lady.sk
AKLINIK B 468X60
  * 2024
  * 2023
  * 2022
  * 2021
  * 2020
  * 2019
  * 2018
  * 2017
  * 2016
  * 2015
  * 2014
  * 2013
       December
       November
       Október
       September
       August
       Júl
       Jún
       Máj
       Apríl
       Marec
       Február
       Január
  * 2012
  * 2011
  * 2010
  * 2009
  * 2008
  * 2007
  * 2006
  * 2005
  * 2004
  * 2003
  * 2002
  * 2001
  * 2000

 
Napíšte nám svoje otázky, pripomienky, návrhy, nápady, požiadavky na redakcia(`na`)lady.sk
 
PRIHLÁSENIE


  Zapamätať heslo

Nová registrácia
Zabudnuté heslo

Registráciou získavate ochranu mena v poradni a v komentároch k článkom.
 
PORADŇA

Dnes pribudlo:
1 tém, a 1 reakcií.
Včera pribudlo:
1 tém, a 2 reakcií.

 
Z ARCHÍVU
 
Štvrtok, 28. Marec, , Dnes oslavuje Sona
  KATALÓG Informácie    Pridať firmu 
Móda, módne odevy, bielizeň Obuv, kabelky Módne doplnky, klenotníctva Kozmetika, parfuméria Skrášľovacie salóny, služby, pobyty Zdravie, výživa
ZIMA V MALEJ FATRE - PRAVÁ ZIMNÁ DOVOLENKA S TRADÍCIOU

  Spracoval(a) : Peter
Dátum : 18.1.2013
späť
Späť

Poslať
 

Predstavte si prostredie, kde sa počas zimnej dovolenky budete od rána do večera cítiť naozaj skvele. S priateľmi, rodinou, deťmi, alebo len tak vo dvojici. V rozprávkovej prírode, na kvalitných svahoch päťhviezdičkového lyžiarskeho strediska, v ubytovacích zariadeniach s  priateľskou atmosférou, v kolibách s praskotom dreva a vôňou regionálnej kuchyne, s podhorskými tradíciami a zvykmi, ktoré sa vám zaručene postarajú o nezabudnuteľný zážitok... Vitajte v turistickom regióne MALÁ FATRA.

 

 

Lyžiarske stredisko najvyššej kategórie

Lyžiarske stredisko Vrátna Free Time Zonenárodnom parku Malej Fatry sa opäť stáva centrom zimného dovolenkového diania v turistickej destinácii MALÁ FATRA. Vo Vrátnej doline - stredisku hodnotenom piatimi hviezdičkami (najvyšší počet) medzi slovenskými lyžiarskymi strediskami si na svoje prídu začiatočníci, rekreační lyžiari, snowboardisti, aktívni športovci, vyznávači extrémnych športov, aj rodiny s deťmi. Na 14 km modrých, červených aj čiernych si zjazdoviek si tu nájde každý svoje „naj“. Zjazdovka  Paseky patrí vďaka svojmu pestrému profilu medzi najobľúbenejšie zjazdovky na Slovensku, lokalita Chlebu je vyhľadávanou free-rideovou zónou a zároveň sa radí aj medzi najnáročnejšie slovenské zjazdovky. Pri dostatku prírodného snehu tu zlyžujete najdlhšiu čiernu zjazdovku na Slovensku, ktorá na 2000m prekonáva až 750m prevýšenie. Nočné lyžovanie, bezplatné parkovisko a skibus premávajúci medzi hlavnými nástupišťami na lanovky a vleky sú len niektoré z ďalších výhod tejto lyžiarskej lokality.

 

Novinky na svahoch

V zimnej sezóne 2013 pridá zjazdovke Paseky, popri jej samotnej obľúbenosti, ešte väčší komfort nový vlek. Dlhší, s väčšou prepravnou kapacitou a možnosťou výstupu na obe strany lyžiarskeho terénu. Potešení budú hlavne rodičia s deťmi a začiatočníci. Podmienky pre „výcvik kvalitných budúcich lyžiarov“ sa  popri doterajšom vlastnom vleku a dopravnom páse v detskom parku rozšírili o viac zariadení, voľný prístup verejnosti aj bez lyžiarskeho inštruktora, o nové zóny pre snowtubing a vyhľadávaný babysitting priamo pod svahom má vylepšené priestory. Kvalitu zvýšil aj snowpark na Pasekách, naviac na Pasekách pribudol nový aprés-ski bar.

 

Kultúra v UNESCO lokalite

Malá Fatra, okolie Terchovej, Vrátnej doliny, Zázrivej, Kysuckej vrchoviny sa spája s legendárnym slovenským zbojníkom Jurajom Jánošíkom. Hoci je tento kraj vyhľadávaným dovolenkovým rajom najmä v lete, rovnako v zimnom období môžete v čarovnej prírode malofatranskej prírody objavovať zbojnícke chodníčky v rámci turistiky. Odporúčame nevynechať napr. rozprávkový skalný útes s rebríkmi – Jánošíkove diery. Tí, ktorý ho už navštívili, zostávajú očarení jeho nádherou. Ďalším pokladom Terchovcov sú ich stále zachovávané a živé tradície. Legendárnemu zbojníckemu hrdinovi Jurajovi Jánošíkovi je priamo v Terchovej venovaná expozícia – Jánošíkovo múzeum. O ľúbozvučnosti a veselosti „Terchovskej muziky“, ktorá ako špecifický kultúrny fenomén čaká v súčasnosti na zápis do svetového zoznamu nehmotného kultúrneho dedičstva UNESCO sa presvedčíte neraz pri posedení v miestnych kolibách. V nelyžiarskom čase  stojí za návštevu aj unikátny terchovský drevený vyrezávaný betlehem, ktorý domáci inštalujú každoročne v zimnom období v kostole od roku 1976. Na kysuckej strane sa malá obec Radôstka pýši interiérom miestneho kostolíka, ktorý získal významné ocenenie - 2. miesto za vidiecku architektúru vo východnej Európe. Stará Bystrica zas ukrýva jediný orloj na Slovensku - najpresnejší na svete, ktorý je zároveň najväčšou slovenskou drevenou sochou.

 

Zo svahu k večerným zážitkom z tradícií

Región MALEJ FATRY kladie dôraz na sprostredkovávanie kvalitných a veselých zážitkov v spojení práve s lokálnymi tradíciami, zvykmi a zachovávaním pravej regionálnej autentickosti. Jedine v Jánošíkovom kraji si preto môžete vyskúšať zakrpčiť si pravú terchovskú krútenú (Ľudová tančiareň), výrobu syrového korbáčika (Škola výroby syrového korbáčika), hru na fujare (Fujarová škola) alebo kutie zvoncov (Výroba zvoncov). Osobne vám to nielen ukážu, ale vás to aj naučia a popri tom veselé príhody porozprávajú nefalšovaní páni majstri na miestne zvyky a tradície. K tejto ponuke odporúčame zájsť si na jeden z veselých večerov do Zázrivej. Určite neoľutujete.

 

Zážitky z ticha a vŕzgania snehu

Tma, les, úzka cestička, na nohách snežnice a len pár svetielok na okolitých hlavách sú zárukou pravého zimného dobrodružstva, na ktoré sa v regióne môžete vybrať so skúsenými horskými vodcami. Touto ponukou vás Malá Fatra zoberie do čias, kedy sa týmto spôsobom presúvali  z údolia na horské chaty turisti v minulom storočí alebo do momentov vychutnania si ticha prírody a vŕzgania snehu. Večerný snežnicový pochod ukončíte na horskej chate s chutným občerstvením a po ceste späť, s nečakaným prekvapením, sa do tohto kraja budete chcieť vracať už navždy. Je to zaručene overené...:-). Vybrať si môžete za asistencie skúsených horských sprievodcov a dobrodruhov aj nočnú túru s ohňovými pochodňami alebo počas dňa školu skialpu, či zážitkový prechod zamrznutými Jánošíkovými dierami so zlanením vodopádu a za pomoci mačiek. Pre začínajúcich fotografov je v ponuke dokonca  foto-výlet na vrcholky Malej Fatry, pre záujemcov o pozorovanie vtáctva populárna aktivita pod vedením skúseného zoológa – birdwatching. Všetky aktivity sú v prospech dovolenkárov starostlivo rozložené počas týždňa, netreba mať preto obavu, že by ste napr. dve lákavé aktivity naraz nestihli. Odporúčame však na každú z nich sa včas nahlásiť, ich kapacity sú totiž obmedzené.

 

Podhorská gastronómia

S vyštípanými líčkami sa určite budete tešiť na teplo krbu, horúci nápoj a niečo voňavé z kuchyne. K dispozícii je v horských chatách, ako aj pod svahmi a v okolitých dedinkách – od Zázrivej, cez Terchovú, až po Starú Bystricu množstvo príjemných reštaurácií a kolíb s typickými regionálnymi pochúťkami. Popri bryndzových haluškách v nich nájdete napr. kvalitnú divinu, zemiaky na rôzne lokálne spôsoby, kapustovú polievku, či pečené rebierka. Niekoľko kolíb si opäť túto zimu pre hostí pripravilo originálne večere. Jedna z nich má v ponuke dokonca špeciálny gastronomický program –päť chodovú večeru s názvom „Tak sa jedlo v Terchovej kedysi“ s premietaním a bohatým výkladom o histórii slovenskej horskej kuchyne. Ak sa vám už teraz zbiehajú slinky a beriete do rúk kalendár -  kedy sa na dovolenku do Malej Fatry vybrať, stačí si už len vybrať pobytový balíček vám šitý na mieru.

 

Cenovo výhodné pobytové balíky so skipasom

Aj na to myslia poskytovatelia služieb v tomto kraji. Svoje služby navzájom skombinovali do niekoľko druhov cenovo atraktívnych balíkov – spojenia ubytovania so skipasom, prípadne s ďalšími službami. Vybrať si tak máte možnosť z pobytových balíkov pre dovolenku v termínoch od januára do marca 2013. V závislosti od dĺžky, ktorá vám a vašim spolucestovateľom bude vyhovovať. V ponuke sú 7 dňové pobyty - s lyžovačkou pri ubytovaní na týždeň zadarmo (od 94,50 EUR na osobu), pobyty 4-dňové alebo tzv. 4=3, čo znamená štyri dni s ubytovaním a skipasom za cenu troch dní (od 59,00 EUR na osobu), alebo podobne balíky 3=2 (od 66,0 EUR na osobu).

 

Nákupná Žilina

Na ceste späť domov sa môžete zastaviť v meste Žilina, ktorá ponúka bohaté možnosti shopping turizmu v niekoľkých nákupných centrách priamo v meste. Odporúčame vyskúšať aj gastronómiu partnerských 4-hviezdičkových hotelov – jedinečného hotela s prívlastkom „boutique“ (Hotel Dubná Skala) a hotela s označením „vila“ (Hotel Villa Nečas) a prívlastkom „historický“.

 


Diskusia k článku:

Príspevok :
Autor :
E-mail :
Prispievate ako neregistrovaný používateľ. Prihlásiť sa môžete v ľavom stĺpci.
NAJČÍTANEJŠIE
 
REKLAMA
BIOTRUE banner 109 sutaz
 
REKLAMA
 
PARTNERI
Slovensky paraolypijsky vybor
 
NAJNOVŠIE
 
HĽADAŤ

v článkoch
v poradni
v katalógu
 
 
(c)2016 Fornet. Všetky práva vyhradené. redakcia(`na`)lady.sk
Nezodpovedáme za obsah príspevkov pridaných zvonku!!!