lady.sk
AKLINIK B 468X60

 
Napíšte nám svoje otázky, pripomienky, návrhy, nápady, požiadavky na redakcia(`na`)lady.sk
 
PRIHLÁSENIE


  Zapamätať heslo

Nová registrácia
Zabudnuté heslo

Registráciou získavate ochranu mena v poradni a v komentároch k článkom.
 
PORADŇA

Dnes pribudlo:
1 tém, a 0 reakcií.
Včera pribudlo:
1 tém, a 0 reakcií.

 
Z ARCHÍVU
 
Utorok, 19. Marec, , Dnes oslavuje Jozef
  KATALÓG Informácie    Pridať firmu 
Móda, módne odevy, bielizeň Obuv, kabelky Módne doplnky, klenotníctva Kozmetika, parfuméria Skrášľovacie salóny, služby, pobyty Zdravie, výživa
Potulky naprieč Slovenskom: Oddych na Gemeri

  Spracoval(a) : Monika
Dátum : 30.11.-0001
späť
Späť

Poslať
 

Každý región Slovenska je niečím výnimočný. Oblasť Gemeru sa môže pýšiť nejednou zaujímavosťou, rôznorodými kultúrnymi pamiatkami a prekrásnou prírodou. Ak  by sme chceli lepšie preskúmať túto časť našej krajiny práve v zime, určite nemôžeme vynechať obec Číž, kde sa nachádzajú prírodné jódové kúpele.

Kúpeľníctvo má v rámci Slovenska dlhodobú tradíciu a niektoré kúpele majú obrovský význam nielen u nás, ale aj v rámci Európy. Svoju jedinečnosť obhajujú už vyše sto rokov aj jódové kúpele v Číži. Liečivé jódové pramene sú vzácne a vyšší obsah jódu vo vode nebýva príliš častým.

Dostatok jódu zohráva dôležitú úlohu pre náš organizmus a človek si to väčšinou vôbec neuvedomuje. Mnoho z nás o tom ani nevie. No ak niekedy pociťujete nesústredenosť, náhlu únavu a vyčerpanosť, pocity chladu v končatinách či nebodaj dosahuje lámavosť vašich nechtov neúnosnú hodnotu, vedzte, že aj nedostatok jódu môže byť jednou z príčin týchto problémov. Jód ako taký má protizápalové a antiseptické účinky. Nepriamo ovplyvňuje činnosť štítnej žľazy a zasahuje aj do metabolizmu cukrov, tukov a bielkovín.

Navyše, tiché a príjemné prostredie kúpeľov predstavuje perfektné miesto pre útek od zrýchlenej doby, v ktorej žijeme. Ponúkajú nám možnosť vypnúť na pár dní od reality, zregenerovať sa po fyzickej, tak i po duševnej stránke. Zábalové procedúry, vaňové kúpele, masáže či saunový svet sa ponúkajú prakticky samé.

Návštevu možno zavŕšiť prechádzkou po neďalekom parčíku či jazdou na koni v miestnom hipoterapeutickom centre. Oblasť Gemer sa s vami ďalej podelí aj o zákutia známej Gotickej cesty, pomôže objaviť čaro Ochtinskej aragonitovej jaskyne alebo kaštieľa Betliar. Preskúmať sa oplatí aj očarujúcu prírodu  Slovenského raja, Muránskej planiny a Pienin, ako aj Chránenej krajinnej oblasti Slovenského krasu.  

 

 

Diskusia k článku:

Príspevok :
Autor :
E-mail :
Prispievate ako neregistrovaný používateľ. Prihlásiť sa môžete v ľavom stĺpci.
NAJČÍTANEJŠIE
 
REKLAMA
BIOTRUE banner 109 sutaz
 
REKLAMA
 
PARTNERI
Slovensky paraolypijsky vybor
 
NAJNOVŠIE
 
HĽADAŤ

v článkoch
v poradni
v katalógu
 
 
(c)2016 Fornet. Všetky práva vyhradené. redakcia(`na`)lady.sk
Nezodpovedáme za obsah príspevkov pridaných zvonku!!!