lady.sk
AKLINIK B 468X60
  * 2024
  * 2023
  * 2022
  * 2021
  * 2020
  * 2019
  * 2018
  * 2017
  * 2016
  * 2015
       December
       November
       Október
       September
       August
       Júl
       Jún
       Máj
       Apríl
       Marec
       Február
       Január
  * 2014
  * 2013
  * 2012
  * 2011
  * 2010
  * 2009
  * 2008
  * 2007
  * 2006
  * 2005
  * 2004
  * 2003
  * 2002
  * 2001
  * 2000

 
Napíšte nám svoje otázky, pripomienky, návrhy, nápady, požiadavky na redakcia(`na`)lady.sk
 
PRIHLÁSENIE


  Zapamätať heslo

Nová registrácia
Zabudnuté heslo

Registráciou získavate ochranu mena v poradni a v komentároch k článkom.
 
PORADŇA

Dnes pribudlo:
0 tém, a 0 reakcií.
Včera pribudlo:
1 tém, a 1 reakcií.

 
Z ARCHÍVU
 
Piatok, 29. Marec, , Dnes oslavuje Miroslav
  KATALÓG Informácie    Pridať firmu 
Móda, módne odevy, bielizeň Obuv, kabelky Módne doplnky, klenotníctva Kozmetika, parfuméria Skrášľovacie salóny, služby, pobyty Zdravie, výživa
CRP test si môžete urobiť aj doma. Pomôže vám zistit, či k liečbe potrebujete antibiotiká.

  Spracoval(a) : Lenka
Dátum : 11.2.2015
späť
Späť

Poslať
 

Tridsaťosem na teplomere, bolesť hlavy a podozrivé škriabanie v krku. Tak začína známa dilema medzi cestou k lekárovi a stávkou na samoliečbu. Jej riešenie teraz potrvá už len päť minút – stačí mať po ruke CRP test pre domáce použitie. S unikátnym diagnostickým nástrojom pacient veľmi jednoducho zistí, či onemocnenie môže mať bakteriálny pôvod a na zváženie je liečba antibiotikami. CRP testy pre domáce použitie možno dostať v lekárňach bez lekárskeho predpisu.

S CRP diagnostikou sa pacienti doteraz stretávali predovšetkým v zdravotníckych zariadeniach, v posledných rokoch sa postupne stala pomerne bežnou súčasťou ordinácií praktických lekárov. Zdravotníci na nej oceňujú najmä rýchlosť a vysokú úspešnosť správneho odhalenia pôvodu choroby, ktorý je rozhodujúci pre zvolenie adekvátneho liečebného postupu.

"Zvýšená telesná teplota nie je dostatočnou informáciou pre určenie diagnózy. Je dôležité poznať hladinu tzv. C-reaktívneho proteínu - CRP. Podľa jeho obsahu v krvi sme schopní pomerne presne rozlíšiť medzi bakteriálnym alebo iným, najčastejšie vírusovým, pôvodom ochorenia. Kým prvý prípad spĺňa podmienky pre nasadenie antibiotík, v druhom väčšinou stačí z choroby sa vyležať a vyliečiť bežne dostupnými prostriedkami," vysvetľuje MUDr. Peter Lipták, všeobecný lekár zo Slovenskej spoločnosti všeobecných praktických lekárov.

 

Ako CRP test funguje?

CRP test pre domáce použitie umožňuje túto klinicky preverenú metódu vykonať v pohodlí domova. Stačí k tomu kvapka krvi odobraná z bruška prsta na ruke.

Koncentráciu C-reaktívneho proteínu v krvi zisťuje test v troch množstevných úrovniach. Ak je koncentrácia CRP v krvi vysoká (tretí stupeň), je veľmi pravdepodobné, že v organizme prebieha ťažší bakteriálny zápal. V takom prípade je nutné nechať posúdiť zdravotný stav lekárom. Pri bežných ochoreniach spôsobených vírusmi sa zvyčajne hladina CRP nezvyšuje a liečba antibiotikami nie je nutná.

Proces vyhodnotenia vzorky trvá presne päť minút. Testovanie je teda veľmi rýchle a jednoduché. Jeho presný priebeh ukazuje aj video pod nasledujúcim odkazom: https://www.youtube.com/watch?v=aAB1XgqtDEA.

CRP test pre domáce využitie sa oplatí napríklad ľuďom s časovo náročným zamestnaním, ktorí si vďaka nemu môžu v priebehu niekoľkých minút urobiť orientačne predstavu o závažnosti svojho zdravotného stavu. Ocenia ho ale aj mamičky s malými deťmi, ktorým pomôže zistiť, či je skutočne nutné cestovať do preplnenej čakárne.

Osobne tento posun v individuálnej starostlivosti o zdravie hodnotím pozitívne a som presvedčený, že môže byť prospešný aj z pohľadu lekárskej praxe. Pre všeobecného lekára dnes zohráva spolupráca s jeho pacientom stále väčšiu úlohu. V tomto prípade sa jedná o uznanie, že do rozhodnutia či nasadiť ATB, je na základe domáceho testu CRP najlepšie zainteresovať pacienta alebo jeho rodinu. Edukovaní pacienti v rodinách na základe tohoto jednoduchého testu môžu sami posúdiť či sa jedná iba o vírusové ochorenie a najlepšia je liečba bez antibiotík, tj. bez lekára v pohodlí domova, alebo či je skutočne potrebné sa s vážnejšim bakteriálnym ochorením vydať pre antibiotiká k lekárovi,“ dopĺňa MUDr. Lipták.

Ale rovnako ako u liekov na prechladnutie aj v prípade CRP testov pre domáce použitie je potrebné venovať pozornosť priebehu choroby. "Ak v prípade výsledku upozornenia na vírusové ochorenie v prvých dňoch príznaky zdravotných ťažkostí nevymiznú, je nutné lekára navštíviť," uzatvára MUDr. Lipták.

Výhradným distribútorom CRP testov pre domáce použitie do lekární v Slovenskej republike je popredný výrobca zdravotníckych pomôcok HARTMANN-RICO.

 


Diskusia k článku:

Príspevok :
Autor :
E-mail :
Prispievate ako neregistrovaný používateľ. Prihlásiť sa môžete v ľavom stĺpci.
NAJČÍTANEJŠIE
 
REKLAMA
BIOTRUE banner 109 sutaz
 
REKLAMA
 
PARTNERI
Slovensky paraolypijsky vybor
 
NAJNOVŠIE
 
HĽADAŤ

v článkoch
v poradni
v katalógu
 
 
(c)2016 Fornet. Všetky práva vyhradené. redakcia(`na`)lady.sk
Nezodpovedáme za obsah príspevkov pridaných zvonku!!!