lady.sk
AKLINIK B 468X60
  * 2024
  * 2023
  * 2022
  * 2021
  * 2020
  * 2019
  * 2018
  * 2017
  * 2016
  * 2015
  * 2014
  * 2013
  * 2012
       December
       November
       Október
       September
       August
       Júl
       Jún
       Máj
       Apríl
       Marec
       Február
       Január
  * 2011
  * 2010
  * 2009
  * 2008
  * 2007
  * 2006
  * 2005
  * 2004
  * 2003
  * 2002
  * 2001
  * 2000

 
Napíšte nám svoje otázky, pripomienky, návrhy, nápady, požiadavky na redakcia(`na`)lady.sk
 
PRIHLÁSENIE


  Zapamätať heslo

Nová registrácia
Zabudnuté heslo

Registráciou získavate ochranu mena v poradni a v komentároch k článkom.
 
PORADŇA

Dnes pribudlo:
1 tém, a 1 reakcií.
Včera pribudlo:
1 tém, a 2 reakcií.

 
Z ARCHÍVU
 
Štvrtok, 28. Marec, , Dnes oslavuje Sona
  KATALÓG Informácie    Pridať firmu 
Móda, módne odevy, bielizeň Obuv, kabelky Módne doplnky, klenotníctva Kozmetika, parfuméria Skrášľovacie salóny, služby, pobyty Zdravie, výživa
ŠTVRTINA POPULÁCIE TRPÍ ALERGICKOU NÁDCHOU

  Spracoval(a) : zUZANA
Dátum : 26.1.2012
späť
Späť

Poslať
 

Alergológovia a imunológovia varujú, že v súčasnosti trpí alergickou nádchou, tzv. alergickou rinitídou, až štvrtina svetovej populácie. Na Slovensku pritom postihuje viac ako 1 milión ľudí, čo je asi každý piaty z obyvateľov. Jej ročný nárast predstavuje približne 3 %. V priebehu 20. storočia sa počet alergikov zvýšil až 10-násobne. Okrem toho, asi 50 % ľudí s alergickou nádchou má predpoklad pre rozvoj astmy. Napriek tomu je alergická rinitída ochorením, ktoré stále nie je dostatočne kontrolované a ktorého vplyv sa podceňuje. Existujú pritom účinné prostriedky pre liečbu alergie a potlačenie jej príznakov. Jedny z najlepších výsledkov dosahuje látka azelastín.

 

Alergická rinitída je časté zápalové ochorenie, ktoré postihuje horné dýchacie cesty. Jej prejavy sa častejšie vyskytujú v niektorých západných krajinách s vyspelou ekonomikou a v mestských aglomeráciách. „Je silný prepoklad, že výskyt alergickej rinitídy sa bude zvyšovať aj v budúcnosti ako dôsledok zložitých dejov medzi prebiehajúcimi zmenami globálnej klímy a genetickou vnímavosťou,“ upozorňuje docent Martin Hrubiško, alergológ a imunológ z Onkologického ústavu sv. Alžbety v Bratislave. Rinitída predstavuje obrovskú záťaž pre hospodárstvo. Ročne si v priamych aj nepriamych nákladoch vyžiada 2 až 5 miliárd USD (1,6 až 3,9 miliárd eur) a približne 2,5 milióna dní práceneschopnosti. Keďže intenzita príznakov však zriedka vedie k úplnej práceneschopnosti či hospitalizácii, alergickú nádchu charakterizuje vysoká miera tzv. prezenteizmu. Znamená to, že väčšinu nepriamych nákladov spojených s alergickou nádchou znášajú zamestnávatelia vo forme nízkej produktivity práce postihnutých zamestnancov. Analýza ukázala, že pacient s alergickou nádchou stojí zamestnávateľa 5- až 10-násobne viac ako pacient s diabetom či ischemickou chorobou srdca.

 

S každým novým rokom prichádza nová peľová sezóna a s ňou aj typické nepríjemné príznaky alergickej rinitídy. Sprevádza ju zápal sliznice nosa, ktorý sa prejavuje ako svrbenie, kýchanie, vodnatý výtok z nosa a opuch sliznice. Ten spôsobuje upchávanie nosových priechodov. Často sa však pridružujú aj iné prejavy, ktoré sú zapríčinené samotným zápalom alebo neliečením nádchy, napr. bolesti hlavy, zatekanie hlienov, strata čuchu a očné príznaky. Odborníci zároveň potvrdzujú, že peľová sezóna prichádza každým rokom skôr, čo je dôsledok zmien celkových podmienok vonkajšieho prostredia. Namiesto jari tak začiatok peľovej sezóny môže prekvapiť už v januári.  

 

Prejavy rinitídy majú u pacientov významný negatívny dopad na kvalitu života. Zhoršujú nielen bežné denné aktivity pacientov, ale narušujú aj kvalitu spánku, ktorá spôsobuje únavu počas dňa, a znižujú vnímanie. Hoci sú na liečbu alergickej rinitídy dostupné lieky s rýchlym nástupom účinku, obťažujúce príznaky, ktoré alergici pociťujú, sa často liečia neadvekvátne, v horších prípadoch ich pacienti úplne odignorujú. Pri zanedbaní liečby však ochorenie môže postupovať nadol dýchacími cestami a vyvolať dokonca astmu. Experti to označujú ako tzv. alergický pochod.

 

V súčasnosti sa dôraz kladie najmä na účinnú, pohodlnú a bezpečnú liečbu, pri ktorej je dôležité dodať účinný liek priamo k miestam zápalu, či už v prípade alergie alebo astmy. Významným antihistaminikom je topicky (lokálne) podávaný azelastín, ktorý sa dodáva priamo do nosa prostredníctvom nosovej aerodisperzie. Podobne je pri liečbe astmy inhalačná liečba najbežnejším a najúčinnejším spôsobom, ako priviesť rôzne lieky priamo do pľúc. Liečbu azelastínom sa v týchto dňoch rozhodla vyskúšať aj známa slovenská herečka Gabika Dzuríková, ktorú trápia prejavy alergie už dlhé roky.

 

Topická liečba antihistaminikom má množstvo výhod. Medzi súčasne dostupnými prostriedkami na liečbu rinitídy vykazuje nosová aerodisperzia azelastínu (u nás bežne predajná v lekárňach ako „Allergodil nosová aerodisperzia 5 ml“) veľmi rýchly nástup účinku, teda úľavu od všetkých príznakov rinitídy už do 15 minút. Liek môže začať pôsobiť okamžite vďaka tomu, že nosová aerodisperzia ho dodá priamo do miesta alergického zápalu v nose. Účinok lieku pritom trvá až 12 hodín, stačí ho teda používať dvakrát denne, napríklad ráno a večer. „Organizmus toleruje látku veľmi dobre, nosová aerodisperzia azelastínu preto ponúka pružnosť pri dávkovaní. Liečbu možno upraviť tak, aby vyhovovala potrebám jednotlivých pacientov: pri jednom vstreknutí do každej nosovej dierky dvakrát denne, fixnom dávkovaní alebo aplikáciou podľa potreby. Možnosť aplikovať azelastín iba vtedy, keď je to potrebné, má dôležitý význam pre zlepšenie potrieb pacienta,“ zdôrazňuje docent Martin Hrubiško. Liečba alergickej i nealergickej rinitídy azelastínom, tzn. bez steroidov, má lepší účinok ako steroidové prostriedky, navyše bez vedľajších účinkov, ktoré majú steroidy. Nosová aerodisperzia azelastínu umožňuje široké spektrum použitia. Účinne a spoľahlivo zmierňuje príznaky sezónnej aj celoročnej alergickej rinitídy u dospelých aj detí od 6 rokov. V súčasnosti je jediným protialergickým liekom oficiálne indikovaným na liečbu vazomotorickej (nealergickej) rinitídy v troch krajinách sveta – USA, Holandsku a Portugalsku.

 

Prednosti liečby nosovou aerodisperziou azelastínu:

 

  • Účinná liečba prvej línie alergickej rinitídy - výtok z nosa alebo upchatie nosa, svrbenie a kýchanie
  • Široké spektrum aplikácie
  • Protizápalový účinok a stabilizácia mastocytov (žírnych buniek)
  • Jednoduché použitie pre rýchlu úľavu od všetkých príznakov
  • Flexibilné dávkovanie: použitie len podľa potreby
  • Rýchly nástup účinku – úľava do 15 minút po aplikácii
  • Dlhé trvanie účinku – azelastín je aktívny až 12 hodín
  • Spoľahlivý liek – účinný aj u pacientov, ktorí neodpovedali na predchádzajúcu liečbu orálnymi (tabletovými) antihistaminikami
  • Veľmi dobrá znášanlivosť
  • Zlepšenie kvality života

Diskusia k článku:

Príspevok :
Autor :
E-mail :
Prispievate ako neregistrovaný používateľ. Prihlásiť sa môžete v ľavom stĺpci.
NAJČÍTANEJŠIE
 
REKLAMA
BIOTRUE banner 109 sutaz
 
REKLAMA
 
PARTNERI
Slovensky paraolypijsky vybor
 
NAJNOVŠIE
 
HĽADAŤ

v článkoch
v poradni
v katalógu
 
 
(c)2016 Fornet. Všetky práva vyhradené. redakcia(`na`)lady.sk
Nezodpovedáme za obsah príspevkov pridaných zvonku!!!