lady.sk
AKLINIK B 468X60
  * 2024
  * 2023
  * 2022
  * 2021
  * 2020
  * 2019
  * 2018
  * 2017
  * 2016
  * 2015
  * 2014
  * 2013
  * 2012
  * 2011
  * 2010
  * 2009
  * 2008
  * 2007
  * 2006
  * 2005
  * 2004
  * 2003
       December
       November
       Október
       September
       August
       Júl
       Jún
       Máj
       Apríl
       Marec
       Február
       Január
  * 2002
  * 2001
  * 2000

 
Napíšte nám svoje otázky, pripomienky, návrhy, nápady, požiadavky na redakcia(`na`)lady.sk
 
PRIHLÁSENIE


  Zapamätať heslo

Nová registrácia
Zabudnuté heslo

Registráciou získavate ochranu mena v poradni a v komentároch k článkom.
 
PORADŇA

Dnes pribudlo:
0 tém, a 0 reakcií.
Včera pribudlo:
1 tém, a 2 reakcií.

 
Z ARCHÍVU
 
Piatok, 19. Apríl, , Dnes oslavuje Jela
  KATALÓG Informácie    Pridať firmu 
Móda, módne odevy, bielizeň Obuv, kabelky Módne doplnky, klenotníctva Kozmetika, parfuméria Skrášľovacie salóny, služby, pobyty Zdravie, výživa
Nie je výnimkou ani v lete

  Spracoval(a) : Iveta Michalíková
Dátum : 22.5.2003
späť
Späť

Poslať
 

Nádcha je najčastejším ochorením zimných mesiacov, ale prepadnúť nás môže aj v lete. Je to ľahšie ochorenie ako chrípka, trvá kratšie, nesprevádzajú ho vysoké teploty a zotavíme sa z neho podstatne skôr než z chrípky.

Pozor na vírusy
Starobylé civilizácie poznali nádchu ako katarrhein" podľa gréckeho slova stekať". V súčasnosti katar znamená zápal sliznice. Nádcha sa prejaví zápalom sliznice nosa, hrdla a najbližších dýchacích ciest. Pôvodcom nádchy sú vírusy, a nie podchladenie alebo prechladnutie organizmu, ako si mnohí z nás predstavujú. Vírusy, ktoré nádchu vyvolávajú, identifikovali vedci až v roku 1954. Na nádchu nemáme liek. Vieme alebo môžeme iba zredukovať útrapy, ktoré spôsobuje, ak na to máme správny know-how a niekoľko základných vedomostí o tom, čo vlastne vírusy sú.

Čo sú vírusy
Najmenšie organizmy na Zemi predstavujú baktérie. Sú to jednobunkové organizmy, čiže ich telo tvorí iba jedna jediná bunka. Vírusy sú omnoho menšie. Dosahujú polovicu až tisícinu veľkosti najmenších baktérií. Ani jeden vírus nie je prospešný zdraviu. Všetky spôsobujú choroby vrátane nádchy. Vírus je parazit, ktorý sa nemôže sám rozmnožovať. Preto vnikne do zdravej bunky človeka, použije materiál tejto bunky na svoju reprodukciu a tým ju zničí. Vírusy sa rozmnožujú veľmi rýchlo. Za ideálnych podmienok sa vírus môže deliť každých dvadsať minút, čo znamená, že za dvadsaťštyri hodín môže mať jeden vírus šestnásťmiliónové potomstvo. Preto keď zápasíte s vírusovou infekciou - a o tú pri nádche ide, čas nie je na vašej strane. Vírus sa pri infekcii stáva súčasťou  ľudskej bunky. Preto sa veľmi ťažko hľadá liek, ktorý by ho usmrtil, a pritom neusmrtil bunku. Situáciu ešte sťažuje fakt, že vírusy majú veľké nadanie rýchlo sa meniť. To obrazne znamená, že liek, ktorý by bol proti vírusu účinný dnes, by mu zajtra už neublížil. Z týchto dôvodov je cielená liečba vírusových infekcií veľkým problémom, preto je lepšie spoľahnúť sa pri boji s vírusmi na vlastnú obranyschopnosť. Efektívna liečba nádchy nie je známa, preto sa treba zamerať na jej prevenciu.

Ako jej predísť?
Niekoľko zásad, ktorých dodržiavanie znižuje riziko ochorenia na nádchu:

1. Umývajte si ruky.
Väčšina vírusov nádchy sa šíri priamym kontaktom a samoinfikovaním, teda tak, že sa dotkneme predmetu alebo osoby nakazenej vírusom nádchy a potom sa neumytými rukami dotýkame vlastných očí, nosa alebo úst. Preto si treba počas dňa často umývať ruky dezinfekčným mydlom. Ak nie je k dispozícii, treba ruky oplachovať čistou teplou vodou. Pamätajte, že vírus na vás môže číhať na klávesnici počítača, na telefóne alebo iných predmetoch aj týždne.

2. Pri kýchaní a kašľaní si nezakrývajte rukou ústa a nepoužívajte ani plátené vreckovky.
Sú zberňou choroboplodných zárodkov, ktoré si starostlivo ukladáme do vreciek alebo kabeliek. Používajte hygienické papierové vreckovky a hneď po použití ich odhadzujete.

3. Častejšie si vymieňajte zubnú kefku.
Aby ste sa po prekonaní nádchy znovu neinfikovali, zahoďte svoju zubnú kefku a kúpte si novú. Vlhké zubné kefky uložené v tmavých kúpeľniach sú ideálnym miestom na uchovanie vírusov a tiež živnou pôdou na rozmnoženie baktérií. Vyliečenie z nádchy preto oslávte kúpou novej zubnej kefky.


4. Zvlhčujte svoje prostredie.
Primeraná vlhkosť prostredia ako prostriedok boja proti nádche sa často podceňuje. Vysušená sliznica nosa nie je schopná ubrániť sa vpádu vírusu a zneškodniť ho. Preto
- udržiavajte relatívnu vlhkosť medzi 50 až 60n %,
- investujete do prístroja na meranie vzdušnej vlhkosti,
- ak ústredné kúrenie veľmi vysušuje prostredie, pripojte naň zvlhčovací agregát,
- zvlhčovače treba denne čistiť,
- pokiaľ máte klimatizáciu, kontrolujte denne, či je správne nastavená vlhkosť vzduchu,
- blízko vykurovacieho telesa treba umiestniť nádoby s vodou, vhodné sú izbové fontánky,
- pestujte tiež v miestnostiach viac izbových rastlín - zvlhčujú ovzdušie a obohacujú ho o kyslík.

5. Pite veľa tekutín.
Zdravý dospelý človek potrebuje denne prijať najmenej dva litre tekutín, ktoré treba rozdeliť na celý deň. Voda prechádza celým naším telom a vyplavuje z neho jedy. Najlepším indikátorom, či pijete dostatok tekutín, je farba moču. Pokiaľ je bledý a vodovo priehľadný, pijete dosť. Pokiaľ je tmavší a hustejší, pijete málo.

6. Preplachujte si nos osolenou vodou a dýchajte nosom, nie ústami.
Do oboch nosových dierok si tiež možno naniesť vazelínu, ktorá zabráni vysušeniu sliznice, a tým vniknutiu vírusov.

7. Navštevujete saunu a buďte nespoločenskí.
Pokiaľ navštívite saunu dvakrát do týždňa, znížite riziko ochorenia na nádchu na polovicu. Obmedzte návštevy chorých príbuzných a priateľov a na návštevu čakajte aspoň týždeň po tom, čo sa uzdravili. Ak je návšteva nevyhnutná, seďte obďaleč, podľa možnosti sa v miestnosti ničoho nedotýkajte a hneď po odchode si umyte ruky.

8. Dožičte si čerstvý vzduch a jedzte zdravo, primerane svojmu veku.
Uvedieme vám niekoľko typov potravín, ktoré vám pomôžu posilniť imunitný systém v boji proti nádche:
- jogurt - aktívne kultúry v jogurte - zdraviu prospešné baktérie - stimulujú v ľudskom tele produkciu látok imunitného systému, ktoré chránia organizmus pred chorobami,
- cibuľa a cesnak - obsahujú látky, ktoré pôsobia priamo proti vírusom,
- včelia materská kašička - jeden z najúčinnejších stimulátorov imunitného systému, modernou dobou trochu pozabudnutý,
- zázvor - pije sa vylúhovaný vo forme čaju spolu s mätou a ďatelinou,
- žen-šen - začína byť dostatočne známy ako prostriedok povzbudzujúci imunitný systém,
- ovocie a zelenina - pre vysoký obsah minerálnych látok a vitamínov, najmä vitamínu C.

9. Zvyknite si na zdravý životný štýl - nefajčite, neopíjajte sa, pite menej kávy a viacej spávajte.

10. Bojujte proti stresu - relaxujte, myslite pozitívne, netrápte sa a viacej sa smejte, pestujte nejaký šport alebo cvičenia.

Ako liečiť nádchu
Keďže lieky proti vírusom nádchy zatiaľ nie sú na obzore, lieky, ktoré máme k dispozícii, iba zmierňujú príznaky tohto ochorenia. Skôr však, než po akomkoľvek lieku siahneme, treba starostlivo zvážiť, či je potrebný. Chorobné symptómy, ktoré sprevádzajú nádchu, sú súčasťou uzdravovania. Svedčia o tom, že organizmus s nákazou bojuje. Podľa najnovších lekárskych poznatkov treba lieky pri nádche použiť len v prípade nevyhnutnosti.

Čo by sme mali vydržať bez liekov:
1. zvýšenú teplotu trvajúcu 2 - 3 dni. Zvýšená teplota zrýchľuje krvný obeh, takže látky, ktoré usmrcujú vírusy, kolujú v tele rýchlejšie a efektívnejšie. Telo sa tiež pokúša usmrtiť vírusy vytvorením teplejšieho prostredia, ktoré už vírusom nie je príjemné. Pokiaľ užijeme liek na zníženie teploty, tento proces sa spomalí alebo pozastaví, a preto sa z nádchy budeme zotavovať dlhšie;
2. kašeľ, pri ktorom sa vykašliavajú hlieny, je tiež lepšie netlmiť. Vykašliavanie je prirodzený samočistiaci proces nášho organizmu. Ak sa užijú lieky proti kašľu, hlieny aj s choroboplodnými zárodkami ostanú v organizme;
3. upchatie nosa treba tiež skôr neliečiť alebo liečiť iba čiastočne. Je to preto, lebo prostriedky na uvoľnenie nosa zužujú cievy a obmedzujú prekrvenie nosa a hrdla. Zvýšené prekrvenie je však často potrebné, lebo zvyšuje teplotu infikovanej oblasti a pomáha sekrétom vyplaviť z tela choroboplodné zárodky.

Mnohí ľudia sa liečia z nádchy sami a používajú lieky bez lekárskeho predpisu. V liekoch sa orientujú na základe reklám alebo kupujú to, čo je najlacnejšie. Pri výbere liekov by však malo byť rozhodujúce iné kritérium, a to, aké účinné látky a v akom pomere dané lieky obsahujú. Pokiaľ sa človek pri nádche cíti skutočne zle, treba užiť lieky na zníženie horúčky a zmiernenie bolesti.

Tri najdôležitejšie lieky z tejto skupiny:
Kyselina acetylsalicylová. Pôsobí protizápalovo, znižuje horúčku a tlmí bolesti. Dostať ju pod typickými značkami Acylpyrin, Anopyrin, Superpyrin. Užívať by sa malo 400 mg tejto látky každých 6 hodín, pokiaľ trvajú neznesiteľné problémy. Všetky tieto lieky majú vedľajšie účinky - môžu podráždiť žalúdočnú sliznicu, spôsobiť závrat. Nemali by sa podávať deťom do 16 rokov.
Paracetamol. Znižuje horúčku, tlmí bolesti, ale nemá vplyv na zápaly. Typické značky sú Medipyrin, Paralen, Ataralgin, Panadol, Tomapyrin, Mexalen. Dávkovanie je rovnaké ako pri kyseline acetylsalicylovej, čiže 400 mg každých 6 hodín. Vedľajšie účinky sa môžu prejaviť pri dlhšom užívaní - poškodenie pečene najmä vtedy, ak sa spolu s týmito liekmi pije alkohol.
Ibuprofen. Znižuje horúčku, pôsobí protizápalovo a navyše tlmí bolesti svalov. Typické značky sú Ibuprofen a Brufen. Dávkovanie - 200 mg každé 4 hodiny. Len lekár môže predpísať vyššie dávky. Možné vedľajšie účinky predstavujú hlavne podráždenie žalúdočnej sliznice, dlhodobé užívanie môže viesť k ochoreniu obličiek.

Na niektoré z uvedených liekov môže byť človek alergický. Treba si uvedomiť, že pokiaľ ste alergický na Acylpyrin, môžete byť alergický aj na Ibuprofen. Ľudia, ktorí majú problémy so žalúdkom a s črevami, by mali z uvedených skupín liekov užívať najskôr Paracetamol.

Lieky berte rozvážne
Vyššie uvedené lieky sa skladajú len z jednej účinnej látky. Na trhu sú však prípravky, ktoré obsahujú viacero účinných liečivých látok. Možno si poviete, že takéto lieky vám skôr prinesú úľavu. Možno áno, ale málokto vie, že viaczložkové lieky sú oproti jednozložkovým rizikovejšie. Riziko spočíva v tom, že jednotlivé látky vo viaczložkovom lieku sú v takých nízkych dávkach, že vlastne nemôžu mať žiaduci efekt. Okrem toho môžu obsahovať látky, ktoré pôsobia protichodne. Môžu tiež obsahovať prvky, ktoré pri liečení nádchy nepotrebujeme - napríklad kofeín alebo alkohol. Preto lekári odporúčajú, aby si ľudia kupovali jednozložkové lieky zamerané proti tým príznakom nádchy, ktoré sú pre človeka ťažko znesiteľné.

Lieky do nosa. Všetci poznáme nosové spreje alebo kvapky, ktoré uvoľnia nos a uľahčia dýchanie. Ich výhodou je, že pôsobia rýchlo a lokálne, to znamená, že neovplyvňujú celý organizmus. Ak sa však používajú dlhšie ako tri dni, môže nastať opätovná infekcia a upchatie nosa. Trvá dlhšie než samo ochorenie a môže viesť až k liekovej závislosti. Takéto efekty nemajú niektoré prírodné kvapky do nosa, napríklad tie, ktoré sú vyrobené na báze Aloe vera.

Antihistaminiká. Sú to lieky, ktoré blokujú účinok histamínov, látok, ktoré sa uvoľňujú v tele počas alergickej reakcie. Antihistaminiká skutočne pomáhajú pri prejavoch sennej nádchy a pri jej liečbe sú opodstatnené. Pri liečbe nádchy je však lepšie, ak sa im vyhnete. Pôsobením antihistaminík zhustne hlien v nose, odteká pomalšie alebo vysychá, čím sa dýchacie cesty ešte viac upchávajú. Reklamy na lieky, ktoré obsahujú antihistaminiká, uvádzajú, že sa pod ich vplyvom zastaví vylučovanie hlienov aj kašeľ. Oba tieto príznaky sú však prejavom prirodzeného zhojenia chrípky a zastaviť ich znamená konzervovať chrípku.

Lieky proti kašľu. Kašeľ je jedným z mechanizmov, pomocou ktorého sa pľúca zbavujú nečistôt, vírusov, baktérií a vdychovaného dymu. Normálne sú dýchacie cesty vystlaté vrstvou hlienu, ktorý pri nádche v dôsledku spustenia reakcie obranyschopnosti organizmu zhrubne. Táto glejovitá lepkavá látka zachytáva prenikajúce vírusy a vypudzuje ich von. Kašeľ, pri ktorom odchádza hlien, je dobrý kašeľ. Aby boli hlieny redšie a vykašlávanie ľahšie, treba piť teplé alebo horúce tekutiny. Suchý kašeľ, bez vykašliavania, nie je dobrým kašľom. Dráždi a vyčerpáva organizmus a pokiaľ je v noci, nedovolí spať. V takomto prípade je tlmenie kašľa na mieste.

Proti bolesti hrdla. K najstarším kloktadlám patrí kloktanie slanou vodou, roztokmi z extraktov liečivých bylín či cmúľanie pastiliek s obsahom látok, ktoré zvlhčujú a čiastočne znecitlivejú hrdlo. K takýmto látkam patrí napríklad mentol. Treba však pamätať, že aj pastilky na cmúľanie sú lieky, a preto ich používanie nemožno preháňať. Treba dodržiavať pokyny na príbalových letáčikoch.


Účinná domáca liečba
1. Pite kurací vývar. Je to najobľúbenejší liek proti nádche od čias starých materí. Kuracia polievka naozaj pomáha odstrániť zahlienenie. Pôsobí pravdepodobne komplexne - účinkuje jej para, výdatnosť, ale aj spomienky na detstvo, ktoré vzbudzuje.
2. Buďte v teple. Keď je prechladnutý človek v teple, jeho telo môže nasmerovať svoju energiu na priamy boj s infekciou, a nie na zohrievanie studených nôh.
3. Odpočívajte. Malátnosti, ktorá sprevádza nádchu, sa treba poddať. Telo, ktoré bojuje s infekciou, sa vyčerpáva, je to energeticky náročný proces a oddychom ho šetríme od zbytočného vyčerpania.
4. Kloktajte aspoň štyrikrát denne teplú slanú vodu.
5. Pite horúce tekutiny. Veľmi vhodný je bylinkový čaj s medom. Aby však aj liečenie nádchy malo svoje čaro, možno si navečer dopriať tento skvelý nápoj: do šálky horúceho bylinkového čaju pridajte čajovú lyžičku medu a 0,5 dl kvalitného alkoholu - whisky alebo slivovice. Ostaňte však len pri tejto dávke, inak by ste si mohli ublížiť.
6. Pite stále toľko, aby ste mali bezfarebný moč.
7. Naparujte sa. Všetci to poznáme: hrniec s pariacou sa vodou a uterák cez hlavu. Naparovanie má trvať asi 10 minút a opakovať sa má trikrát denne. Aby boli pary účinnejšie, do horúcej vody možno pridať 2 - 3 kvapky eukalyptového, borovicového, rozmarínového oleja alebo oleja z materinej dúšky. Nezabúdajte na zvlhčovanie vzduchu.
8. Pod nos si natrite mastičku, ktorá je na tieto účely špeciálne vyrobená a dostať ju kúpiť v lekárni, alebo neutrálnu masť s kvapkou eukalyptového, mentolového oleja alebo gáfru.
Na prsia si natrite gáfrovú alebo mentolovú masť a zabaľte sa do tepla. Hlavu si podložte vyššie, aby sa ľahšie uvoľňovali hlieny.
9. Pokiaľ možno, nechajte sa premasírovať a jedzte viacej bielkovín ako obyčajne.

Mýty a fakty o nádche
Okolo nádchy vzniklo veľa mýtov, ktoré sa pokladajú za stopercentne pravdivé a overené skúsenosťami. Nie sú však pravdivé a moderný človek by im nemal veriť.

Jeden z najrozšírenejších mýtov hovorí, že chladné počasie býva príčinou nádchy. Chlad ako taký má pre vznik nádchy pramalý význam. Ovplyvňuje ju však nepriamo. Chlad núti ľudí, aby sa zdržiavali v suchých prekúrených a zle vetraných miestnostiach. V takomto prostredí sa vírusy nádchy množia rýchlejšie a ľahšie napádajú človeka. Výskumy hovoria, že ak má jeden člen rodiny nádchu, je 40-percentná pravdepodobnosť, že ňou ochorejú aj ďalší členovia rodiny. Pred vyše päťdesiatimi rokmi sa vo Veľkej Británii robili pokusy s dobrovoľníkmi, ktorých oblievali vodou a vystavovali účinkom prievanu. Nedarilo sa im o nič horšie ako tým, ktorí zostali v suchu a v teple. Takisto sa nepodarilo dokázať, že nepokrytá hlava v zime privoláva nádchu. Ak je však človek vystresovaný alebo inak vyčerpaný, telo stráca najmä cez nepokrytú hlavu cennú energiu, ktorú premieňa na teplo, a tak sa nemôže sústrediť na zabezpečenie výkonnosti svojho imunitného systému. V takomto prípade nezaškodí v zime nosiť klobúk či čapicu.

Ďalší z mýtov hovorí, že nádcha sa prenáša bozkávaním. Možno povedať, že veľmi zriedkavo. Iba veľmi málo vírusov sa prenáša takzvaným orálnym kontaktom. Vírusom sa všeobecne lepšie darí v nose ako v ústach. Galantní nápadníci by si však mali dávať pozor aj na bozkávanie rúk svojich vyvolených, ktoré práve trpia nádchou. Prečo, o tom sme písali v úvode nášho článku.

Na záver ešte jedna perlička. Virológ Elliot Dick z Wiskonsinskej univerzity, popredný zástanca teórie o šírení nákazy nádchy vzduchom, vyvinul pred niekoľkými rokmi papierové vreckovky napustené látkou, ktorá usmrcovala vírusy. Tieto vreckovky dramaticky znížili šírenie nádchy v pokusnej skupine. Papierenský koncern Kimberly-Clark začal tieto vreckovky vyrábať vo veľkom, ale pre svoju cenu - trikrát vyššiu než cena štandardných vreckoviek - na trhu neobstáli.

Potraviny s protiinfekčnými účinkami.
Potraviny v prírodnom stave, najmä však ovocie a zelenina, obsahujú tisícky prírodných zlúčenín nazývaných fytochemikálie, ktoré pomáhajú bojovať proti chorobám a zvyšujú účinky vitamínov. Uvedieme len niektoré z nich.
Ananás*pôsobí protivírusovo
Banány*chránia žalúdočnú sliznicu proti účinkom kyselín a antibiotík
Čaj čierny a zelený*má protivírusové účinky
Čučoriedky*majú protibaktériové aj protivírusové účinky
Horčica s chrenom*pôsobí protizápalovo, uvoľňuje hlien a pomáha vykašliavať
Jahody*majú protivírusové účinky
Kapusta a karfiol*majú protivírusové účinky
Maliny*majú protivírusové účinky
Mrkva*zvyšuje obranyschopnosť
Slivky*majú protivírusové účinky
Sója*veľmi aktívny protivírusový prostriedok
Štipľavá paprika*mnohostranné hojivé účinky pri nádche, potláča bolesti


Je to nádcha alebo chrípka?
Príznaky                                 Nádcha                              Chrípka
Horúčka                                 zriedkavá                horúčka nad 39 C trvá 3 - 4 dni
Bolesti hlavy                          zriedkavé                            výrazné
Bolesti svalov a kĺbov             mierne                     zvyčajné, často intenzívne
Malátnosť, slabosť             celkom mierna            môže trvať dva až tri týždne
Extrémne vyčerpanie               nikdy                nápadné hneď od začiatku choroby
Upchatý nos                             často                                   niekedy
Výtok z nosa                          zvyčajne                               niekedy
Bolesti v hrdle                         bežne                                   niekedy
Sťažené dýchanie, kašeľ   v malej miere: suchý      častý, aj veľmi prudký


Diskusia k článku:

Veľmi dobrý článok, mňa veľmi silná nádcha a bolesť hrdla prepadli asi pred pár týždňami (keď nastali tie prvé horúce dni). Bolo to niečo hrozné, ale mám jeden veľmi dobrý vyskúšaný recept, ktorý mi pomohol a to: obieliť niekoľko strúčikov cesnaku, dobre ho požuť a pár sekúnd (koľko vydržíte) podržať v ústach. Vždy sa pritom vyplačem, ale po 3-4 hodínách je pobolesti v hrdle a okamžite sa spustí z nosa výtok hlienov. Je to nepríjemné ale účinné. A ešte je dobré vykloktať si hrdlo letnou vodou s pridaním Alpy - niekoľkokrát denne. Ja si zvyknem pri nádche natlačiť do nosa aj framykoinovú mastičku, tiež dobre pomáha.
Neregistrovaný - hela, 23.5.2003 10:26
Vyborny clanok, dakujem! Prave sa borim s chripkou a suchym kaslom. Poradili mi vyskusat uvarit cibulu a stavu zmiesat s medom. Toto vypit - vraj to pomoze. Tak uvidime.
Neregistrovaný - Jaro, 8.1.2006 20:42
poucny clanok,prave sa inspirujem
Neregistrovaný - alie, 4.3.2008 11:34
Vynikajúci článok, odpovedal presne na otázky, ktoré som potrebovala vedieť. O dva dni ma čaká dôležitý pracovný meeting, takže musím byť 100% fit. Zatiaľ to vyzerá dosť zle, ale jem ohromné množstvá zeleniny a ovocia a po prečítaní tohto článku vysadím Paralen. Budete sa smažiť vírusy moje :-)
Neregistrovaný - Gina, 16.5.2008 19:01
chcem podtknut ze bolest hlavy pri nadche je VELMI casty!!!!
Neregistrovaný - nelly, 6.6.2008 19:16, nellycm(`na`)pobox.sk
jhaaj mee aj som stale chora
Neregistrovaný - nikki, 10.5.2009 12:55, LiL_nikus_Qa(`na`)azet.sk
proti nadche je stopnadcha sprej, pouzivam len to, a vela vody a vitaminov
Neregistrovaný - Viki, 24.2.2017 21:55, viktoriakopanicka(`na`)centrum.sk
Príspevok :
Autor :
E-mail :
Prispievate ako neregistrovaný používateľ. Prihlásiť sa môžete v ľavom stĺpci.
NAJČÍTANEJŠIE
 
REKLAMA
BIOTRUE banner 109 sutaz
 
REKLAMA
 
PARTNERI
Slovensky paraolypijsky vybor
 
NAJNOVŠIE
 
HĽADAŤ

v článkoch
v poradni
v katalógu
 
 
(c)2016 Fornet. Všetky práva vyhradené. redakcia(`na`)lady.sk
Nezodpovedáme za obsah príspevkov pridaných zvonku!!!