lady.sk
AKLINIK B 468X60
  * 2024
  * 2023
  * 2022
  * 2021
  * 2020
  * 2019
  * 2018
  * 2017
  * 2016
  * 2015
  * 2014
  * 2013
  * 2012
  * 2011
  * 2010
  * 2009
  * 2008
  * 2007
  * 2006
  * 2005
       December
       November
       Október
       September
       August
       Júl
       Jún
       Máj
       Apríl
       Marec
       Február
       Január
  * 2004
  * 2003
  * 2002
  * 2001
  * 2000

 
Napíšte nám svoje otázky, pripomienky, návrhy, nápady, požiadavky na redakcia(`na`)lady.sk
 
PRIHLÁSENIE


  Zapamätať heslo

Nová registrácia
Zabudnuté heslo

Registráciou získavate ochranu mena v poradni a v komentároch k článkom.
 
PORADŇA

Dnes pribudlo:
0 tém, a 0 reakcií.
Včera pribudlo:
1 tém, a 1 reakcií.

 
Z ARCHÍVU
 
Sobota, 20. Apríl, , Dnes oslavuje Marcel
  KATALÓG Informácie    Pridať firmu 
Móda, módne odevy, bielizeň Obuv, kabelky Módne doplnky, klenotníctva Kozmetika, parfuméria Skrášľovacie salóny, služby, pobyty Zdravie, výživa
Kyslé nápoje s obsahom vápnika poškodzujú zuby menej

  Spracoval(a) : Miriam Kuhlová
Dátum : 7.1.2005
späť
Späť

Poslať
 

Výsledky experimentov nemecko-britského kolektívu vedcov ukazujú, že sladené nealkoholické nápoje ničia zuby menej, keď sa do nich pridajú minerály. Nápoje s obsahom cukru a kyslých prísad by preto mali byť obohatené vápnikom alebo fosfátom, odporúčajú v najnovšom vydaní odborného časopisu Journal of Oral Rehabilitation vedci z univerzít v nemeckej Jene a v anglickom Bristole.
    
Nemeckí zubári vyslovili pred časom vážne varovanie, že konzumácia nápojov obsahujúcich cukor a kyslé prísady vážne poškodzuje aj mliečne zuby u malých detí. Častý výskyt zubného kazu u mladých ľudí dávajú odborníci taktiež do súvisu s nadmerným pitím nápojov ako ľadové čaje, coca-cola alebo rôzne limonády.
    
Vedci si pritom všímali pôsobenie minerálok ako aj okyslených citrusových nápojov v dvoch verziách - s obsahom kalcia a fosfátov alebo bez nich. Výskum potvrdil doterajšie skúsenosti. Čisté minerálky zubnú sklovinu nepoškodili, naproti tomu kyslasté nápoje povrchovú časť zuba odvápnili, pokiaľ však limonády obsahovali vápnik a fosfát, prebiehal tento proces podstatne pomalšie ako pri konzumovaní nápojov bez minerálov. Vedci preto odporúčajú ľuďom, ktorí sa nedokážu vzdať osviežujúcich nápojov, aby pili limonády s obsahom vápnika a fosfátu, prípadne sa preorientovali na pitie ochutených minerálok.

Copyright©2004 TASR


Diskusia k článku:

Príspevok :
Autor :
E-mail :
Prispievate ako neregistrovaný používateľ. Prihlásiť sa môžete v ľavom stĺpci.
NAJČÍTANEJŠIE
 
REKLAMA
BIOTRUE banner 109 sutaz
 
REKLAMA
 
PARTNERI
Slovensky paraolypijsky vybor
 
NAJNOVŠIE
 
HĽADAŤ

v článkoch
v poradni
v katalógu
 
 
(c)2016 Fornet. Všetky práva vyhradené. redakcia(`na`)lady.sk
Nezodpovedáme za obsah príspevkov pridaných zvonku!!!