lady.sk
AKLINIK B 468X60

REKLAMA
MOBIVENAL banner 109x109 sutaz
 
 
Napíšte nám svoje otázky, pripomienky, návrhy, nápady, požiadavky na redakcia(`na`)lady.sk
 
PRIHLÁSENIE


  Zapamätať heslo

Nová registrácia
Zabudnuté heslo

Registráciou získavate ochranu mena v poradni a v komentároch k článkom.
 
PORADŇA

Dnes pribudlo:
1 tém, a 0 reakcií.
Včera pribudlo:
1 tém, a 0 reakcií.

 
Z ARCHÍVU
 
Utorok, 19. Marec, , Dnes oslavuje Jozef
  KATALÓG Informácie    Pridať firmu 
Móda, módne odevy, bielizeň Obuv, kabelky Módne doplnky, klenotníctva Kozmetika, parfuméria Skrášľovacie salóny, služby, pobyty Zdravie, výživa
Predstavujeme vám cestoviny– čo všetko ste o nich (ne)vedeli?

  Spracoval(a) : Zuzana
Dátum : 22.9.2015
späť
Späť

Poslať
 

Milujete cestovinové jedlá? Prezradíme vám, odkiaľ ku nám cestoviny prišli, aké tvary a druhy poznáme, čo je to semolina a prečo je dnes v rámci výroby cestovín obľúbená. Túto výbornú pochúťku obľubujú ľudia po celom svete, ale cestoviny nevymysleli Taliani ako jediní. Recept na pravé cestoviny je kultúrne dedičstvo mnohých národov a k ich výrobe používali rôzne receptúry a suroviny. Vedeli ste, že cestoviny sú tiež základom voňavej Stredomorskej kuchyne?

Krátka história cestovín

História prípravy cestovín siaha až do doby pred naším letopočtom. Cesto na cestoviny sa pripravovalo z dvoch základných surovín, múky a vody a následne sa sušilo na slnku. Potom sa trhalo na menšie kúsky a varilo. V minulosti sa tvrdilo, že cestoviny priviezol do Európy taliansky cestovateľ Marco Polo, ale v skutočnosti tu boli cestoviny dávno predtým ako ich priniesol známy dobrodruh. Asi 400 rokov pred našim letopočtom patrili cestoviny do jedálnička Etruskov. Číňania ich poznali ešte oveľa skôr. Pochutnávali si na nich už 3000 rokov pred naším letopočtom. Rezance, ako špecifický druh cestovín, pochádzajú z Nemecka. Ich výroba je zdokumentovaná už v 13.storočí. V Taliansku sa zo začiatku vyrábali cestoviny doma. Prvé továrne na výrobu cestovín začali vznikať v 17.storočí. Aj vďaka nim sa začali rozširovať tvarové kreácie a rôznorodosť. Prvé paradajky priviezol Cortéz z Ameriky do Európy v roku 1519, ale Taliani potrebovali ďalších 200 rokov, kým sa v kuchyni objavila ich legendárna paradajková omáčka, ktorá v súčasnosti patrí medzi taliansku klasiku.

Tvary sa rôznia

Talianske zdroje v počte druhov cestovín sa rôznia. Niektoré uvádzajú, že existuje až 600 druhov cestovín, iné zase, že existuje asi 310 tvarov cestovín, ktoré majú až 1300 mien. V Taliansku má často každý región či mesto vlastný názov na mnohé druhy cestovín.  Vedeli by ste rozoznať pappardelle, fettuccine, fusilli, vermicelli, linguine, conchiglioni, rigatoni, farfalle, penne, farfalle, fiori, corallini, ravioli, cannelloni či tortellini? Bežný človek je rád, ak rozozná špagety, kolienka a vrtuľky. Vyznať  sa v cestovinách je hotové umenie a ani praví Taliani nepoznajú všetky druhy.

Cestoviny a ich delenie

Semolinové cestoviny sú pripravované zo semoliny, čo je špeciálny druh 100% durum (tvrdej) pšenice. Takéto cestoviny sú výživnejšie ako klasické z bielej múky. Semolina dodáva cestovinám aj krásnu žltú farbu, pevnosť a vynikajúcu chuť. Ak chcete skúsiť rozdiel, medzi cestovinami z bielej múky a semolinovými, vyskúšajte napríklad semolinové Fusilli, Spaghetti či Penne od Podravky. Vždy ich varte  v dostatočnom množstve vody, 1 liter na 100g cestovín a uvarte ich „al dente“. Vtedy majú totiž nižší glykemický index. Pripravte si doma napríklad cestovinový šalát s Podravka pasírovanými paradajkami a Eva sardinkami či tuniakom. Ľahké, rýchle a chutné.  Viac na www.podravka.sk .

Pasta Frecso sú čerstvé, poväčšine doma vyrobené cestoviny zo pšeničnej múky, vajec, vody a s kvapkou bieleho vína. Cestoviny bývajú hladké, ale môžu byť aj tvarované. Často sa plnia rôznymi sladkými a slanými náplňami.

Pasta Secca sú cestoviny, ktorých základ tvorí tvrdá pšeničná krupica a voda. Pri dlhšom varení sa nerozvaria, najlepšie sú ale polotvrdé alebo dobre známe aj pod názvom „al dente.“ Patria sem linguine, tagliatelle, penne či farfale.

Pasta Colorata  farebné cestoviny, ktorým farbu pridáva zelenina. Môže ísť o cviklu, paradajkový pretlak, či špenát. Rôzne zaujímavé farby sa dajú „vyčarovať“ aj pridaním korenín, ktoré cestoviny zafarbia a ochutia.

Zaujímavosti zo sveta cestovín

Každý človek, ktorý miluje cestoviny pozná slovné spojenie „al dente“. Viete, čo tieto dve slová znamenajú? Ide o pojem využívaný v spôsobe prípravy cestovín. Vo voľnom preklade z taliančiny ide o prípravu „na zub“, čiže spôsob, akým zistíte správne pripravené cestoviny.  Priemerný Talian zje ročne neskutočných 51 kilogramov cestovín a pri ich konzumovaní nepoužívajú vidličku a lyžičku. Zvyk jesť špagety takýmto spôsobom prišiel zo Spojených štátov amerických. Taliani používajú iba vidličku. V talianskych reštauráciách sa cestoviny podávajú ako primo piatto, teda prvé jedlo po predjedle.


Diskusia k článku:

Príspevok :
Autor :
E-mail :
Prispievate ako neregistrovaný používateľ. Prihlásiť sa môžete v ľavom stĺpci.
NAJČÍTANEJŠIE
 
REKLAMA
BIOTRUE banner 109 sutaz
 
REKLAMA
 
PARTNERI
Slovensky paraolypijsky vybor
 
NAJNOVŠIE
 
HĽADAŤ

v článkoch
v poradni
v katalógu
 
 
(c)2016 Fornet. Všetky práva vyhradené. redakcia(`na`)lady.sk
Nezodpovedáme za obsah príspevkov pridaných zvonku!!!