lady.sk
AKLINIK B 468X60
  * 2024
  * 2023
  * 2022
  * 2021
  * 2020
  * 2019
  * 2018
  * 2017
  * 2016
  * 2015
  * 2014
  * 2013
  * 2012
  * 2011
  * 2010
  * 2009
  * 2008
  * 2007
  * 2006
  * 2005
  * 2004
  * 2003
  * 2002
  * 2001
       December
       November
       Október
       September
       August
       Júl
       Jún
       Máj
       Apríl
       Marec
       Február
       Január
  * 2000

 
Napíšte nám svoje otázky, pripomienky, návrhy, nápady, požiadavky na redakcia(`na`)lady.sk
 
PRIHLÁSENIE


  Zapamätať heslo

Nová registrácia
Zabudnuté heslo

Registráciou získavate ochranu mena v poradni a v komentároch k článkom.
 
PORADŇA

Dnes pribudlo:
0 tém, a 0 reakcií.
Včera pribudlo:
1 tém, a 1 reakcií.

 
Z ARCHÍVU
 
Piatok, 29. Marec, , Dnes oslavuje Miroslav
  KATALÓG Informácie    Pridať firmu 
Móda, módne odevy, bielizeň Obuv, kabelky Módne doplnky, klenotníctva Kozmetika, parfuméria Skrášľovacie salóny, služby, pobyty Zdravie, výživa
Ako darovať kvety?

  Spracoval(a) : Natália Križova
Dátum : 16.5.2001
späť
Späť

Poslať
 

Existuje veľa pravidiel, ako a kedy dávať kvety. Nie sú však ani zďaleka dodržiavané tak prísne ako kedysi a preto máme v tejto oblasti veľkú slobodu. Napriek tomu je dobré zapamätať si niekoľko základných pravidiel.

Privítanie a lúčenie
Ktorá z nás sa nepoteší, ak je na letisku alebo stanici privítaná kyticou kvetov? Je to veľmi romantické a milé. Ale mala by byť zachovaná istá miera. Ak má cestujúci z letiska pred sebou ešte dlhú cestu, aj tá najkrajšia kytica sa pre neho môže stať nežiadúcim bremenom. To isté platí pri lúčení. Je síce príjemné dostať od milovaného na rozlúčku kyticu červených ruží, ale čo s nimi, keď vás čaká dlhá cesta v lietadle alebo vo vlaku, prestupovanie a kopec batožiny. Človeku až srdce puká, keď musí hľadieť na červené puky, ako nenávratne vädnú alebo strážiť každý kúsok kytice, aby sa nepolámal, nezostal zatvorený v kabelke, nevypichol colníkovi oči atď. Potom hádam stačí orchidea v škatuľke, ktorá je naaranžovaná v miniatúrnej fľaštičke a je isté, že prežije transport.

Spoločenské príležitosti
Na narodeniny alebo meniny blízkeho človeka pripravujeme, alebo kupujeme kyticu z kvetov, ktoré má najradšej. Ak sa ale vyberáme gratulovať k vzdialenejším príbuzným, vyberieme miešanú kyticu. Takisto sa môžeme diskrétne povypytovať v kruhu spoločných známych, či oslávenec má nejaké obľúbené kvety. Keď vysvitne, že zbožňuje kaktusy, alebo zbiera alpské fialky, či palmičky...máme po starosti. Vtedy mu takýmto darčekom nielenže urobíme radosť, ale zároveň prejavíme aj záujem. Kvety vždy podávame pani domácej. Dokonca aj vtedy, keď sme prišli na oslavu narodenín jej manžela, kyticu dostáva do rúk ona.
Ak sme pozvaní na večeru, takisto sa patrí priniesť hostiteľke kyticu, alebo s fantáziou uvitú kytičku na dekoráciu stola.

Kolegova oslava v práci
V mnohých firmách a kanceláriách panuje sympatický zvyk spoločných osláv menín alebo narodenín spolupracovníkov. Obyčajne sa skladáme a kyticu odovzdávame spoločne. Nemusí byť veľká ani pompézna. Celkom postačí jednoduchá kytica z miešaných kvetov.
Ak chceme gratulovať individuálne, stačí symbolická kytička alebo jednotlivý kvet. Mali by sme si pamätať, čo dávame, aby sme neuprednostnili ani jedného z kolegov. Ak dáme pani Aničke kyticu fialiek a pani Boženke kyticu gerbier, prvá sa môže cítiť dotknutá.
Okázalejšiu kyticu môže celý kolektív darovať šéfovi. V tomto prípade je dôležité, vhodne zvoliť odrodu kvetov. Namiesto vášnivých červených ruží, sa viac hodia frézie (prejav uznania a radosti) alebo gerbery (výraz úcty, poprípade „trochu otrepané“ klinčeky).

Deň matiek a rodinné výročia
Pre mamy vyberáme kytičku kvetov pastelových farieb, oživenú červenými tulipánmi alebo ružami – symbolom lásky a spolupatričnosti. Ak naši blízki oslavujú výročie sobáša, napríklad Zlatú svadbu, je vhodná kytica ruží žltej farby.

Na čo by sme nemali zabudnúť
· Kvety dávame bez baliaceho papiera. Výnimku predstavuje kytica v priesvitnom ozdobnom celofáne, ktorý netreba odstraňovať.
·Kvety podávame stonkami nadol.
·Ak pripravujete kyticu sama, nechajte kvietkom dlhšie stonky. Obdarovaný si bude môcť ich dĺžku prispôsobiť veľkosti vázy, do ktorej ich vloží.
·Ak idete navštíviť chorého do nemocnice, informujte sa, či mu môžete priniesť kvety. V niektorých nemocniciach nie je dovolené držať na izbách kvety. Pri tejto príležitosti nie je vhodné darovať intenzívne voňajúce kvietky.
·Pre milovaného muža: určite ho príjemne zaskočí, ak mu darujete kvet bez mimoriadnej príležitosti. Ak pestuje črepníkové rastliny alebo kaktusy vyberte mu zaujímavú odrodu.
·Narodeniny dieťaťa: na slávnostnú oslavu pri tejto príležitosti sa patrí priniesť nielen darček, ale aj kvietok. Malú kytičku dávame oslávencovi a o čosi väčšiu aj jeho mame.

Diskusia k článku:

Príspevok :
Autor :
E-mail :
Prispievate ako neregistrovaný používateľ. Prihlásiť sa môžete v ľavom stĺpci.
NAJČÍTANEJŠIE
 
REKLAMA
BIOTRUE banner 109 sutaz
 
REKLAMA
 
PARTNERI
Slovensky paraolypijsky vybor
 
NAJNOVŠIE
 
HĽADAŤ

v článkoch
v poradni
v katalógu
 
 
(c)2016 Fornet. Všetky práva vyhradené. redakcia(`na`)lady.sk
Nezodpovedáme za obsah príspevkov pridaných zvonku!!!