lady.sk
AKLINIK B 468X60
  * 2024
  * 2023
  * 2022
  * 2021
  * 2020
  * 2019
  * 2018
  * 2017
  * 2016
  * 2015
  * 2014
  * 2013
  * 2012
  * 2011
  * 2010
  * 2009
  * 2008
  * 2007
  * 2006
  * 2005
       December
       November
       Október
       September
       August
       Júl
       Jún
       Máj
       Apríl
       Marec
       Február
       Január
  * 2004
  * 2003
  * 2002
  * 2001
  * 2000

 
Napíšte nám svoje otázky, pripomienky, návrhy, nápady, požiadavky na redakcia(`na`)lady.sk
 
PRIHLÁSENIE


  Zapamätať heslo

Nová registrácia
Zabudnuté heslo

Registráciou získavate ochranu mena v poradni a v komentároch k článkom.
 
PORADŇA

Dnes pribudlo:
1 tém, a 0 reakcií.
Včera pribudlo:
1 tém, a 1 reakcií.

 
Z ARCHÍVU
 
Piatok, 29. Marec, , Dnes oslavuje Miroslav
  KATALÓG Informácie    Pridať firmu 
Móda, módne odevy, bielizeň Obuv, kabelky Módne doplnky, klenotníctva Kozmetika, parfuméria Skrášľovacie salóny, služby, pobyty Zdravie, výživa
Štíhla línia s internetovými technológiami

  Spracoval(a) : Zuzana Konečná
Dátum : 27.6.2005
späť
Späť

Poslať
 

Redukcia hmotnosti sa čoraz častejšie, najmä u žien, stáva takmer nedosiahnuteľným cieľom našich predstáv. Ruku na srdce, kto z nás by nechcel mať a to najmä v letných mesiacoch „dokonalú“ postavu? Nielen samotné chudnutie, ale aj celkový zdravý životný štýl sa stáva trendom dnešnej modernej doby.  Táto tématika sa stále viacej rozširuje a prichádza i na naše webové stránky. Internet ponúka veľa špecializovaných stránok zameraných na zdravý životný  štýl  a  je  nesmierne dôležité si pri ich prezeraní zvážiť ich dôveryhodnosť a efektívnosť pre užívateľa.

Internetové stránky zamerané na zdravý životný štýl – či už racionálne sa stravovanie alebo samotné chudnutie, možno rozdeliť podľa stupňa odbornosti prezentovanej tématiky. Často krát ide najmä o produktové stránky alebo komerčné weby  zamerané na redukciu hmotnosti. „Presvedčivejšie“ weby sú zamerané viacej na edukačnú činnosť z hľadiska zdravia pre užívateľa a poskytujú tiež bezplatné poradenstvo prostredníctvom on-line poradne. Ide najmä o internetové  stránky odborných lekárskych spoločností.

Pre užívateľov webových stránok, a to hlavne žien starajúcich sa o stravovacie zvyklosti v našich domácnostiach, je nesmierne dôležité, aby si vybrali ten správny spôsob zdraviu prospešnému stravovaniu sa. Často krát je publikované, či už v rôznych časopisoch venovaných zdraviu alebo na webe, čo z jedálnička pri chudnutí v každom prípade vylúčiť. Práve naopak, efektívne a príjemnejšie pri stravovaní zameranom na redukciu je nájsť spôsob, v akom správnom množstve a energetickom zastúpení živín si dopriať jedlo počas dňa. Keď si tento spôsob nájdeme, spojíme príjemné s užitočným a chudnutie sa stane pre nás účinné.


Prehľad slovenských webových stránok zameraných na zdravý životný štýl
 
1. Weby zamerané na redukciu hmotnosti a na zdravý životný štýl
 
www.reduktip.sk - poskytuje kontakt na centrá pre liečbu obezity, bezplatné zasielanie príručky o obezite a chudnutí, a  otázky do bezplatnej on-line poradne.   Obsahuje formulár na výpočet BMI, niektoré výživové tabuľky  energetických hodnôt potravín a príkladný jedálny lístok;
www.fit.sk - nachádza sa tu tabuľka na výpočet výživových hodnôt potravín a formulár na výpočet odporúčaného denného príjmu kalórií, vitamínov a minerálov podľa zadania osobných údajov;
www.florastranky.sk -  jeden z najlepších  produktov  webových  prezentácií  zameraných na zdravý životný štýl. Ponúka odborné informácie o zdraví, zásadách zdravej výživy a správnej fyzickej aktivite. Poskytuje Denník e-kalkulačky, vhodný nástroj pri redukcii telesnej hmotnosti, v komplexe celodenného sledovania prísunu energie v prijatej strave a umožňuje archiváciu dát. Poskytuje kontakty do poradní zdravia na celom Slovensku a bezplatnú on-line poradňu zdravého životného štýlu.
www.chudnisrozumom.szm.sk - poskytuje formulár na výpočet BMI, výživové tabuľky niektorých potravín a vzorový jedálny lístok, tiež zaujímavé rady a recepty.

 

2. Produktové stránky o potravinách a výživových doplnkoch, okrajovo zameraných na zdravý životný štýl.

www.activia.sk, www.actimel.sk, www.danone.sk - obsahujú informácie o výrobkoch, ich zloženia v množstve energie a živín. Iba okrajovo sa dotýkajú všeobecných informácií o celkovej zdravej výžive;
www.energy.sk - ide o prezentáciu farmaceutických výživových doplnkov, ale je možné tu nájsť bezplatnú on-line poradňu zameranú na zdravú výživu.

3. Webové  stránky  zamerané  na zdravý  životný štýl, redukciu, racionálne stravovanie sa, pohybovú aktivitu a iné.

Ponúkajú tiež napríklad formulár na výpočet BMI a výpočet energie základných druhov potravín, či už obsahujú tabuľky výživových hodnôt niektorých potravín. 

www.zdravcentra.sk - obsahuje formulár na výpočet BMI;
www.health.sk - nachádza sa tu program na výpočet energetickej hodnoty potravín, tiež formulár na výpočet BMI;
www.centrumzdravia.sk - obsahuje formulár na výpočet BMI a výpočet odporúčaného množstva energie na deň. Ponúka aj možnosť otázok z hľadiska zdravého životného štýlu do on-line poradne Pýtajte sa lekára.
           
4. Odborné lekárske organizácie v rámci edukačných aktivít.

Slovenská liga proti hypertenzii – www.hypertenzia.sk, Slovenská kardiologická spoločnosť – www.cardiology.sk, Slovenská lekárska komora – www.lekom.sk.


Prehľad zahraničných webových stránok zameraných na zdravý životný štýl

Situácia na slovenskom trhu kopíruje celosvetový trend a obdobná charakteristika webov existuje aj v zahraničí. Od odborných spoločností (www.americanheart.org), cez združenie odborníkov, nadácie, organizácie zaoberajúcej sa zdravým životným štýlom (Svetová zdravotnícka organizácia www.who.int, Svetová federácia srdce www.worldheart.org), až po produktové weby a projekty jednotlivcov.


Záverom

Keď zhrnieme hlavné smery, problematiku či nástroje, ktorými sa webové prezentácie venované zdravému životnému štýlu zaoberajú, jedná sa o: ponuku potravinových doplnkov, častý výskyt formuláru pre výpočet BMI a samozrejme v nich sa dajú nájsť aj tabuľky energetickej a biologickej hodnoty potravín. Frekventovanými údajmi bývajú aj hodnoty glykemického indexu potravín, ďalej poradenstvo – popisy diét, návody na chudnutie, cvičenie a pod.


Diskusia k článku:

Príspevok :
Autor :
E-mail :
Prispievate ako neregistrovaný používateľ. Prihlásiť sa môžete v ľavom stĺpci.
NAJČÍTANEJŠIE
 
REKLAMA
BIOTRUE banner 109 sutaz
 
REKLAMA
 
PARTNERI
Slovensky paraolypijsky vybor
 
NAJNOVŠIE
 
HĽADAŤ

v článkoch
v poradni
v katalógu
 
 
(c)2016 Fornet. Všetky práva vyhradené. redakcia(`na`)lady.sk
Nezodpovedáme za obsah príspevkov pridaných zvonku!!!