lady.sk
AKLINIK B 468X60
  * 2022
  * 2021
  * 2020
  * 2019
  * 2018
  * 2017
  * 2016
  * 2015
  * 2014
  * 2013
  * 2012
  * 2011
  * 2010
  * 2009
  * 2008
  * 2007
  * 2006
  * 2005
  * 2004
  * 2003
  * 2002
  * 2001
  * 2000
       December
       November
       Október
       September
       August
       Júl
       Jún
       Máj

 
Napíšte nám svoje otázky, pripomienky, návrhy, nápady, požiadavky na redakcia(`na`)lady.sk
 
PRIHLÁSENIE


  Zapamätať heslo

Nová registrácia
Zabudnuté heslo

Registráciou získavate ochranu mena v poradni a v komentároch k článkom.
 
PORADŇA

Dnes pribudlo:
0 tém, a 0 reakcií.
Včera pribudlo:
0 tém, a 4 reakcií.

 
Z ARCHÍVU
 
Pondelok, 15. August, , Dnes oslavuje Marcela
  KATALÓG Informácie    Pridať firmu 
Móda, módne odevy, bielizeň Obuv, kabelky Módne doplnky, klenotníctva Kozmetika, parfuméria Skrášľovacie salóny, služby, pobyty Zdravie, výživa
Letná kuchyňa: Olej

  Spracoval(a) : Kristína Farkašová
Dátum : 26.6.2000
späť
Späť

Poslať
 

Má vysokú biologickú hodnotu, ktorá sa znižuje tepelným spracovaním. Preto je najlepšie používať ho surový. Rozdiel je aj vo výbere jednotlivých druhov oleja. Biologicky najhodnotnejší je klíčkový olej, ktorý sa získava lisovaním obilných a kukuričných klíčkov. Obsahuje veľa vitamínu E, a preto menej žltne.Za najlepší z olejov sa považuje za studena lisovaný olivový olej, ktorý má výbornú chuť, ale obsahuje len malé množstvo nenasýtených mastných kyselín. To isté platí aj o repkovom oleji. Podľa rastlín, z ktorých sa olej získava, rozoznávame ešte sójový, slnečnicový, podzemnicový, olej z vlašských orechov, avokádový, kukuričný, sezamový a konopný olej. Druhou základnou látkou každého dobrého šalátu je olej. Olej je ľahko stráviteľný kaloricky vysoko hodnotný tuk s obsahom veľkého množstva esenciálnych nenasýtených mastných kyselín.
V obchodoch sa predávajú aj zmiešaniny rastlinných olejov obohatené o vitamíny A.D a E. Oleje lisované za studena, ktoré sa nesmú používať pri tepelnom spracovaní sa nazývajú panenské a sú dobrými pomocníkmi aj v ľudovom liečiteľstve a v domácej kozmetike. Tak ako všetko ostatné aj oleje môžu byť nebezpečné ak s nimi nezaobchádzate podľa platných pravidiel. Vedci už zistili, že konzumácia prepražených olejov môže spôsobovať vznik karcinogénnych ochorení. Preto je nebezpečné stravovať sa v rôznych pochybných jedálňach nižšej cenovej skupiny.
Podľa prísad, ktoré pridáme do oleja si môžeme doma v malých fľaštičkách pripraviť celý rad voňavých a chutných olejov používaných na šaláty. Stačí pridať do fľaštičky s olejom cesnak, feferónky, aníz / mimoriadne zaujímavá chuť a silné účinky pri podpore trávenia/, alebo kôpor, papriku, či vegetu.

Ak práve nechceme pripraviť ovocný šalát, k príprave šalátu potrebujeme ešte minimálne jeden druh zeleniny. Napríklad šalát alebo uhorky.

Nabudúce sa budeme venovať v Letnej kuchyni šalátom.

Diskusia k článku:

Prekvapuje ma, že práve v súvislosti so šalátmi nespomínate olivový olej. Do čerstvej zeleniny je skutočne najvhodnejší, obohatí jej chuť aj arómu a je nesmierne zdravý. Obyčajné stolové či iné oleje, bežne používané v našej kuchyni, nikdy neurobia so zeleninou ten správny zázrak! Olivový olej nie je lacný, to je pravda, ale do misky šalátu ho stačí pridať veľmi málo. Najmä grécky či chorvátsky domáci olivový olej je mimoriadne aromatický, domorodci ho dokonca niekedy kvôli tomu riedia s čistým slnečnicovým olejom. Vskúšajte a uvidíte rozdiel v chuti!
Neregistrovaný - Teodora, 12.7.2000 18:25, dorota.stimelova(`na`)cps.sk
Prekvapuje ma, že práve v súvislosti so šalátmi nespomínate olivový olej. Do čerstvej zeleniny je skutočne najvhodnejší, obohatí jej chuť aj arómu a je nesmierne zdravý. Obyčajné stolové či iné oleje, bežne používané v našej kuchyni, nikdy neurobia so zeleninou ten správny zázrak! Olivový olej nie je lacný, to je pravda, ale do misky šalátu ho stačí pridať veľmi málo. Najmä grécky či chorvátsky domáci olivový olej je mimoriadne aromatický, domorodci ho dokonca niekedy kvôli tomu riedia s čistým slnečnicovým olejom. Vskúšajte a uvidíte rozdiel v chuti!
Neregistrovaný - Teodora, 12.7.2000 18:25, dorota.stimelova(`na`)cps.sk
Hladam vyrobcu za studena lisovaneho oleja z orechov vlasskych aj lieskovych. Vie mi niekto pomoct?
Neregistrovaný - Jana, 26.11.2005 23:20, jana.keyo(`na`)zoznam.sk
Príspevok :
Autor :
E-mail :
Prispievate ako neregistrovaný používateľ. Prihlásiť sa môžete v ľavom stĺpci.
NAJČÍTANEJŠIE
 
REKLAMA
BIOTRUE banner 109 sutaz
 
REKLAMA
 
PARTNERI
Slovensky paraolypijsky vybor
 
NAJNOVŠIE
 
HĽADAŤ

v článkoch
v poradni
v katalógu
 
 
(c)2016 Fornet. Všetky práva vyhradené. redakcia(`na`)lady.sk
Nezodpovedáme za obsah príspevkov pridaných zvonku!!!