lady.sk
AKLINIK B 468X60

REKLAMA
MOBIVENAL banner 109x109 sutaz
 
 
Napíšte nám svoje otázky, pripomienky, návrhy, nápady, požiadavky na redakcia(`na`)lady.sk
 
PRIHLÁSENIE


  Zapamätať heslo

Nová registrácia
Zabudnuté heslo

Registráciou získavate ochranu mena v poradni a v komentároch k článkom.
 
PORADŇA

Dnes pribudlo:
1 tém, a 0 reakcií.
Včera pribudlo:
1 tém, a 0 reakcií.

 
Z ARCHÍVU
 
Utorok, 19. Marec, , Dnes oslavuje Jozef
  KATALÓG Informácie    Pridať firmu 
Móda, módne odevy, bielizeň Obuv, kabelky Módne doplnky, klenotníctva Kozmetika, parfuméria Skrášľovacie salóny, služby, pobyty Zdravie, výživa
Dojčiaca matka by sa nemala postiť

  Spracoval(a) : Monika
Dátum : 26.3.2015
späť
Späť

Poslať
 

Kvalitu materského mlieka okrem iného ovplyvňuje to, čo žena sama prijíma. Ak chce matka podporiť zdravý rast dieťaťa a pripraviť ho na cestu životom v plnom zdraví, s fungujúcim imunitným systémom a s nižším ohrozením civilizačnými ochoreniami, bolo by vhodné, ak by dbala na to, ako sa počas dojčenia stravuje.

Dieťa v priebehu svojich prvých 1000 dní od počatia prechádza z hľadiska výživy troma zlomovými obdobiami. Prvým je čas, keď je v matkinom tele a živiny prijíma prostredníctvom dômyselného systému výživy dieťaťa. Druhým obdobím je čas po pôrode, keď sa dieťa živí výhradne materským mliekom. Tretím zlomovým obdobím je čas, keď dieťa prechádza na tuhú stravu. V každom tomto období je dôležité dbať na to, aby dieťa dostávalo nutrične bohatú, pestrú výživu. V prvom a druhom období je tým prostredníkom matka. A tomu by mala zodpovedať jej strava.

Dôležitosť dojčenia

Pre narodené dieťa je materské mlieko tou najprirodzenejšou stravou. Dojčenie podporuje najlepší vývoj imunitného systému, správny rast a správny vývoj mozgu. Okrem toho, že je to najpohodlnejší a najlacnejší spôsob stravovania novorodenca a vytvára sa ním aj silné puto medzi dieťaťom a matkou, je dojčenie dôležité aj pre matku. Pri dojčení sa vyplavuje hormón oxytocín, ktorý pozitívne vplýva na ukončenie popôrodnej fázy v maternici a jej návrat do normálneho stavu. Podľa výskumov má dojčenie pozitívny vplyv aj na zníženie rizika rakoviny pŕs a maternice.

Materské mlieko však nemá stabilné zloženie, ale výrazne ho ovplyvňuje to, čo matka sama je. Nakoniec, aj ľudové poznanie a odporúčania pre matky, ako sa správať po pôrode, vychádzajú z tradičných skúseností. Dnes sme však v poznaní ďalej.

„Mlieko je pre dieťa zdrojom tých najdôležitejších živín. V tomto období má tvorba mlieka prednosť pred vlastným telom a to môže spôsobiť nedostatočné zásobovanie vlastného organizmu matky,“ upozorňuje prof. MUDr. László Kovács, DrSc., MPH, prednosta Detskej fakultnej nemocnice s poliklinikou LFUK a odborný garant Iniciatívy 1000 dní do života.  „Pri úprave stravy musí dojčiaca matka hľadieť aj na tvorbu dostatočného množstva kvalitného mlieka, ale aj na príjem živín pre vlastný organizmus.“ 

Čo chýba v strave dojčiacich matiek

Základom výživy dojčiacej matky by mala byť pestrá strava bohatá na vitamíny a minerálne látky. Niektoré sa dostávajú priamo do materského mlieka, ak ich v dostatočnej miere matka konzumuje (napr. vitamíny skupiny A a B, ale aj jód či kyselina listová), iné zasa slúžia na posilnenie organizmu matky a teda ovplyvňujú tvorbu mlieka nepriamo. Dojčenie je zároveň obdobie energeticky veľmi náročné. „Dojčiaca matka by mala mať príjem o 300 až 500 kcal vyšší, než je bežná strava,“ hovorí prof. L. Kovács z Iniciatívy 1000 dní do života.

Medzi najčastejšie živiny, ktoré chýbajú matkám sú najmä polynenasýtené mastné kyseliny, najmä omega 3 alebo tiež LCP mastné kyseliny. V prirodzenej strave sa nachádzajú najmä v rastlinných tukoch, olejoch a v rybách, najmä morských. V čase dojčenia sa všetky cenné živiny, vitamíny a minerálne látky koncentrujú do materského mlieka. Pokiaľ ich matka dostatočne nedopĺňa, postupne môže vzniknúť nedostatok niektorých prvkov a vitamínov aj vo výžive dieťaťa. Z minerálnych látok a vitamínov matkám najčastejšie chýba kyselina listová, železo, vápnik, vitamín D, zinok a vitamíny skupiny B.

Správna strava

Pri dojčení je dôležité upraviť si svoje stravovacie návyky tak, aby matka dostávala ideálny pomer živín s dostatočným množstvom vitamínov a minerálnych látok. „Ak uvažuje dojčiaca matka o vhodnej strave pre seba, mala by premýšľať aj nad doplnením jedálnička o vhodné výživové doplnky špeciálne určené dojčiacim matkám, ktoré obsahujú optimalizovaný pomer jednotlivých vitamínov a prvkov,“ hovorí prof. L. Kovács.

Osobitnú pozornosť treba venovať pitnému režimu. Dojčiaca matka by mala vypiť 2 až 3 litre tekutín denne. Odporúča sa najmä voda, ovocné čaje, riedené ovocné džúsy, vhodné sú aj mliečne nápoje – jogurtové, acidofilné či kefír. Nie všetky bylinkové čaje sú vhodné na pitie, čierny či zelený čaj len výnimočne. Treba sa zdržať sýtených sladených nápojov, absolútne nevhodné sú kolové či tonikové nápoje.

V dobe dojčenia si treba vyberať stravu pestrú a zdravú, treba si však dávať pozor na niektoré potraviny, ktoré nafukujú a môžu spôsobovať problémy s trávením aj u dieťaťa. Týka sa to „známych“ nafukovacích jedál, ako je kapusta či strukoviny. A, tak, ako pri každom odporúčaní dietológov, radšej si rozložiť stravu na 5 aj 6 denných dávok, než sa najesť  iba dva či trikrát denne do plna. V tomto období by mali byť absolútne tabu jedlá z fastfoodov, rôzne príliš slané pochutiny typu čipsov či sladkosti a alkohol.

 


Diskusia k článku:

Príspevok :
Autor :
E-mail :
Prispievate ako neregistrovaný používateľ. Prihlásiť sa môžete v ľavom stĺpci.
NAJČÍTANEJŠIE
 
REKLAMA
BIOTRUE banner 109 sutaz
 
REKLAMA
 
PARTNERI
Slovensky paraolypijsky vybor
 
NAJNOVŠIE
 
HĽADAŤ

v článkoch
v poradni
v katalógu
 
 
(c)2016 Fornet. Všetky práva vyhradené. redakcia(`na`)lady.sk
Nezodpovedáme za obsah príspevkov pridaných zvonku!!!