lady.sk
AKLINIK B 468X60
  * 2024
  * 2023
  * 2022
  * 2021
  * 2020
  * 2019
  * 2018
  * 2017
  * 2016
  * 2015
  * 2014
  * 2013
  * 2012
  * 2011
       December
       November
       Október
       September
       August
       Júl
       Jún
       Máj
       Apríl
       Marec
       Február
       Január
  * 2010
  * 2009
  * 2008
  * 2007
  * 2006
  * 2005
  * 2004
  * 2003
  * 2002
  * 2001
  * 2000

 
Napíšte nám svoje otázky, pripomienky, návrhy, nápady, požiadavky na redakcia(`na`)lady.sk
 
PRIHLÁSENIE


  Zapamätať heslo

Nová registrácia
Zabudnuté heslo

Registráciou získavate ochranu mena v poradni a v komentároch k článkom.
 
PORADŇA

Dnes pribudlo:
1 tém, a 1 reakcií.
Včera pribudlo:
1 tém, a 2 reakcií.

 
Z ARCHÍVU
 
Štvrtok, 28. Marec, , Dnes oslavuje Sona
  KATALÓG Informácie    Pridať firmu 
Móda, módne odevy, bielizeň Obuv, kabelky Módne doplnky, klenotníctva Kozmetika, parfuméria Skrášľovacie salóny, služby, pobyty Zdravie, výživa
Ako vznikol bozk?

  Spracoval(a) : Lenka
Dátum : 29.4.2011
späť
Späť

Poslať
 

Jestvuje legenda, podľa ktorej klasický bozk kedysi vôbec nebol prejavom lásky, vášne či nežnosti. V dávnych časoch starého Grécka počas dobyvačných vojen bolo cťou každého Gréka stáť po boku svojho panovníka a prelievať za neho krv. Keď muži odchádzali dobývať ďaleké územia, ich ženy zostávali doma samé. Čas, ktorý by inak trávili v spoločnosti svojich mužov, si krátili v spoločnosti vína. Chlapom sa takéto konanie nepáčilo, a preto po príchode domov z ďalekých území ovoniavali ženám ústa. Podľa vône zisťovali, či a koľko vína ženy vypili. Tie sa však snažili mužov oklamať a vymysleli si spôsoby, ako vôňu vína v ústach prekryť inými vôňami. Muži teda začali ženám ústa ochutnávať.  Ale keďže sú ženy vynaliezavé, do ochutnávky svojich úst zapojili vášeň a dotyky. Na svete bol bozk. Vďaka tejto legende bozk dostal veľmi poetický výraz – ochutnávanie pier.

 

Je francúzsky bozk z Francúzska?

 

Nie. Najrozšírenejší bozk „vznikol" v roku 1923 v Amerike. Samozrejme, ľudstvo poznalo a realizovalo tento spôsob bozkávania oveľa skôr. Za veľkou mlákou bola spoločnosť v tom čase veľmi prudérna a olizovanie jazykmi im prišlo také škandálne, ako všetko francúzske, preto dali tomuto bozku prívlastok „francúzsky". Samotní Francúzi ho volajú jazýčkový.

 

Aký má bozk účinok?

Istý nemecký výskum dokázal, že ľudia, ktorí každé ráno bozkávajú svojich partnerov, bývajú menej chorí a dokonca žijú o 5 rokov dlhšie. Bozkávaním sa uvoľňujú hormóny šťastia - serotonín, endorfín a dopamín. Zvyšuje sa hladina testosterónu a oxytocínu. Ľudia, ktorí sa pravidelne bozkávajú, sa nielen výborne cítia, ale aj dobre vyzerajú. Pri jednom bozku sa rozpohybuje takmer 40 tvárových svalov, čím sa prirodzene vyhladzujú vrásky. Bozky dokážu zdolať vysoký krvný tlak, utíšiť bolesť, znížiť stres a zrýchliť metabolizmus. Bozk rozbúcha srdce, čím sa posilňuje krvný obeh, prekrvenie a teda aj okysličenie tela. Aby bolo pôsobenie každého bozku čo najúčinnejšie, mal by trvať minimálne tri minúty. Čím je bozkávanie vášnivejšie, tým viac spáli kalórií. Za minútu to môže byť až 7 kalórií.

 

Muž, žena a bozk

Chlapi chápu spojenie sa pier za konečnú výhru, bozkom zvádzajú a snažia sa čosi dosiahnuť. Pre dámy je bozk úroveň toho, kde sa práve nachádzajú. Teda, či dotyčný stojí za to, a posunie sa platonický vzťah k tomu sexuálnemu, alebo ide o prvý a posledný bozk, ktorý dostal.

 

Zopár zaujímavostí o bozku

  • Podľa antropológov sa bozk zrodil ako transformácia príjmu potravy z matkiných úst do úst dieťaťa a podvedomá túžba po tomto kontakte v určitej forme pokračuje v dospelosti.
  • V niektorých kultúrach bozk nepoznajú. Prejavom lásky a úcty u Eskimákov namiesto bozkov je obtieranie nosov.
  • Polynézania nepoznali bozk - blízky vzťah si vyjadrovali vzájomným vytrhávaním mihalníc či obočia.
  • Kto sa často bozkáva, máva menej problémov s krvným obehom.
  • Bozkávaniu sa dokonca venuje aj seriózna veda.
  • V americkom štáte Indiana platí doteraz zákon, že bozk na verejnosti je trestným činom proti mravom a previnilci môžu dostať za bozk finančnú pokutu alebo dokonca rok väzenia. Našťastie, asi aj americkí sudcovia vedia, čo je to bozkávať sa, a tak už dlhé roky tento paragraf nepoužili.
  • V stredoveku bolo bozkávanie cirkvou zakázané, bozkávať sa mohli len kríže, sochy svätých alebo prstene biskupov či pápežov. Inak mohli bozky dávať len matky svojim deťom, ostatné bozky boli prísne zakázané.
  • V rôznych krajinách majú spoločenské bozky svoje pravidlá. Vo väčšine Európy sa dávajú bozky dva, čiže na jedno aj druhé líce. Výnimku tvorí Francúzsko a Rusko, kde je bozk až trojitý, a dokonca v Belgicku sa dávajú spoločenské bozky až štyri.
  • Najdlhší bozk na svete trval 17 dní, 10 hodín a 30 minút. Pár potom museli previezť do nemocnice pre celkové vyčerpanie organizmu. Dvaja aktéri sa potom vraj už nikdy viac nevideli.

Diskusia k článku:

Príspevok :
Autor :
E-mail :
Prispievate ako neregistrovaný používateľ. Prihlásiť sa môžete v ľavom stĺpci.
NAJČÍTANEJŠIE
 
REKLAMA
BIOTRUE banner 109 sutaz
 
REKLAMA
 
PARTNERI
Slovensky paraolypijsky vybor
 
NAJNOVŠIE
 
HĽADAŤ

v článkoch
v poradni
v katalógu
 
 
(c)2016 Fornet. Všetky práva vyhradené. redakcia(`na`)lady.sk
Nezodpovedáme za obsah príspevkov pridaných zvonku!!!