lady.sk
AKLINIK B 468X60

 
Napíšte nám svoje otázky, pripomienky, návrhy, nápady, požiadavky na redakcia(`na`)lady.sk
 
PRIHLÁSENIE


  Zapamätať heslo

Nová registrácia
Zabudnuté heslo

Registráciou získavate ochranu mena v poradni a v komentároch k článkom.
 
PORADŇA

Dnes pribudlo:
1 tém, a 0 reakcií.
Včera pribudlo:
1 tém, a 0 reakcií.

 
Z ARCHÍVU
 
Utorok, 19. Marec, , Dnes oslavuje Jozef
  KATALÓG Informácie    Pridať firmu 
Móda, módne odevy, bielizeň Obuv, kabelky Módne doplnky, klenotníctva Kozmetika, parfuméria Skrášľovacie salóny, služby, pobyty Zdravie, výživa
Vyberáte sa za exotikou?

  Spracoval(a) : Martina Jeníková
Dátum : 3.5.2002
späť
Späť

Poslať
 

Cestovanie do exotických krajín sa dnes teší veľkej obľube. Chodievame nielen do luxusných hotelov, ale aj veľmi skromných turistických ubytovní. Najmä kým máme na to vek. Mladí ľudia sa snažia vidieť čo najväčší kus sveta za málo peňazí a na pohodlí im až tak nezáleží. Niekedy nás do rizika ženie túžba po poznávaní, ktorá nie je priamo úmerná našej peňaženka. Nech už cestujeme akokoľvek, nemali by sme šetriť na zdraví. Preto je potrebné pred plánovanou cestou navštíviť špecializované pracovisko a dať si poradiť, proti čomu sa máme pre danú oblasť nechať zaočkovať a či nemusíme užívať lieky proti malárii. Malária totiž každý rok postihne viac ako desaťtisíc Európanov, ktorí navštívili tropické a subtropické krajiny. Ide o parazitárne ochorenie, prenášané komármi.

 

Ako sa prejavuje malária?
Maláriu spôsobujú štyri druhy prvokov, ktoré vyvolávajú rôzne typy ochorenia. Choroba prebieha v troch fázach a trvá niekoľko hodín. Strieda sa zimnica, potenie, vzostup a pokles horúčky. Prvá fáza začína pocitom silného chladu a mrazenia. Objavuje sa napr. namodralosť perí a prstov. Chorý je malátny bolí ho hlava, končatiny a chrbát, zvracia, hučí mu v ušiach a drkocú mu zuby. Za 15 minút až 2 hodiny mu teplota stúpne na 39 až 41,5 stupňa. Pacient môže byť aj dezorientovaný. Horúčkovitá fáza trvá podľa druhu malárie od dvoch do šesť alebo aj viac hodín. Pokles teploty sprevádza silné potenie, pocit únavy a vyčerpanosti.
Maláriu by sme nemali v žiadnom prípade podceňovať, pretože niektoré formy a komplikácie môžu končiť smrťou. Ochorieť na maláriu možno počas cesty, ale aj po návrate domov.

Najnebezpečnejšia je tropická malária
Jej príznaky sa objavujú 7-12 dní po poštípaní komárom. Prejavuje sa horúčkou, ktorá sa opakuje po 24-36 hodinách. Ak nezačneme s liečbou, prichádza ku komplikáciam, kvôli ktorým je neliečená tropická  malária často smrteľná.
Ku najčastejším príznakom patrí horúčka – má ju 81% Európanov. Bežné sú aj bolesti hlavy, kĺbov, svalov a únava. Niektorí postihnutí majú hnačky a zvracajú. Malárii sa dá predísť liekmi, ale musíme ich začať užívať už pred plánovanou cestou.  Tým sa to však nekončí – treba ich užívať aj v priebehu cesty a po jej skončení. Antimalariká sa preventívne užívajú minimálne týždeň pred cestou do nebezpečnej oblasti, počas pobytu a ešte štyri týždne po návrate.

Liek sa vyberá podľa cieľa
Antimalarikum kvôli prevencii odporúčajú lekári podľa miesta pobytu. Oblasti výskytu malárie sa delia na tri zóny – A je zóna nízkeho rizika, B je zóna stredného rizika a zóna C je oblasť s vysokým rizikom ochorenia na maláriu. Ak sa počas cesty vyskytnú akékoľvek zdravotné komplikácie, je lepšie okamžite vyhľadať lekára. V prípade malárie to platí dvojnásobne. Ak lekár nie je dostupný a objavia sa akútne príznaky ochorenia, musí sa turista začať liečiť sám. Liečebnú dávku antimalarík musí dostať pacient najneskôr do 36, maximálne 48 hodín po vypuknutí horúčky.
Pred cestu do trópov   a subtrópov ľudia často ani nezháňajú informácie o mieste pobytu. Nevedia, že miesta, kam sa vyberajú za exotikou sú semenišťami infikovaných komárov a dokonca sa stáva,  že aj keď sú poučení, užívajú lieky nepravidelne a po návrate ich prestanú užívať celkom. Len málokto venuje pozornosť upozorneniam, že malária môže vypuknúť aj pol roka alebo rok po návrate.

Ako znížiť riziko poštípania komárom
●Obmedzením pohybu po západu slnka, kedy je aktivita komárov najvyššia.
●Používaním moskytiér, dokonale utesnených pod lôžkom a ošetrených repelentom
●Nosením svetlých odevov s dlhými rukávmi a nohavicami.
●Na oknách aj dverách by mali byť sieťky proti hmyzu.
●Na nekryté časti tela používame repelenty.

 


Diskusia k článku:

Príspevok :
Autor :
E-mail :
Prispievate ako neregistrovaný používateľ. Prihlásiť sa môžete v ľavom stĺpci.
NAJČÍTANEJŠIE
 
REKLAMA
BIOTRUE banner 109 sutaz
 
REKLAMA
 
PARTNERI
Slovensky paraolypijsky vybor
 
NAJNOVŠIE
 
HĽADAŤ

v článkoch
v poradni
v katalógu
 
 
(c)2016 Fornet. Všetky práva vyhradené. redakcia(`na`)lady.sk
Nezodpovedáme za obsah príspevkov pridaných zvonku!!!