lady.sk
AKLINIK B 468X60
  * 2024
  * 2023
  * 2022
  * 2021
  * 2020
  * 2019
  * 2018
  * 2017
  * 2016
  * 2015
  * 2014
  * 2013
  * 2012
       December
       November
       Október
       September
       August
       Júl
       Jún
       Máj
       Apríl
       Marec
       Február
       Január
  * 2011
  * 2010
  * 2009
  * 2008
  * 2007
  * 2006
  * 2005
  * 2004
  * 2003
  * 2002
  * 2001
  * 2000

 
Napíšte nám svoje otázky, pripomienky, návrhy, nápady, požiadavky na redakcia(`na`)lady.sk
 
PRIHLÁSENIE


  Zapamätať heslo

Nová registrácia
Zabudnuté heslo

Registráciou získavate ochranu mena v poradni a v komentároch k článkom.
 
PORADŇA

Dnes pribudlo:
0 tém, a 0 reakcií.
Včera pribudlo:
1 tém, a 1 reakcií.

 
Z ARCHÍVU
 
Piatok, 29. Marec, , Dnes oslavuje Miroslav
  KATALÓG Informácie    Pridať firmu 
Móda, módne odevy, bielizeň Obuv, kabelky Módne doplnky, klenotníctva Kozmetika, parfuméria Skrášľovacie salóny, služby, pobyty Zdravie, výživa
FAIR – PLAY RODIČIA, Program pre rodičov ako podporovať svoje deti v dosahovaní športových úspechov a zároveň rozvíjať s nimi láskavý, pevný vzťah.

  Spracoval(a) : Petra
Dátum : 3.5.2012
späť
Späť

Poslať
 

Ako vznikol program

Ako medzinárodne certifikovaná koučka sa venujem rozvoju potenciálu u manažérov, majiteľov firiem, či podnikateľov. Zároveň som však mama a výchova mojej dcéry mi prináša veľa výziev. Tak, ako každý rodič, aj ja by som bola rada, keby bolo moje dieťa v živote šťastné. Prirodzene sa mi žiada dodať aj úspešné. Ale aký druh úspechu ho urobí šťastným? Ako ho môžem podporiť ja - v roli rodiča?

 

Po tom, ako som sa zoznámila s tenisovým trénerom a koučom Emilom Miške, zistila som, že práve šport je pre dieťa prvá skúsenosť, kde začína pracovať s úspechom a neúspechom. Pravdaže, patrí tam aj škola, ale do školy chodiť musí a preto je to iná kategória.

 

Rozhodli sme sa, že využijeme naše skúsenosti koučov, rodičov, bývalých športovcov a spolu s mojou kolegyňou, koučkou Zuzanou Mesárošovou, pripravíme program pre rodičov nielen na rozvinutie ich športového potenciálu. Výsledky v športe sú totiž ihneď viditeľné a tento priestor poskytuje veľa podnetov pre vzťah rodič – dieťa. No a koučing prináša ideálne nástroje, pohľady a možnosti pre nás všetkých, ako nájsť nové perspektívy a otvoriť miesta, kde sú skryté „poklady“ pre zlepšenie kvality našich vzťahov.

 

Neberme deťom ich sny, hovorme s nimi o tom, čo ich napĺňa

Malé deti a špičkoví športovci majú niečo spoločné –  veľkosť predstavy, keďže je odlišná od „bežného“ človeka. Tam, kde si iní postavia v hlave limit, oni vytvoria nový rekord. „Si ešte malý, toto radšej neskúšaj, mohol by si si ublížiť“ – podobné vety počúvame na ihriskách. Ale ak by to deti neskúšali, neposúvali svoje limity, asi by sa ani nenaučili liezť, chodiť. Veď koľko úsilia, testovania, pádov stojí každé dieťa jeho nová schopnosť. Ale ani jedno zdravé dieťa to nevzdá, kým nebehá tak, že nás na ihrisku ľahko predbehne. Ak by sme sa takto správali my v živote, naše výsledky by boli iné. J

 

Ako dieťa rastie, jeho sny a predstavy sa stávajú väčšími, odvážnejšími. A tu už začína počúvať od rodičov – „Ty to nedokážeš, nie je reálne, aby si sa stal kozmonautom.“ „Kdeže by si ty mohol mať taký veľký dom, u nás je to vylúčené!“ „Len rob, čo som ti povedala a nevymýšľaj!“ V dobrom úmysle pomôcť im, ochrániť ich, im často berieme sny a učíme ich, čo je „reálne“. Ale ako my môžeme vedieť, čo bude o 20 rokov, keď nám deti vyrastú? Ako rodičia ich môžeme len učiť zvládať zmeny, byť dostatočne silným a vedieť ustáť čokoľvek, čo sa udeje. A najmä im veriť, že sú dostatočne schopní, majú potenciál zvládnuť život a nájdu si také riešenia, ktoré im vyhovujú. To je základný princíp aj v koučingu – ak by som ako kouč neverila potenciálu mojich klientov, neverila ich schopnosti nájsť si svoje riešenia, asi by som im iba radila a držala ich v hraniciach, kde dnes ukazujú svoju schopnosť zvládnuť situáciu. Princípom koučingu je však pomôcť klientovi urobiť si jasno vo veciach, získať nadhľad a z tohto poznania realizovať iné, odvážnejšie riešenia, ktoré ich privedú k viac naplňujúcim cieľom.

 

Ak tento prístup uplatníme v športe, budeme zvedaví na ich pocity, názory a zároveň im budeme pomáhať budovať ich sny tam, kde cítime ich energiu. Nie je podstatné, či sa stanú alebo nestanú olympionikmi, pretože aj tu platí, že ak mierite na hviezdy, to najhoršie, čo sa vám môže stať je, že prídete na mesiac. Naše deti sa tak naučia, ako si napĺňať nielen športové sny, ale aj sny v celom ich živote.

 

Dosahovať úspech a zároveň ostať rodičom

Druhá zásadná vec pri výchove malých športovcoch je vnímanie dvoch stránok úspechu – nielen medaily a trofeje, ale aj rozvoj vzťahu rodiča a dieťaťa. Práve náročné situácie nám dávajú možnosť upevniť svoje spojenie, zvýšiť kvalitu nášho vzťahu a podporiť svoje dieťa. Šport totiž dáva ideálnu možnosť ako pestovať disciplínu, vytrvalosť, zameranie na cieľ, uvedomovanie si vlastnej mentálnej sily - teda všetko to, čo potrebujeme aj v dennodennom živote.

 

Cez vnímanie tela k rozvoju osobnosti

V Co-active koučingu sa ľudia učia ešte jednu dôležitú vec – začať cítiť, počúvať svoje telo a využívať jeho signály pre lepšie spoznanie toho, kde sa nachádzam a čo sa so mnou deje. Naša kultúra je veľmi racionálna a preto strácame schopnosť spoznávať svet aj cez iné typy vnímania. Práve cez telo sa prejavujú naše pocity, hovoríme napríklad, že nevieme niečo stráviť, keď sa nevieme vyrovnať s určitou situáciou v živote. Ak sme si vedomí, čo sa deje v našom tele, vieme lepšie pracovať s emóciami. A emócie nám dávajú „šťavu“ do života. Náš výkon je úplne iný, ak robíme niečo s láskou, nadšením, alebo len preto, že je to potrebné. Vďaka športu a práci s telom môžu deti precítiť rôzne emócie a spracovať ich. Stanú sa emočne vyspelejšími a práve emocionálna inteligencia je jedným z predpokladov naplneného a šťastného života.

 

Program realizujeme cez krátke „ochutnávkové“ workshopy pre rodičov, ktoré budú pokračovať väčšími workshopmi a prinášaním inšpiratívnych myšlienok. V rámci spoločného programu majú možnosť sa na chvíľu zastaviť, cez rôzne techniky precítiť, čo je pre nich a ich dieťa dôležité. Nastavia si svoj spôsob vzťahu, ale aj získajú niektoré praktické zručnosti pre komunikáciu s dieťaťom. Viac o programe nájdete na www.chatcoaching.sk

 

Dagmar Kéryová, CPCC

     Medzinárodne certifikovaný Co-Active Coach a tréner s viac ako 330 hodinami koučingovej praxe, absolventka The Organization & Relationship Systems Coaching™  - metódy tímového koučingu

     Zakladateľka jednej z prvých PR agentúr Verte, neskôr senior konzultant a spolumajiteľ v Seesame Communication s viac ako 14-ročnou skúsenosťou v internej aj externej komunikácii v rôznych spoločnostiach v časoch ich transformácie, či v krízových situáciách.

     Absolventka intenzívnych sebarozvojových programov vedených odborníčku na aplikovanie teórií C.G.Junga a C.R.Rogersa mimo rámec psychoterapie a autorkou tréningov zameraných na prácu s nevedomím a polaritami Ľubicou Hamarovou.

 


Diskusia k článku:

Príspevok :
Autor :
E-mail :
Prispievate ako neregistrovaný používateľ. Prihlásiť sa môžete v ľavom stĺpci.
NAJČÍTANEJŠIE
 
REKLAMA
BIOTRUE banner 109 sutaz
 
REKLAMA
 
PARTNERI
Slovensky paraolypijsky vybor
 
NAJNOVŠIE
 
HĽADAŤ

v článkoch
v poradni
v katalógu
 
 
(c)2016 Fornet. Všetky práva vyhradené. redakcia(`na`)lady.sk
Nezodpovedáme za obsah príspevkov pridaných zvonku!!!