lady.sk
AKLINIK B 468X60
  * 2024
  * 2023
  * 2022
  * 2021
  * 2020
  * 2019
  * 2018
  * 2017
  * 2016
  * 2015
  * 2014
  * 2013
  * 2012
  * 2011
       December
       November
       Október
       September
       August
       Júl
       Jún
       Máj
       Apríl
       Marec
       Február
       Január
  * 2010
  * 2009
  * 2008
  * 2007
  * 2006
  * 2005
  * 2004
  * 2003
  * 2002
  * 2001
  * 2000

 
Napíšte nám svoje otázky, pripomienky, návrhy, nápady, požiadavky na redakcia(`na`)lady.sk
 
PRIHLÁSENIE


  Zapamätať heslo

Nová registrácia
Zabudnuté heslo

Registráciou získavate ochranu mena v poradni a v komentároch k článkom.
 
PORADŇA

Dnes pribudlo:
0 tém, a 0 reakcií.
Včera pribudlo:
1 tém, a 1 reakcií.

 
Z ARCHÍVU
 
Piatok, 29. Marec, , Dnes oslavuje Miroslav
  KATALÓG Informácie    Pridať firmu 
Móda, módne odevy, bielizeň Obuv, kabelky Módne doplnky, klenotníctva Kozmetika, parfuméria Skrášľovacie salóny, služby, pobyty Zdravie, výživa
PUPALKA – BYLINKA PRE ŽENY?

  Spracoval(a) : Monika
Dátum : 4.7.2011
späť
Späť

Poslať
 

Máloktorá bylinka bola za celé generácie tak dobre preskúmaná ako práve pupalka dvojročná. Po stáročia ju využívali americkí Indiáni. Pôvodne sa používala ako prostriedok na riešenie kožných problémov a astmy. Neskôr sa tiež zistilo, že ma sťahujúce a upokojujúce účinky, preto sa využívala ako prostriedok na lepšie hojenie rán. Dnes sa považuje predovšetkým za významný zdroj pomoci pre ženy trpiace predmenštruačným syndrómom a kožnými problémami.

Nenápadná bylinka obsahuje polynenasýtené mastné kyseliny, najmä gama-linolénovú kyselinu (GLA), ktorá bola overená ako ochranca kardiovaskulárneho systému vďaka svojej schopnosti regulovať hladinu cholesterolu, tiež ako protizápalový prostriedok pri reumatoidnej artritíde a ďalších kĺbových problémoch, ale aj ako užitočný doplnok stravy pri roztrúsenej skleróze či ako pomocník pri alergiách, astme a cystickej fibróze.

Najznámejšie a najvýraznejšie účinky pupalky sa však spájajú predovšetkým s predmenštruačným syndrómom a kožnými problémami, ako sú ekzémy, akné, suchá koža a sliznice, lámavé a štiepiace sa nechty.

Tzv. predmenštruačný syndróm je veľmi nepríjemnou skúsenosťou mnohých žien. Faktom je, že asi 40 % žien vo veku medzi 15. – 50. rokom potvrdzuje skúsenosti s predmenštruačným syndrómom v určitom stupni a u 10 % žien má tento syndróm dokonca ťažký priebeh. Prejavy sa dostavujú asi 2 – 14 dní pred periódou a môžu sa prejavovať vo fyzickej i psychickej rovine. Medzi fyzické príznaky patrí zadržiavanie tekutín v tele, spôsobujúce opuchy nôh, predovšetkým členkov a niekedy aj prstov, pocit napätia až bolesti v prsníkoch, priberanie na váhe, pocit „nafúknutého“ brucha, bolesti hlavy a chrbta, problémy s pleťou, ako sú akné a škvrny na pokožke, a tiež nezvládnuteľná chuť na určité jedlo. S týmito fyzickými symptómami súvisí aj psychická labilita, ktorá sa prejavuje napätím, podráždenosťou, depresiami, letargiou, bezdôvodným plačom alebo náhlymi výbuchmi hnevu. Za predmenštruačným syndrómom sa skrývajú aj nelogické reakcie na podnety, nedostatok koncentrácie a pocit nízkeho sebavedomia a sebaúcty.

Že tieto prejavy dobre poznáte? Obťažujú a komplikujú vám život mesiac čo mesiac? Alebo trápia niekoho blízkeho vo vašom okolí, kto by si zaslúžil pomoc? Vyskúšajte pupalku – bylinu, ktorá je blízka ženám a dokáže úspešne pomôcť od nepríjemných prejavov predmenštruačného syndrómu.

Pupalka pôsobí blahodarne aj na kožu a sliznice. Vo vedeckej literatúre boli opísané úspechy v prípade atopického akzému a ďalších kožných nepríjemnosti, ako sú akné a nedostatočne hydratovaná koža.  Pomáha pri tzv. Sjögrenovom syndróme, ktorý sa prejavuje tým, že očná sliznica neprodukuje dostatok sĺz a v ústach sa netvorí dostatočné množstvo slín.

Ak sa vám, trebárs v určitom období, lámu nechty alebo sa štiepia, nie je nič jednoduchšie, než doplniť stravu práve pupalkovým olejom v intenzívnejšej dávke 2 000 mg denne. Môžete očakávať, že účinok sa dostaví v priebehu mesiaca užívania.

Užívanie pupalky môžeme s istotou odporúčať aj v období klimaktéria, keď sa telo vďaka jej účinným látkam ľahšie vyrovnáva s hormonálnymi zmenami, ktoré sa prejavujú fyzickými i psychickými prejavmi.


Diskusia k článku:

Príspevok :
Autor :
E-mail :
Prispievate ako neregistrovaný používateľ. Prihlásiť sa môžete v ľavom stĺpci.
NAJČÍTANEJŠIE
 
REKLAMA
BIOTRUE banner 109 sutaz
 
REKLAMA
 
PARTNERI
Slovensky paraolypijsky vybor
 
NAJNOVŠIE
 
HĽADAŤ

v článkoch
v poradni
v katalógu
 
 
(c)2016 Fornet. Všetky práva vyhradené. redakcia(`na`)lady.sk
Nezodpovedáme za obsah príspevkov pridaných zvonku!!!