lady.sk
AKLINIK B 468X60

 
Napíšte nám svoje otázky, pripomienky, návrhy, nápady, požiadavky na redakcia(`na`)lady.sk
 
PRIHLÁSENIE


  Zapamätať heslo

Nová registrácia
Zabudnuté heslo

Registráciou získavate ochranu mena v poradni a v komentároch k článkom.
 
PORADŇA

Dnes pribudlo:
1 tém, a 0 reakcií.
Včera pribudlo:
1 tém, a 0 reakcií.

 
Z ARCHÍVU
 
Utorok, 19. Marec, , Dnes oslavuje Jozef
  KATALÓG Informácie    Pridať firmu 
Móda, módne odevy, bielizeň Obuv, kabelky Módne doplnky, klenotníctva Kozmetika, parfuméria Skrášľovacie salóny, služby, pobyty Zdravie, výživa
Krajina bielych skál a azúrového mora

  Spracoval(a) : Natália Krížová
Dátum : 21.2.2002
späť
Späť

Poslať
 

Chorvátsko


Premýšľate, kde stráviť tohtoročnú letnú dovolenku? Lákajú vás vodné športy, leto na sedadle bicykla a krásy prírody, alebo skôr leňošenie na pláži? A čo tak liečebný pobyt pri mori , kopou bahna, ktoré robí zázraky? Môžete si byť istí, že Chorvátsko ponúka plnými priehrštiami všetko toto a ešte viac.
V mysli mnohých z nás sa Chorvátsko spája najmä s predstavou kamenistých pláží a šumiaceho mora. Prímorských letovísk je tu na pobrežnej dĺžke 1780 kilometrov skutočne ako maku. Chorvátsko sa môže popýšiť aj množstvom prírodných krás a ak budete počas dovolenky uvažovať o nejakom výlete, môžete sa vybrať napríklad do jedného z chorvátskych národných parkov.

Národné parky
   Turisticky mimoriadne atraktívnym miestom je Paklenica, miesto, kde sa nakrúcalo mnoho záberov zo slávnych ,,winnetouoviek“.  Paklenicu tvorí časť najväčšieho chorvátskeho masívu Velebitu. Najviac turistov navštevuje najmä dva priesmyky -  Veľkú a Malú Paklenicu. S filmami o Winnetouovi je spojený aj iný národný park – Plitvice, ktorý je na zozname svetového dedičstva organizácie UNESCO.  Práve pri tunajších šestnástich jazierkach sa nakrúcal Poklad na Striebornom jazere. Keď sa vyberiete do Plitvíc na celodenný výlet, určite  neoľutujete
   Milovníci prírody si prídu na svoje v národnom parku Risnjak, ktorý tvorí horský masív, charakteristický jedinečnou skladbou flóry a fauny. Ďalším prírodným pokladom  Chorvátska je národný park Kornati. Tvorí ho 140 neobývaných ostrovčekov,  ako stvorených na výlety loďou. Sú tu ideálne podmienky na potápanie, surfovanie, rybolov.
   Iba nedávno bol sprístupnený  aj národný park na ostrovčeku Brijuni, kde s hotelmi a golfovými ihriskami kontrastujú trosky rímskej vily a byzantského prístavu. Práve tu sa v období totality rekreovali politické špičky socialistického tábora. To naozaj treba vidieť.
Krajina tisícky ostrovov
   Ak vás už národné parky omrzia, môžete sa vybrať na výlet loďou – možností je nespočetné množstvo, pretože k Chorvátsku patrí 1185 ostrovov,  pričom obývaných je iba šesťdesiat z nich.  Každý z nich má svoje osobité čaro a každý ponúka niečo iného.  Jedným z najznámejších je ostrov slnka – Hvar. Slnko tu svieti priemerne 2718 hodín v roku a lemujú ho  kamenisté pláže, na ktorých  sa nachádzajú známe letoviská Mlini a Hvar.
 Dominantnou ostrova je pevnosť zo XVI. storočia  a skutočným skvostom divadlo, ktoré fungovalo už v roku 1612.
   Najväčší z chorvátskych ostrovov je Brač, na ktorom sa nachádza aj najvyššia hora Chorvátska – Vidova Gora (779 m.). Za priaznivého počasia z nej možno dovidieť až na vrcholky talianskych Apenín. Na ostrove sa ťaží biely vápenec, ktorý bol použitý napríklad aj na stavbu washingtonského Bieleho domu.
Mýtmi a povesťami je opradený ostrov Korčula, na ktorom sa narodil svetoznámy cestovateľ Marco Polo.  Najvzdialenejším ostrovom regiónu je Vis, ktorý sa môže popýšiť nádherným františkánskym kláštorom, ktorý bol postavený na základoch gréckeho a rímskeho divadla.
Cyklistický raj
Chorvátske ostrovy sú priam ako stvorené na cyklistiku.  Ak sa nechcete len tak prevážať a obdivovať okolitú krajinu, ale radi by ste absolvovali niektorú z vytýčených trás, zaberie vám to najmenej deň. Počítajte s tým, že pôjdete po asfaltových cestičkách, poľných cestách s vápencovým podkladom a po horských cestičkách, vyšliapaných dobytkom. Menej zdatní cyklisti nájdu najvhodnejšie trasy na Brači. Sú dlhé 20 – 30 km a vedú po polostrove Zlatni rat. Netreba na nich zdolávať strmé kopce a ostáva dostatok času na vychutnávanie okolitých krás.
Miestne špeciality: Patria k nim jedlá, ktoré takmer dôverne poznáme: čevapčiči, ražniči,  pleskavica, džuveč (ryža ochutená zeleninou a korenená paprikou). V starobylých dedinkách v Dalmácii sa oplatí ochutnať Baščanskú peku – zmes mäsa, zeleniny a zemiakov, upečených v začadenom pekáči. Dobré je porozprávať sa s miestnymi obyvateľmi, vyfotografovať sa na živom somárikovi, ak nebude príliš tvrdohlavý, ochutnať Prošek, započúvať sa do melódií uvitých z vĺn mora, dopriať si slnkom dozreté ovocie a poprechádzať sa v úzkych kamenných uličkách s niekoľkými kugličkami skvelej zmrzliny.


Diskusia k článku:

Chorvatsko? no po milorocnej dvojtyzdnovej dovolenke v tejto krajine, mozem len povedat, ze mi stacilo.Vsetko je tam strasne predrazene, na prehliadku Plitvic sme cakali asi pol dna v cca.3-oj kilometrovej kolone aut a ked sme sa dostali na rad, bola uz skoro tma .... no a cena tej vstupenky?? ..Jedno co sa Chorvatsku neda vytknut,je naozaj nadherne ciste more,aj ked sice plne morskych jezkov (cize bez tenisiek sa do mora ist nedalo)... a vecerny zivot?? no je tam nejake take blbe pravidlo, ze podniky zatvaraju o 23.00 hod a potom je tam nocny klud ... cize fakt mozeme pocuvat iba sum mora... a potom, ze chodte na dovolenku do Chorvatska .... dakujem, raz mi stacilo ...
Neregistrovaný - aneta , 21.2.2002 11:11
Milá Aneta,zarazila ma tvoja reakcia. Patrím ku tým, ktorý dosť preliezli túto krajinu. Nie je umenie vojsť na jedno miesto a tam očakávať, že sa pre mňa sústredí všetko to čo práve ja chcem. Predstava mmohých ľudí je, že temperament južanov sa prejaví spôsobom zábavy nemeckých turistov na Malorke. Vážny omyl. Toto je krajina, kde človek vychutnáva jej krásu. A ku tým ježkom, asi si bola na Istrii, tam je tých ježkov najviac nakoľko je tam bridlicové dno a to sú ideálne podmienky pre ježkov. Treba zájsť nižšie tam nájdeš aj piesok aj krásne oblázkové kamene alebo drobný štrk. Ale na toto je potrebné sa zamerať pri výbere dovolenky. Keď zájdeš do Nemecka, Maďarska, Francúzska alebo aj Británie, bez mihnutie oka zaplatíš za colu od 60 - 120 korún v prepočte, a za pivo od 75 - 200. A zaujímavé, tam sa nad cenou nikto nepozastaví, tam je to samozrejmosťou pre tú ktorú krajinu. Prajem ti peknú dovolenku napríklad na Malorke, ale predom ťa upozorňujem, že sa ti môže stať, že za dva týždne sa vyspíš dva krát, a to iba vtedy, keď nemeckí turisti budú totálne hotoví po štyroch nociach vrieskanie a chlastania. Zuzana
Neregistrovaný - , 21.2.2002 14:18
Mila Zuzana,keby som chcela lozit po horach a krajine,tak som mohla zostat kludne u nas v Tatrach alebo inde na Slovensku.V Chorvatsku sme boli na ostrove Krk, a nehovorim, ze tam nebolo pekne,ale asi som si tu dovolenku predstavovala inak a preto tato reakcia.Vobec som tym nechcela odradit ostatnych ludi.
Neregistrovaný - aneta, 21.2.2002 15:40
î÷ĺíü číňĺđĺńíî, ńďŕńčáî
Neregistrovaný - GineepDrari, 5.2.2011 21:45, moscawcoty(`na`)gmail.com
Príspevok :
Autor :
E-mail :
Prispievate ako neregistrovaný používateľ. Prihlásiť sa môžete v ľavom stĺpci.
NAJČÍTANEJŠIE
 
REKLAMA
BIOTRUE banner 109 sutaz
 
REKLAMA
 
PARTNERI
Slovensky paraolypijsky vybor
 
NAJNOVŠIE
 
HĽADAŤ

v článkoch
v poradni
v katalógu
 
 
(c)2016 Fornet. Všetky práva vyhradené. redakcia(`na`)lady.sk
Nezodpovedáme za obsah príspevkov pridaných zvonku!!!