lady.sk
AKLINIK B 468X60

 
Napíšte nám svoje otázky, pripomienky, návrhy, nápady, požiadavky na redakcia(`na`)lady.sk
 
PRIHLÁSENIE


  Zapamätať heslo

Nová registrácia
Zabudnuté heslo

Registráciou získavate ochranu mena v poradni a v komentároch k článkom.
 
PORADŇA

Dnes pribudlo:
0 tém, a 0 reakcií.
Včera pribudlo:
1 tém, a 0 reakcií.

 
Z ARCHÍVU
 
Utorok, 19. Marec, , Dnes oslavuje Jozef
  KATALÓG Informácie    Pridať firmu 
Móda, módne odevy, bielizeň Obuv, kabelky Módne doplnky, klenotníctva Kozmetika, parfuméria Skrášľovacie salóny, služby, pobyty Zdravie, výživa
Dovolenka bez rizík

  Spracoval(a) : Kristína Farkašová
Dátum : 10.5.2002
späť
Späť

Poslať
 

Ak chce človek prežiť príjemnú dovolenku, musí sa na ňu pripraviť a nesmie zanedbať nijakú maličkosť. Aj tu platí: ťažko na tréningu, ľahko v boji. Niekedy nám dovolenku môže zničiť napr: zlá diagnóza. Často sa to stáva najmä v prípade astmy.

Astma je chronické ochorenie dýchacích ciest prejavujúce sa zápalom a následným zúžením priedušiek, ktoré obmedzuje možnosť dýchania. Zúženie priedušiek spôsobuje opuch sliznice, zvýšenú produkciu hlienu a sťahy hladkej svaloviny priedušiek. Najčastejším prejavom astmy sú stavy náhlych záchvatov dušnosti, ktoré sú spojené s pískavými zvukmi, kašľom a pocitom tlaku na hrudi. Keďže sa astma nevyhýba ani jednej vekovej kategórii, lekári ju často, najmä u malých detí, nesprávne diagnostikujú. Rodičov upokojujú, že je to len chronická bronchitída, precitlivenosť dieťatka, oslabený imunitný systém. To má za následok, že nič netušiaca rodinka môže namiesto príjemnej dovolenky s deťmi, zažiť horor. Astmatik má totiž so sebou lieky a spreje, ktoré mu pomôžu záchvat bez ohrozenia života prežiť. Ak je diagnóza zle stanovená, môže prísť aj k ohrozeniu života. Prvotnými príznakmi nastupujúceho záchvatu môžu byť pocit úzkosti, svrbenie pod bradou, na končeku nosa, či nepríjemný pocit medzi lopatkami. Niekedy iba začervenanie očí, či pocit sucha v hrtane. Je to veľmi individuálne. Záchvaty môže vyvolať zmena prostredia, prítomnosť zvierat, na ktoré nie sme zvyknutí, iná strava...Priebeh ochorenia mimoriadne zhoršuje dlhšie trvajú stres, psychická nepohoda, šok. To všetko dovolenka môže obnášať.
V pokojnom, dobrom ,nezávadnom domácom prostredí, v pohode môže astma so svojimi prejavmi celé roky latentne čakať. Vtedy sa môže človek venovať svojím koníčkom, tancovať, venovať sa hoci aj vrcholovému športu a vysokohorskej turistike, hrabať sa v zemi, alebo chovať mačky.
Mimoriadne nebezpečný a stav zhoršujúci je pobyt v zadymenom prostredí. Niekedy na vyvolanie záchvatu stačí, ak sused na vedľajšom balkóne fajčí a vietor prináša dym do vašej izby. Pre astmatika a jeho okolie je totiž aktívne fajčenie tabu a pasívnemu by sa mal vyhýbať ako čert krížu. Dym nielen poškodzuje sliznicu priedušiek a zhoršuje jej zmeny, ale súčasne pôsobí aj ako alergén. Žiaľ, mnohí astmatici a ich rodiny túto skutočnosť podceňujú.
Z toho vyplýva, že dovolenka nemusí pre astmatika a jeho rodinu byť vždy časom oddychu. Preto, ak už chcete ísť ďaleko od domova,  treba eliminovať čo najviac rizikových faktorov. Pred dovolenkou treba navštíviť lekára, zistiť aktuálny stav, ak je doma priveľa stresu, nebrať na dovolenku tú skupinku ľudí, ktorá ho vytvára, treba ísť do podobného podnebného pásma, v akom žijete a nemeniť príliš zabehaný rytmus dní. Ak sa chcete na dovolenke venovať otužovaniu, čo je jedno z preventívnych opatrení, musíte to robiť odborne a cielene. Inak sa môžete dostať do problémov. Aj neprimeraný chlad môže byť spúšťačom záchvatu. Ak sa chystáte počas dovolenky surfovať, venovať sa parašutizmu, vodnému lyžovanie, alebo len denne veľa plávať, hrať tenis a volejbal, poraďte sa s lekárom, či netreba mať pri sebe špeciálne/pohotovostné/ lieky. Samozrejme platí, že ani na dovolenke to netreba so športom preháňať. Ak nešportujete počas roka, dvojtýždňovým lámaním rekordov aj tak nič nevyriešite. Ak cestujete lietadlom, loďou, alebo ste na kompe, nezabudnite mať prichystaný spray v kabelke, či vo vrecku. Nikdy nenechávajte zásobu liekov v kufri. Často sa stáva /pri leteckej doprave/, že kufor príde na miesto určenia dva, tri dni po vašom príchode.
 Keďže sa v zahraničí môže čokoľvek stať, ak neovládate reč krajiny, v ktorej dovolenkujete, je dobré mať pri sebe preloženú správu o vašom zdravotnom stave, so stručným popisom liečby  a možných rizikách. V nemocnici vám to môže zachrániť život. No a samozrejme nezabudnite na poistenie a zistite si, či s krajinou, do ktorej odchádzate, máme zmluvu o vzájomnom bezplatnom poskytovaní zdravotnej služby.


 


Diskusia k článku:

Príspevok :
Autor :
E-mail :
Prispievate ako neregistrovaný používateľ. Prihlásiť sa môžete v ľavom stĺpci.
NAJČÍTANEJŠIE
 
REKLAMA
BIOTRUE banner 109 sutaz
 
REKLAMA
 
PARTNERI
Slovensky paraolypijsky vybor
 
NAJNOVŠIE
 
HĽADAŤ

v článkoch
v poradni
v katalógu
 
 
(c)2016 Fornet. Všetky práva vyhradené. redakcia(`na`)lady.sk
Nezodpovedáme za obsah príspevkov pridaných zvonku!!!