lady.sk
AKLINIK B 468X60

 
Napíšte nám svoje otázky, pripomienky, návrhy, nápady, požiadavky na redakcia(`na`)lady.sk
 
PRIHLÁSENIE


  Zapamätať heslo

Nová registrácia
Zabudnuté heslo

Registráciou získavate ochranu mena v poradni a v komentároch k článkom.
 
PORADŇA

Dnes pribudlo:
1 tém, a 1 reakcií.
Včera pribudlo:
1 tém, a 0 reakcií.

 
Z ARCHÍVU
 
Utorok, 19. Marec, , Dnes oslavuje Jozef
  KATALÓG Informácie    Pridať firmu 
Móda, módne odevy, bielizeň Obuv, kabelky Módne doplnky, klenotníctva Kozmetika, parfuméria Skrášľovacie salóny, služby, pobyty Zdravie, výživa
Írsko - krajina zelene a piva

  Spracoval(a) : Jana Osuská
Dátum : 31.1.2002
späť
Späť

Poslať
 

Krajina, donedávna navštevovaná len zriedka, priťahuje z roka na rok viac turistov. Návštevníkov očarúva malebnou scenériou, fascinuje bohatým folklórom a pamiatkami. Jej dobroprajní a milí obyvatelia prijímajú cudzincov s nezvyčajnou pohostinnosťou.

Írsko sa nám obyčajne spája s hlučným pubom, v ktorom sa obyvatelia tohto ostrova  pri zvukoch tradičného nástroja – gájd, opájajú zlatistým mokom.  Je naozaj pravda, že Íri veľmi radi trávia voľný čas v miestnych pivárňach a pritom klebetia so susedmi o konských dostihoch, rugby alebo futbale. Pri výnimočných príležitostiach tancujú ľudové tance a keď si k nim prisadne cudzinec, vychvaľujú sa, že k ich krajanom patria slávny dramaturg  Samuel Beckett aj spisovateľ James Joyce.
   Hlavné mesto Dublin sa delí na tri časti: starú (severozápadnú), novú (juhozápadnú) a časť severne od rieky Liffey. V centre starého Dublina sa týči Dublinský zámok, ktorý bol kedysi sídlom guvernátora a centrom britskej vlády.  Turisti môžu navštíviť apartmány Írskej republiky, v ktorých sú prijímaní  oficiálni hostia, s hlavnou sálou svätého Patrika – patróna Írska. Jej strop zdobí nástenná maľba, ktorá predstavuje zväzok medzi Anglickom a Írskom.
   Pri prechádzkach malebnými uličkami by bolo veľkou škodou nechať si utiecť prehliadku   nádhernej katedrály sv.Patrika zo XVII. storočia. Bola postavená pri studni, kde svätý Patrik údajne v roku 450 n.l. krstil keltských pohanov, ochotných prestúpiť na kresťanskú vieru. Chór katedrály zdobia rady vojenských štandárd s insígniami rytierov. Ako dekan kostola tu strávil posledných 30 rokov svojho života Jonathan Swift, autor knihy Gulliverove cesty.
   V novej časti Dublina môžu obdivovatelia keltského umenia navštíviť Národné múzeum, v ktorom sa nachádza impozantná zbierka výrobkov umeleckých remesiel, medzi nimi aj unikátny kalich z Ardaghu z roku 800 n.l. a množstvo iných, prekrásnych výrobkov zo zlata.
   Za riekou sa nachádza hlavná  ulica Dublina – O´Connell Street. Domy, ktoré ju lemujú, síce pochádzajú z rôznych období, ale  vytvárajú zaujímavý harmonický celok. Zrak priťahujú aj pomníky slávnych Írov. Výhodné nákupy  možno urobiť na malebnom a hlučnom trhu pri Moore Street.
   Pivári by sa rozhodne mali vybrať na predmestie Dublinu, kde sa pri bráne St-James Gate nachádza slávny Guinessov pivovar, v ktorom sa denne vyrobí 1,5 milióna litrov piva! V časti pre návštevníkov s názvom Hop Store sú vystavené starodávne nástroje, pomocou ktorých sa pivo vyrábalo v minulosti. Turisti majú takisto možnosť pozrieť si film venovaný dejinám  firmy a vypiť krígeľ aromatického piva.

   Ak vás viac ako mestá fascinujú  prírodné scenérie a nezvyčajná minulosť Írska,  mali by ste sa vybrať na sever krajiny, do grófstiev Cork a Kerry. Cork kedysi spájal ostrov s európskym svetadielom a tento región sa dodnes ubránil náporu civilizácie a zachoval si remeselné aj umelecké tradície a írsky jazyk.
    Kerry nadchýna svojou malebnosťou. Skaly, vyčnievajúce z vĺn Atlantického oceánu,  ospalé rybárske dedinky a rozličné starobylé budovy dodávajú grófstvu priam filmový ráz. Mimoriadne lákavým turistickým miestom je Národný park Killarney, ktorý zaberá desaťtisíc hektárov. Jeho návštevníkov ohromí pohľad na tri jazerá – Lough Larne, Middle Lake a Upper Lake, obklopené hustými lesmi. V tunajšej cestovnej kancelárii sa môže každý vybaviť mapou parku (stojí pol libry), na ktorej sú vyznačené turistické chodníčky. Na návštevu parku si treba rezervovať najmenej pol dňa.

Podnebie
Írsko je krajinou s najväčším počtom daždivých dní v Európe. Ale od júna do septembra je počasie väčšinou menej daždivé a z turistického hľadiska priam ideálne. Na ostrov sa však možno vybrať aj v zime, ktorá je tu výnimočne mierna. Ale aj vtedy si treba do kufra pribaliť nepremokavé čižmy a pršiplášť.

Originálne jedlá
Raňajky: Ulster fry – mäkké placky pripravené z pšeničnej múky so sódou a cmarom, alebo placky z varených zemiakov, múky a masla, podávané s vajíčkami, slaninou a pečenými paradajkami.
Obed: Irish stew – hustý guláš z jahňaciny alebo baraniny s hríbmi a petržlenom, k tomu silné pivo Guiness, známe sladkastou chuťou a smotanovou penou. Po obede vynikajúco padne Irish coffee so smotanou a írskou whisky.

 


Diskusia k článku:

Mesto Cork je na juhu, nie severe Irksa!!!
Neregistrovaný - Saxana, 21.7.2005 10:19, saxana_x(`na`)hotmail.com
a v Írsku majú whiskey, nie whisky
Neregistrovaný - ir, 20.2.2006 16:15
Príspevok :
Autor :
E-mail :
Prispievate ako neregistrovaný používateľ. Prihlásiť sa môžete v ľavom stĺpci.
NAJČÍTANEJŠIE
 
REKLAMA
BIOTRUE banner 109 sutaz
 
REKLAMA
 
PARTNERI
Slovensky paraolypijsky vybor
 
NAJNOVŠIE
 
HĽADAŤ

v článkoch
v poradni
v katalógu
 
 
(c)2016 Fornet. Všetky práva vyhradené. redakcia(`na`)lady.sk
Nezodpovedáme za obsah príspevkov pridaných zvonku!!!