lady.sk
AKLINIK B 468X60
  * 2024
  * 2023
  * 2022
  * 2021
  * 2020
  * 2019
  * 2018
  * 2017
  * 2016
  * 2015
  * 2014
  * 2013
  * 2012
       December
       November
       Október
       September
       August
       Júl
       Jún
       Máj
       Apríl
       Marec
       Február
       Január
  * 2011
  * 2010
  * 2009
  * 2008
  * 2007
  * 2006
  * 2005
  * 2004
  * 2003
  * 2002
  * 2001
  * 2000

 
Napíšte nám svoje otázky, pripomienky, návrhy, nápady, požiadavky na redakcia(`na`)lady.sk
 
PRIHLÁSENIE


  Zapamätať heslo

Nová registrácia
Zabudnuté heslo

Registráciou získavate ochranu mena v poradni a v komentároch k článkom.
 
PORADŇA

Dnes pribudlo:
1 tém, a 0 reakcií.
Včera pribudlo:
1 tém, a 2 reakcií.

 
Z ARCHÍVU
 
Štvrtok, 28. Marec, , Dnes oslavuje Sona
  KATALÓG Informácie    Pridať firmu 
Móda, módne odevy, bielizeň Obuv, kabelky Módne doplnky, klenotníctva Kozmetika, parfuméria Skrášľovacie salóny, služby, pobyty Zdravie, výživa
Prieskum finančných zvyklostí: Takmer 30% slovenských domácností neusporí ani cent!

  Spracoval(a) : Peter
Dátum : 20.5.2012
späť
Späť

Poslať
 

Slovenské domácnosti majú svoje financie pod kontrolou, pričom viac ako tri pätiny z nich viac zarobia ako minú. Pravidelné plánovanie financií (23%) prispieva u viac ako štvrtiny rodín k vyrovnanému skóre príjmov a výdavkov. Ak sporíme, tak z polovice pre seba a nezabúdame ani na deti. Stále však 28% domácností neodloží ani cent, a tak ako minulý rok, necelá desatina žije dlhodobo na dlh. Vyplýva to z reprezentatívneho prieskumu finančných zvyklostí, ktorý pre spoločnosť Provident Financial realizovala agentúra FOCUS.

 

Anketári FOCUS-u mapovali zvyklosti slovenských domácností v oblasti financií s cieľom zistiť, ako peniaze plánujeme, zarábame a míňame, sporíme či naopak – zadlžujeme sa. „Stále platí priama úmera – ak máme prehľad o toku peňazí a plánujeme ich, vieme rozpočet rodiny lepšie ustrážiť ako v prípade, keď nemáme v ňom stanovené priority. Čo zaujalo, no neprekvapilo je fakt, že keď si už potrebujeme požičať, z takmer 40-tich percent neváhame osloviť priateľov, či príbuzných. Zjednodušene - rodina ako zdroj financií je pomaly na úrovni banky,“ konštatuje Diana Priechodská Brodnianska zo spoločnosti Provident Financial.

 

  • Klasická slovenská rodina financie neplánuje

Väčšina slovenských domácností kontroluje svoje príjmy a výdavky. K 23%, ktoré financie plánujú, patria zväčša ľudia po päťdesiatke, žijúci najčastejšie dvaja v jednej domácnosti. Typická štvorčlenná slovenská rodina má o svojich peniazoch iba základný prehľad. K tejto skupine, ktorá tvorí takmer polovicu opýtaných, patria i ľudia s maturitným vysvedčením, či odborní pracovníci. Príjmy a výdavky naopak neplánujú (27%) jedno- alebo až viac ako 5-členné domácnosti, respondenti so základným vzdelaním.

  • Necelá desatina domácnosti žije dlhodobo na dlh

Mesiac čo mesiac 7% domácností, najmä v Bratislavskom kraji, končí svoj rozpočet v mínusových číslach. Ich výdavky pravidelne prevyšujú príjmy. Vyrovnané skóre sa darí udržiavať 29% opýtaných, s nižším vzdelaním i výplatou. Rodiny, ktoré menej minú ako zarobia, tvoria viac ako tri pätiny (61%). O financie v nich sa starajú najmä vysokoškolsky vzdelaní ľudia, podnikatelia, či živnostníci. Ušetriť z mála vedia i opýtaní v dôchodkovom veku, pričom tvoria až 28% z tých, čo sú stále v pluse.

  • Keď nám ostane, doprajeme si „spoločnosť“

„Ako peniaze prídu, tak aj odídu“ – to platí v prípade výdavkov na bývanie v 75% domácnostiach, pričom najviac natesno sú v Žilinskom kraji. Za nájomné a platby za energie sa radia splátky úverov a hypoték (9%), ktorým sa upísali najmä obyvatelia väčších miest vo veku od 25 – 44 rokov, pracujúci, dobre zarábajúci a so sobášnym listom.

V prípade, že nám ostanú nejaké peniažky „pre seba“, najviac (55%) investujeme do toho, čo nás zaujíma, do svojich záľub. Zarobiť dáme i kaviarňam a barom (28%), pričom na cigaretách nešetrí až 23% a na alkohole 13% opýtaných.

  • Odkladať na horšie časy v horších časoch ...

... je umenie. Tvorenie finančnej rezervy, nejakú formu sporenia, deklaruje väčšina opýtaných (82%). Z polovice si odkladajú pre seba, najmä ľudia do 35 rokov s výplatou nad 1000,- eur, a potom najčastejšie pre deti – nesklamali maminy a starí rodičia. Aspoň občas odložiť aké také euro sa snaží 71% domácností, čo je však o približne 4% menej ako minulý rok. Najmä v Košickom kraji rodiny s príjmom do 700 eur, či slobodní alebo nezamestnaní nesporia vôbec (28%).

  • Najlepšia banka je rodina

Toto konštatovanie potvrdzuje i takmer 40% opýtaných, ktorí by v prípade pôžičky oslovili svoju rodinu, či známych. Prvou voľbou však stále ostáva banka (55%). Keď už si máme požičať, najviac by sme boli ochotní zadlžiť sa kvôli bývaniu (55%), pre zdravie (40%) či splatenie predchádzajúcich záväzkov (16%), ktoré najviac trápia ľudí v Banskobystrickom kraji. Približne pätina respondentov (21%) si nie je ochotná požičať vôbec.

  • Problémy so splácaním? Základ je dohodnúť sa!

Čím máme väčší prehľad o rodinných financiách, tým lepšie sa vieme zorientovať aj v prípade, ak nastanú problémy so splácaním dlhov. Až 77% opýtaných by nepríjemnosti riešili predovšetkým dohodou s veriteľom. Na upomienky by nereagovalo 5% oslovených. Približne desatina (9%) by situáciu riešila ďalšou pôžičkou. Rovnaká časť, najmä na východe Slovenska, však nevie, ako by sa zachovala, ak by sa pri splácaní pôžičiek dostali do ťažkostí.

 

O prieskume  

Agentúra FOCUS pre spoločnosť Provident Financial s.r.o.  uskutočnila v dňoch 21.2. - 27.2. 2012 prieskum verejnej mienky. Výberovú vzorku, ktorá bola vyberaná metódou kvótneho výberu, tvorilo 1036 respondentov, ktorí reprezentujú populáciu SR vo veku nad 18 rokov z hľadiska pohlavia, veku, vzdelania, národnosti, veľkostných kategórií sídiel a krajského členenia.

 


Diskusia k článku:

Príspevok :
Autor :
E-mail :
Prispievate ako neregistrovaný používateľ. Prihlásiť sa môžete v ľavom stĺpci.
NAJČÍTANEJŠIE
 
REKLAMA
BIOTRUE banner 109 sutaz
 
REKLAMA
 
PARTNERI
Slovensky paraolypijsky vybor
 
NAJNOVŠIE
 
HĽADAŤ

v článkoch
v poradni
v katalógu
 
 
(c)2016 Fornet. Všetky práva vyhradené. redakcia(`na`)lady.sk
Nezodpovedáme za obsah príspevkov pridaných zvonku!!!