lady.sk
AKLINIK B 468X60

REKLAMA
MOBIVENAL banner 109x109 sutaz
 
 
Napíšte nám svoje otázky, pripomienky, návrhy, nápady, požiadavky na redakcia(`na`)lady.sk
 
PRIHLÁSENIE


  Zapamätať heslo

Nová registrácia
Zabudnuté heslo

Registráciou získavate ochranu mena v poradni a v komentároch k článkom.
 
PORADŇA

Dnes pribudlo:
1 tém, a 0 reakcií.
Včera pribudlo:
1 tém, a 0 reakcií.

 
Z ARCHÍVU
 
Utorok, 19. Marec, , Dnes oslavuje Jozef
  KATALÓG Informácie    Pridať firmu 
Móda, módne odevy, bielizeň Obuv, kabelky Módne doplnky, klenotníctva Kozmetika, parfuméria Skrášľovacie salóny, služby, pobyty Zdravie, výživa
Fytosteroly: zbrane na cholesterol

  Spracoval(a) : Lenka
Dátum : 20.3.2015
späť
Späť

Poslať
 

Naše telo nás v skorú jar upozorní, že nastal čas na regeneráciu. Cez zimu prijímame menej čerstvej zeleniny a ovocia a uprednostňujeme ťažšie jedlá, výsledkom býva vyššia hmotnosť, viac tuku v tele a zvyšujúca sa hladina cholesterolu. Udržať jeho hladinu na správnej úrovni môžete aj fytosterolmi, látkami, ktoré cholesterol do žíl nepustia.

Užitočné fytosteroly nájdeme v rastlinných tukoch a olejoch, ktoré sú ľahšie stráviteľné a obsahujú esenciálne mastné kyseliny. Tie si naše telo nevie vyprodukovať a pritom ich potrebuje. Fytosteroly regulujú hladinu cholesterolu tak, že mu zabraňujú dostať sa do krvného obehu.

 

Nie je sterol ako sterol

Z chemického hľadiska sú steroly látky, ktoré sa nachádzajú v tukovej zložke tkaniva. Nájdeme ich v bunkových stenách, v hormónoch či žlči. „Najznámejší je cholesterol, ktorý sa bežne nachádza v  tele, prijímame ho potravou, alebo si ho organizmus sám produkuje v pečeni. Ak jeho množstvo stúpa, stáva sa nebezpečný, pretože nadbytočný sa ukladá do cievnej steny, spôsobuje tzv. kôrnatenie, horšiu priechodnosť a  následkom je vznik vysokého tlaku, infarktu, či mozgovej porážky,“ upozorňuje doc. MUDr. Iveta Vaverková zo Združenia pre zdravie a výživu.

Steroly ako zložka tukov sa nachádzajú aj v rastlinách. Nazývame ich fytosteroly a nájdeme ich predovšetkým tam, kde sa nachádzajú rastlinné oleje – teda v semenách, orechoch, sóji, olivách. „Ich užitočnou vlastnosťou je, že dokážu znížiť hladinu svojho príbuzného – cholesterolu,“ vysvetľuje doktorka Vaverková. „Cholesterol sa dostáva do krvi cez steny tenkého čreva naviazaný na tzv. micely. Fytosteroly, ktoré majú podobnú štruktúru ako cholesterol, sa dokážu naviazať na micely skôr a zabránia mu prejsť z tenkého čreva do krvného obehu, takže cholesterol sa z tela vyplaví.“

 

Veľa cholesterolu? Jedzte správne

Fytosteroly získavame prirodzene z rastlinnej potravy - rastlinných tukov a olejov. „Fytosteroly pôsobia ako antioxidanty a odbúravajú cholesterol, ale len do určitej miery. Nemali by sme ich prijímať zbytočne veľa a hlavne ich zdrojom by mali byť potraviny rastlinného pôvodu,“ odporúča lekárka. „Existujú aj funkčné potraviny s navýšeným množstvom fytosterolov, napríklad rastlinné tukové nátierky.“ Fytosteroly v prirodzenej podobe nájdeme aj v zelenine a ovocí, avšak v malom množstve. Na to, aby sme prijali odporúčané denné množstvo, čo sú 2 gramy, by sme museli zjesť napríklad 425 paradajok, 210 mrkiev alebo 150 jabĺk. Funkčné potraviny obohatené o rastlinné steroly sú preto účinnejšie.

„Najlepším spôsobom, ako si upravíte a udržíte zdravú hladinu cholesterolu je pestrá a vyvážená strava. Lieky by mali prísť na rad až vtedy, keď úprava stravovania a pravidelný pohyb nestačia,“ prízvukuje MUDr. Iveta Vaverková.


Diskusia k článku:

Príspevok :
Autor :
E-mail :
Prispievate ako neregistrovaný používateľ. Prihlásiť sa môžete v ľavom stĺpci.
NAJČÍTANEJŠIE
 
REKLAMA
BIOTRUE banner 109 sutaz
 
REKLAMA
 
PARTNERI
Slovensky paraolypijsky vybor
 
NAJNOVŠIE
 
HĽADAŤ

v článkoch
v poradni
v katalógu
 
 
(c)2016 Fornet. Všetky práva vyhradené. redakcia(`na`)lady.sk
Nezodpovedáme za obsah príspevkov pridaných zvonku!!!