lady.sk
AKLINIK B 468X60
  * 2024
  * 2023
  * 2022
  * 2021
  * 2020
  * 2019
  * 2018
  * 2017
  * 2016
  * 2015
  * 2014
  * 2013
  * 2012
  * 2011
  * 2010
  * 2009
  * 2008
  * 2007
  * 2006
  * 2005
  * 2004
  * 2003
  * 2002
  * 2001
  * 2000
       December
       November
       Október
       September
       August
       Júl
       Jún
       Máj

 
Napíšte nám svoje otázky, pripomienky, návrhy, nápady, požiadavky na redakcia(`na`)lady.sk
 
PRIHLÁSENIE


  Zapamätať heslo

Nová registrácia
Zabudnuté heslo

Registráciou získavate ochranu mena v poradni a v komentároch k článkom.
 
PORADŇA

Dnes pribudlo:
1 tém, a 1 reakcií.
Včera pribudlo:
1 tém, a 2 reakcií.

 
Z ARCHÍVU
 
Piatok, 19. Apríl, , Dnes oslavuje Jela
  KATALÓG Informácie    Pridať firmu 
Móda, módne odevy, bielizeň Obuv, kabelky Módne doplnky, klenotníctva Kozmetika, parfuméria Skrášľovacie salóny, služby, pobyty Zdravie, výživa
Dajte mozgu čo mu patrí

  Spracoval(a) : Kristína Farkašová
Dátum : 9.8.2000
späť
Späť

Poslať
 

Asi sa to stalo aj vám. Držali ste jednu z tých zázračných diét a už po týždni ste s ňou museli prestať. Boli ste unavená, neboli ste schopná sústrediť sa, vymyslieť niečo, mýlili ste si telefónne čísla a zabúdali mená, hľadali ste kľúče a vyrábali pečené vajíčka v škrupinke?

Je jasné, že váš mozog nedostával potrebnú výživu na to, aby bol schopný pracovať.

Keď chcete zvýšiť činnosť vášho mozgu, musíte ho nakŕmiť. Náš mozog pre správnu prácu potrebuje pravidelné množstvo živín a tekutín. Ideálne je denne prijať 50 % škrobov, 20 % proteínov a 30 % tukov. Organizmus totiž najprv spaľuje škroby a väčšinu získanej energie obratom vydá. Nestihne tak ukladať zásoby v podobe tukov, ktoré sú príčinou lenivosti mozgu. Pri dodržiavaní tejto diéty budete mať sviežu hlavu a navyše sa vám zlepší postava.

- klasická diéta zameraná na krásu a bystrosť by sa mala začínať hodnotnými raňajkami. Ráno nič nenaštartuje mozog lepšie ako dostatočný prísun glukózy. Ideálne je niečo sladké a mäkké. Napríklad: ovsená kaša s medom, banán alebo chlieb s ovocnou zaváraninou a k tomu pohár džúsu alebo kakaa.
- veľa pite. Mozog tvorí zo 75 % voda, a preto aj nepatrná dehydratácia môže zapríčiniť oslabené vnímanie a je častou príčinou bolesti hlavy. Skúste niekedy, keď vás začína bolieť hlava, vymeniť kávu za minerálku. Hoci aj pol litra. Výsledok vás určite milo prekvapí. Dostatočný prísun tekutín aspoň 2 litre za deň zvyšuje bystrosť. Veľkým nepriateľom mozgu je alkohol. Požívanie v ,,rozumnej miere” narúša pokojný spánok, vo väčšom množstve zabíja mozgové bunky.
- Doprajte si výdatný spánok. V spiacom človeku prebiehajú záhadné fyziologické procesy. Jedným z nich je podľa odborníkov aj čistenie myslenia. Počas hlbokého spánku sa regenerujú mozgové bunky. Len jedna prebdená noc zníži vaše tvorivé schopnosti. Človek, ktorý sa nevyspal, robí chyby. Keby od neho chceli, aby zložil jednoduchý rým, len ťažko sa mu to podarí.. Hoci sme každý trocha iný typ, ,,ranné vtáčatá” sú aktívnejšie ráno, a naopak ,,nočné sovy” prežívajú vrchol aktivity večer. Všeobecne sa však dá povedať, že dobre odpočinutý človek prežíva jednu periódu aktivity doobeda a druhú v podvečer.
- A ešte niečo, nezabudnite na pohyb. Ľudský mozog starnutím degeneruje. Už okolo dvadsiateho piateho roku nášho života sa začína znižovať schopnosť pamätať si rad čísel. Po tridsaťpäťke klesá rýchlosť nervových impulzov o 20 %. Našťastie je dokázané, že fyzická aktivita môže zlepšiť poznávacie funkcie mozgu, a aj napriek neúprosne plynúcemu času ho udržať vo forme. Pohyb má okrem správnej výživy blahodarný vplyv rovnako na svaly, ako na mozog. Len čo sa krvný obeh rozprúdi, mozog je rýchlejšie zásobovaný kyslíkom. To priaznivo stimuluje centrálny nervový systém a následne spomaľuje proces odumierania nervových buniek. Pravidelný tréning udržuje mozog ,,v chode” . Keď sa hýbete, zvyšujete napätie, potom sa uvoľňujete, hľadáte rovnováhu... tým nútite k aktivite aj nervový systém.

Diskusia k článku:

Príspevok :
Autor :
E-mail :
Prispievate ako neregistrovaný používateľ. Prihlásiť sa môžete v ľavom stĺpci.
NAJČÍTANEJŠIE
 
REKLAMA
BIOTRUE banner 109 sutaz
 
REKLAMA
 
PARTNERI
Slovensky paraolypijsky vybor
 
NAJNOVŠIE
 
HĽADAŤ

v článkoch
v poradni
v katalógu
 
 
(c)2016 Fornet. Všetky práva vyhradené. redakcia(`na`)lady.sk
Nezodpovedáme za obsah príspevkov pridaných zvonku!!!