

snobizmus je úžasná vec:-)))))
Neregistrovaný - smile, 23.10.2002 09:50
Príspevok :
Autor :
E-mail :
Prispievate ako neregistrovaný používateľ. Prihlásiť sa môžete v ľavom stĺpci.
NAJČÍTANEJŠIE
 
REKLAMA
BIOTRUE banner 109 sutaz
 
REKLAMA
 
PARTNERI
Slovensky paraolypijsky vybor
 
NAJNOVŠIE
 
HĽADAŤ

v článkoch
v poradni
v katalógu
 
 
(c)2016 Fornet. Všetky práva vyhradené. redakcia(`na`)lady.sk
Nezodpovedáme za obsah príspevkov pridaných zvonku!!!