lady.sk
AKLINIK B 468X60
  * 2024
  * 2023
  * 2022
  * 2021
  * 2020
  * 2019
  * 2018
  * 2017
  * 2016
  * 2015
  * 2014
  * 2013
  * 2012
  * 2011
       December
       November
       Október
       September
       August
       Júl
       Jún
       Máj
       Apríl
       Marec
       Február
       Január
  * 2010
  * 2009
  * 2008
  * 2007
  * 2006
  * 2005
  * 2004
  * 2003
  * 2002
  * 2001
  * 2000

 
Napíšte nám svoje otázky, pripomienky, návrhy, nápady, požiadavky na redakcia(`na`)lady.sk
 
PRIHLÁSENIE


  Zapamätať heslo

Nová registrácia
Zabudnuté heslo

Registráciou získavate ochranu mena v poradni a v komentároch k článkom.
 
PORADŇA

Dnes pribudlo:
1 tém, a 1 reakcií.
Včera pribudlo:
1 tém, a 2 reakcií.

 
Z ARCHÍVU
 
Piatok, 19. Apríl, , Dnes oslavuje Jela
  KATALÓG Informácie    Pridať firmu 
Móda, módne odevy, bielizeň Obuv, kabelky Módne doplnky, klenotníctva Kozmetika, parfuméria Skrášľovacie salóny, služby, pobyty Zdravie, výživa
Divadlo Nová scéna uvádza slávnu komédiu - Figaro sem, Figaro tam - Premiéra 18. februára 2011

  Spracoval(a) : Silvia
Dátum : 17.2.2011
späť
Späť

Poslať
 

„Figaro sem, Figaro tam, Figaro sem, Figaro tam........“ pravdepodobne všetci poznáme známy popevok z Rossiniho opery „Barbier sevilský“, ktorá vznikla na námet klasickej Beaumarchaisovej komédie .S pôvodnou  komédiou Figarova svadba aj so spomínaným popevkom sa zaujímavým spôsobom popasoval známy český režisér Ivan Rajmont, ktorý prijal ponuku  režírovať na Novej scéne v Bratislave. Výsledok uvidíme už  18. Februára na slávnostnej premiére

Jedna z najslávnejších klasických komédií je príbehom prešibaného sluhu Figara a jeho mladej ženy Zuzanky, po ktorej zatúži gróf Almaviva a rozhodne sa využiť už dávno zabudnuté „právo prvej noci“. Bravúrny kolotoč zápletiek, intríg a zámien. Z nich napokon víťazne vychádza mladá dvojica a záletný Almaviva utŕži zaslúžený posmech.

Beaumarchaisova Figarova svadba už od 18.storočia patrí medzi najslávnejšie komédie svetového divadla. Pri premiére v Paríži v roku 1784 sa údajne dav nadšených divákov tak tlačil do dverí divadla, že sa v tlačenici udusili tri ženy.

Po Beaumarchaisových úspešných hrách  o Figarovi  siahli vzápätí slávni hudobní skladatelia. Dva roky po slávnej parížskej komédii  uviedol  jej opernú verziu vo Viedni sám Mozart pod názvom Figarova svatba a o pár rokov taktiež Gioacchino Rossini napísal svojho Figara ako Barbiera zo Sevilly. Prefíkaný plebejský hrdina Figaro sa tak stal nehynúcou hviezdou činoherných i operných predstavení a už vyše dvoch storočí neschádza zo svetových javísk.

Tentoraz sa vo víre ľúbostných intríg ocitol  Figaro na doskách Novej scény v inscenácii režiséra Národného divadla v Prahe Ivana Rajmonta v príbehu inšpirovanom oboma  Beaumarchaisovými komédiami pod názvom Figaro sem, Figaro tam. Režisér využíva prelínanie činohry a opery s hudobnými citáciami Mozarta a Rossiniho.  Takáto režijná koncepcia je predpokladom divácky atraktívneho a umelecky hodnotného diela. Zároveň chceme touto kvalitnou komédiou posilniť činoherný repertoár nášho divadla“ uviedol Martin Kákoš, umelecký riaditeľ divadla.

Ivan Rajmont , ktorý sa po cca 15tich rokoch vrátil pracovne na Slovensko si  prácu na Novej scéne pochvaľuje: „Divadlo mi vyšlo v ústrety so všetkým. Prácu s hercami ako sú Štefan Kožka, Dana Košická, Jana Lieskovská a Pavol Plevčík  vnímam pozitívne. Práve títo štyria hlavní predstavitelia z Figara tvoria dominantnú  oporu celej hry.

Základná  téma a otázka  ktorú si  vlastne  kladie postava  Figara je dodnes mimoriadne aktuálna a stále pretrváva.  „ PREČO JA ? Prečo ja som outseider ? Som rovnako múdry, šikovný a schopný, tak prečo má prednosť a výhody šľachtic?“

Či bude Figaro na Novej scéne zábavný alebo hudobný, historický alebo moderný posúďte sami. Veríme, že táto komédia zaujme mnohých slovenských návštevníkov a milovníkov divadla a účasť na predstaveniach bude vysoká, avšak  tlačenica podobná tej z prvej premiéry v 18-tom storočí Vám u nás v divadle nehrozí !

 Divadlo Nová scéna sa teší na vašu návštevu, premiéra sa uskutoční 18. februára 2011.

Pierre - Augustin Caron de Beaumarchais

 

Figaro sem, Figaro tam

réžia: Ivan Rajmont

Významný divadelný režisér a pedagóg je známy aj ako prvý ponovembrový šéf činohry Národného divadla v Prahe. Absolvoval réžiu na Divadelnej fakule DAMU a prvé angažmá prijal v Karlových Varoch. V súčasnosti pôsobí ako režisér v Národnom divadle v Prahe, kde v roku 1994 režíroval Goldoniho hru Sluha dvoch pánov, ktorá je divácky najúspešnejšou inscenáciou v hlavnej úlohe s Miroslavom Donutilom a má za sebou viac ako 400 repríz.  Ivan Rajmont hosťoval v mnohých ďalších divadlách v Čechách, na Slovensku, či v ruskej Jaroslavli, pracuje pre televíziu, rozhlas a zároveň prednáša ako pedagóg na pražskej DAMU.

Účinkujú:  Štefan Kožka, Dana Košická  ako hosťujúca,  Pavol Plevčík, Jana Lieskovská, Jana Valocká, Erik Peťovský,  Ján Gallovič, Karol Čálik a ďalší.

preklad: Igor Navrátil

dramaturgia: Martin Porubjak

hudba : Petr Kofroň

scénická výprava: Jozef Ciller

kostýmová výprava: Simona Vachálková


Diskusia k článku:

Veľmi sa tešíme na nášho obľúbeného herca pána Plevčíka. Videli sme ho vo viacerých hereckých úlohách a je vo všetkých výborný, aj ako rebela v Rebeloch, zbojníka v muzikály Na skle maľované,v Edith a Marlen, ako fešáka, Ficka v Báthoryčke, aj ako sexymbola v BOYBANDE, aj v seriály Panelák. Všade svoju úlohu bravúrne zvládol. Tešíme sa a držíme palčeky!
Neregistrovaný - Mia, 17.2.2011 13:16
Plevcik je jednoducho super!!!!
Neregistrovaný - , 18.2.2011 23:02
tiež sa veľmi tešíme s celou rodinou na pána Plevčíka, videli sme ho v mnohých predstaveniach, a držíme palce aby mu to vyšlo tak ako pred tým. Ja sa konkrétne teším aj na pani Valockú, ktorá ma dostala v predstavení šialené nožničky .
Neregistrovaný - , 21.2.2011 14:56
Hey, that's the gereastt! So with ll this brain power AWHFY?
Neregistrovaný - LQALYvzIEf, 9.11.2011 01:11, corey(`na`)pbyacht.com
Príspevok :
Autor :
E-mail :
Prispievate ako neregistrovaný používateľ. Prihlásiť sa môžete v ľavom stĺpci.
NAJČÍTANEJŠIE
 
REKLAMA
BIOTRUE banner 109 sutaz
 
REKLAMA
 
PARTNERI
Slovensky paraolypijsky vybor
 
NAJNOVŠIE
 
HĽADAŤ

v článkoch
v poradni
v katalógu
 
 
(c)2016 Fornet. Všetky práva vyhradené. redakcia(`na`)lady.sk
Nezodpovedáme za obsah príspevkov pridaných zvonku!!!