lady.sk
AKLINIK B 468X60
  * 2024
  * 2023
  * 2022
  * 2021
  * 2020
  * 2019
  * 2018
  * 2017
  * 2016
  * 2015
  * 2014
  * 2013
  * 2012
       December
       November
       Október
       September
       August
       Júl
       Jún
       Máj
       Apríl
       Marec
       Február
       Január
  * 2011
  * 2010
  * 2009
  * 2008
  * 2007
  * 2006
  * 2005
  * 2004
  * 2003
  * 2002
  * 2001
  * 2000

 
Napíšte nám svoje otázky, pripomienky, návrhy, nápady, požiadavky na redakcia(`na`)lady.sk
 
PRIHLÁSENIE


  Zapamätať heslo

Nová registrácia
Zabudnuté heslo

Registráciou získavate ochranu mena v poradni a v komentároch k článkom.
 
PORADŇA

Dnes pribudlo:
1 tém, a 1 reakcií.
Včera pribudlo:
1 tém, a 2 reakcií.

 
Z ARCHÍVU
 
Štvrtok, 28. Marec, , Dnes oslavuje Sona
  KATALÓG Informácie    Pridať firmu 
Móda, módne odevy, bielizeň Obuv, kabelky Módne doplnky, klenotníctva Kozmetika, parfuméria Skrášľovacie salóny, služby, pobyty Zdravie, výživa
Nech vás srdce nezradí...

  Spracoval(a) : Monika
Dátum : 21.8.2012
späť
Späť

Poslať
 

Pre mnohých z nás je synonymom leta zábava, kúpaliská, festivaly, slnenie, či adrenalínové športy. Niet sa čomu čudovať, veď sú to činnosti, na ktoré sa tešíme celý rok. Uvedomujeme si však dostatočne, aké nám hrozia riziká spojené s týmto trávením voľného času? Napriek tomu, že netreba podceňovať žiadnu časť nášho tela, najväčšiu pozornosť počas letných horúčav by sme mali venovať nášmu srdcu. To totiž môže zradiť aj toho najlepšieho športovca, či milovníka slnka.

 

Jasné pravidlá

Spravodajstvo je počas leta preplnené informáciami o úrovni vody na kúpaliskách, teplotných rekordoch, či tipoch na rôzne výlety, kde si slnečné lúče môžete najlepšie vychutnať. Žiaľ, často krát nechýbajú ani informácie o kolabujúcich ľuďoch počas horúčav, ktoré v tých lepších prípadoch nekončia tragicky. Predísť im pritom nie je tak náročné. „Pravidlá sú už niekoľko rokov jasne stanovené. Treba veľa piť, jesť zeleninu a vyhýbať sa priamemu slnku. Nevhodný je alkohol a sladené nápoje. Málokto to vie, ale v lete je dobré viac soliť, pretože sa veľa potíme a soľ potrebujeme,“ vyjadrila sa k danej téme kardiologička Katarína Dulková, podľa ktorej je častým problémom aj nevhodne zvolený čas slnenia sa. „Môj súkromný názor je, že v týchto teplách to nie je vhodné nikdy. Určite však netreba ísť na slnko po desiatej hodine a skôr ako po pätnástej. Treba však rozlišovať slnečné žiarenie od tepla. Nebezpečnejšie je v konečnom dôsledku teplo. Darmo sedíme v chládku, keď je v ňom štyridsať stupňov,“ dodala.

 

Dbajte na prevenciu

Napriek závažnosti situácie si odborníci uvedomujú, že chcieť od mladých ľudí milujúcich zábavu, aby sedeli počas leta niekde doma v chládku je takmer nemožné. Obzvlášť, keď je sezóna hudobných festivalov, ktoré sa v našej krajine tešia veľkej obľube. Varovným signálom by však mohli byť štatistiky záchranárov. Na nedávno skončenom festivale Pohoda ošetrili zdravotníci len za prvé dva dni 593 ľudí a ďalším 380 ani nevypisovali zdravotnú správu. Podľa slov záchranárov prevažovali práve ťažkosti spôsobené priamym účinkom slnečného žiarenia na ľudský organizmus, dehydratácia a nadmerné požívanie alkoholu. Teda tá najnevhodnejšia kombinácia, ktorá sa len so šťastím ani v jednom prípade neskončila tragicky. Aj to sa však bežne stáva. „Ohrozený je v tomto prípade každý, pochopiteľne väčšie riziko majú ľudia s vrodenou srdcovou vadou. Tie závažnejšie sa však dajú s deväťdesiatdeväť percentnou istotou odhaliť pri preventívnej prehliadke,“ hovorí MUDr. Dulková, ktorá odporúča prevenciu aj vo forme všade dostupných výživových doplnkov z olív, ktoré pomáhajú predchádzať ochoreniam srdca. Pri dodržiavaní týchto pravidiel si tak môžete leto vychutnať bez strachu o svoje zdravie.

 


Diskusia k článku:

presne tak...ale tu zabavu tiez potrebujeme.... to avoid ingestion of products of fermentanion during a hot day
Neregistrovaný - , 22.8.2012 22:07
Príspevok :
Autor :
E-mail :
Prispievate ako neregistrovaný používateľ. Prihlásiť sa môžete v ľavom stĺpci.
NAJČÍTANEJŠIE
 
REKLAMA
BIOTRUE banner 109 sutaz
 
REKLAMA
 
PARTNERI
Slovensky paraolypijsky vybor
 
NAJNOVŠIE
 
HĽADAŤ

v článkoch
v poradni
v katalógu
 
 
(c)2016 Fornet. Všetky práva vyhradené. redakcia(`na`)lady.sk
Nezodpovedáme za obsah príspevkov pridaných zvonku!!!