lady.sk
AKLINIK B 468X60
  * 2024
  * 2023
  * 2022
  * 2021
  * 2020
  * 2019
  * 2018
  * 2017
  * 2016
  * 2015
       December
       November
       Október
       September
       August
       Júl
       Jún
       Máj
       Apríl
       Marec
       Február
       Január
  * 2014
  * 2013
  * 2012
  * 2011
  * 2010
  * 2009
  * 2008
  * 2007
  * 2006
  * 2005
  * 2004
  * 2003
  * 2002
  * 2001
  * 2000

 
Napíšte nám svoje otázky, pripomienky, návrhy, nápady, požiadavky na redakcia(`na`)lady.sk
 
PRIHLÁSENIE


  Zapamätať heslo

Nová registrácia
Zabudnuté heslo

Registráciou získavate ochranu mena v poradni a v komentároch k článkom.
 
PORADŇA

Dnes pribudlo:
1 tém, a 1 reakcií.
Včera pribudlo:
1 tém, a 2 reakcií.

 
Z ARCHÍVU
 
Štvrtok, 28. Marec, , Dnes oslavuje Sona
  KATALÓG Informácie    Pridať firmu 
Móda, módne odevy, bielizeň Obuv, kabelky Módne doplnky, klenotníctva Kozmetika, parfuméria Skrášľovacie salóny, služby, pobyty Zdravie, výživa
Originálne jednoduché recepty s tuniakom Calvo na celý deň

  Spracoval(a) : Eva
Dátum : 7.2.2015
späť
Späť

Poslať
 

Raňajky

 

Gurmánske raňajky, ktoré dodajú silu na celé dopoludnie

 

Skúsili ste už kombinovať tuniaka s vajíčkami? Zaobstarajte si chlieb z pravého kvásku s  nízkym obsahom lepku, opečte ho jemne v hriankovači a pripravte si obloženú lahôdku, ktorá skutočne zasýti. Vajíčka na raňajky sú skvelou voľbou! Zvoľte si jednu z najlepších možných foriem prípravy, ktorou je hodenie vajíčka do horúcej vody, kedy žĺtok zostane neprevarený. Kvalitné domáce vajce obsahuje veľké množstvo minerálov, vitamínov a hlavne omega-3 mastných kyselín. V kombinácii s tuniakom, ktorý tiež obsahuje omega-3 mastné kyseliny a kvalitné bielkoviny je pozitívny efekt zaručený. Navyše sa jedná o kombináciu, ktorá výborne chutí.

 

Doba prípravy: 20 minút

Ingrediencie (2 osoby): 

 

·         4 krajce špaldového kváskového chleba

·         4 vajcia

·         80 g tuniaka Calvo v paradajkovej omáčke

·         30 g masla  

·         2 PL* olivového oleja

·         50 g rukoly

·         2  paradajky

·         1 PL* nakrájanej vňate  petržlenu alebo koriandra

·         kôra z citróna

 

Príprava:

V stredne veľkom hrnci prevaríme vodu a pridáme 1 polievkovú lyžicu octu. Znížime plameň, lyžicou vytvoríme vír a priamo doň rozbijeme vajíčko. Varíme približne 4 minúty a proces opakujeme s ďalšími vajíčkami. Šikovnejší môžu hádzať vajcia aj v 30 sekundovom intervale. Opečieme tenšie krajce chleba, natrieme maslom a rozdrobíme tuniaka. Postrúhame citrónovú kôru a poukladáme listy rukoly. Na chlieb položíme uvarené vajíčko, ktoré sme sitkom vybrali z horúcej vody. Dochutíme morskou soľou, štipkou čierneho korenia a pokvapkáme olivovým olejom. Na záver dozdobíme čerstvým koriandrom, petržlenom a podľa chuti aj chilli lupienkami.

 

Tip:  Namiesto chleba môžeme použiť aj nekvasené placky tzv. ”wrapy”.  Varianty tuniaka sú tiež voliteľné, pričom najviac sa nám osvedčil  v paradajkovej omáčke.

 

Obed

 

Tuniakový tanier a la “CUBA”

Vyskúšajte jednoduchý karibský recept a pripravte si výživný tanier plný farieb, ktorý predstavuje rýchly obed na každý deň. Kubánska kuchyňa je často veľmi jednoduchá, zložená z niekoľkých ingrediencií. Avšak to vôbec neznamená, že by vám po výživovej stránke malo niečo chýbať. Ak skombinujete tuniaka s avokádom a čiernymi fazuľkami, dostanete do tela dostatok bielkovín, ktoré vám vydržia až do večere. Môžete vyskúšať teplú alebo studenú šalátovú obmenu.

 

Doba prípravy: 30 min

Ingrediencie (2 osoby):      

·         2 konzervy tuniaka Calvo 160 g vo vlastnej šťave 

·         300 g čiernej fazule

·         200 g nakrájaných paradajok 

·         1 červená paprika

·         1 červená cibuľa

·         2 strúčiky cesnaku             

·         2 avokáda

·         2 PL* olivového alebo kokosového oleja 

·         morská soľ, čierne korenie,

·         bobkový list, rímska rasca,

·         tabasco, limetka

 

Extra prílohy:

 

·         nekvasené placky zo špaldovej múky

·         naturálna ryža

 

Príprava: 

Použijeme vopred namočenú alebo konzervovanú čiernu fazuľu. Na panvici na oleji opražíme cibuľku, cesnak a nadrobno nakrájanú papriku. Pridáme nakrájané paradajky a fazuľu. Zmes ochutíme čajovou lyžičkou rímskej rasce a ostatným korením. Prikryjeme a necháme variť 10 minút. Podľa chute môžeme pridať aj chilli. Fazuľovú zmes servírujeme na šalátové listy, doplníme tuniakom a čerstvo nakrájaným avokádom. Na ozdobu odporúčame použiť čerstvý koriander, limetky alebo petržlen.

 

Tip: Tento recept žeme podávať aj na studeno ako letný šalát.

 

Večera

 

Energický quinoa šalát s tuniakom

Len málo ľudí vie, že jedlá s pôvodom v Strednej Amerike patria medzi najzdravšie na svete. Vďačia za to najmä tomu, že pri príprave sa využíva veľa čerstvých surovín, nízko koncentrovaných sacharidov a korenie, ktoré podporuje detoxikáciu organizmu, zrýchľuje metabolizmus a stabilizuje cukor v krvi. Vďaka tuniakovi a vhodne zvoleným sacharidom v podobe quinoi nám vznikne úžasná večera plná bielkovín, ktorá zdravo zasýti. Navyše toto jedlo nie je náročné na prípravu.

 

Doba prípravy: 40 min

Ingrediencie (2 osoby):

 

·         160 g tuniaka Calvo v olivovom oleji

·         200 g quinoi (prípadne môžeme nahradiť hnedou ryžou)

·         2 hrnčeky vody

·         100 až 120 g kukurice

·         100 až 120 g bielej väčšej fazule (½ hrnčeka)

·         1 červená paprika

·         ½ šalátovej uhorky

·         100 g špenátových listov (1 hrnček)

·         morská soľ a čierne korenie

·         extra panenský olivový olej

·         citrón

 

Príprava:

Quinou namočíme a uvaríme rovnako, ako keby sme varili ryžu. Necháme aspoň 10 minút vychladnúť a zamiešame do nej čerstvé ingrediencie od uhorky, cez papriku až po fazuľu. Nakoniec pridáme tuniaka Calvo, dochutíme soľou a korením. Celý šalát pokvapkáme olivovým olejom a citrónom. Podávame dozdobené čerstvým petržlenom.  

 

Tip:. Dôležité je nechať quinou alebo ryžu vychladnúť, aby sa sformovala zdravá vláknina, ktorá je zázračnou výživou pre dobré baktérie v tráviacom trakte.

 

Desiata alebo olovrant

 

Paradajky plnené tuniakom v olivovom oleji 

Paradajky sa dajú využiť aj inak ako do šalátu alebo omáčky. Inšpiráciu je možné hľadať napríklad v kuchyni severnej Afriky. Zaujímavými kombináciami sa môžete inšpirovať i na cestách Egyptom, Tuniskom, či Blízkym východom. V tejto plnenej paradajke zabezpečí bielkovinový príjem lahodný a výborne stráviteľný tuniak Calvo. Vieme, že tak ako tuky aj sacharidy existujú dobré a zlé, preto potrebujeme kontrolovať príjem sacharidov a namiesto chleba môžeme šikovne využiť zeleninu. Vôbec nezaťaží a navyše aj skvelo chutí.

 

Doba prípravy: 30 min.

Ingrediencie (2 osoby):            

 

·         4 veľké paradajky 

·         160 g tuniaka Calvo v olivovom oleji

·         morská soľ, čierne korenie

·         chilli lupienky (voliteľné)

·         2 PL*  zelených nakrájaných olív

·         čerstvá petržlenová vňať

·         1 citrón

·         1 červená cibuľka

·         1 strúčik cesnaku

·         extra panenský olivový olej

 

Príprava: 

Vydlabeme paradajky, vnútro nakrájame s cibuľkou, čerstvou vňaťou a zmiešame s tuniakom v olivovom oleji. Dochutíme morskou soľou, korením, citrónovou šťavou a chilli podľa chuti. Paradajky naplníme pripravenou zmesou a vrch môžeme dozdobiť čerstvou petržlenovou vňaťou. Snack môžeme využiť aj ako vhodnú chuťovku pred party, pričom podávame v kombinácii s listovým šalátom, pokvapkaný extra panenským olivovým olejom.

 

Tip: Nebojte sa experimentovať a ochutnávajte všetky chute sveta!

 

 

*Polievková lyžica

 


Diskusia k článku:

Príspevok :
Autor :
E-mail :
Prispievate ako neregistrovaný používateľ. Prihlásiť sa môžete v ľavom stĺpci.
NAJČÍTANEJŠIE
 
REKLAMA
BIOTRUE banner 109 sutaz
 
REKLAMA
 
PARTNERI
Slovensky paraolypijsky vybor
 
NAJNOVŠIE
 
HĽADAŤ

v článkoch
v poradni
v katalógu
 
 
(c)2016 Fornet. Všetky práva vyhradené. redakcia(`na`)lady.sk
Nezodpovedáme za obsah príspevkov pridaných zvonku!!!