lady.sk
AKLINIK B 468X60

 
Napíšte nám svoje otázky, pripomienky, návrhy, nápady, požiadavky na redakcia(`na`)lady.sk
 
PRIHLÁSENIE


  Zapamätať heslo

Nová registrácia
Zabudnuté heslo

Registráciou získavate ochranu mena v poradni a v komentároch k článkom.
 
PORADŇA

Dnes pribudlo:
1 tém, a 0 reakcií.
Včera pribudlo:
1 tém, a 0 reakcií.

 
Z ARCHÍVU
 
Utorok, 19. Marec, , Dnes oslavuje Jozef
  KATALÓG Informácie    Pridať firmu 
Móda, módne odevy, bielizeň Obuv, kabelky Módne doplnky, klenotníctva Kozmetika, parfuméria Skrášľovacie salóny, služby, pobyty Zdravie, výživa
‘Podmínovaný‘ Neapol

  Spracoval(a) : Martina Jeníková
Dátum : 11.1.2002
späť
Späť

Poslať
 

Slávne historické mesto, ktoré je známe výrobou lodí a kožiarskym priemyslom, ale najmä svojou neopakovateľnou krásou ročne lákajúcou tisícky turistov /najznámejšími turistickými atrakciami sú určite Pompeje a stále aktívna sopka Vezuv/, je v ohrození.


Toto prekrásne mesto známe aj svojou prírodnou scenériou a výbornou kuchyňou, ktorej základom sú, ako inak, cestoviny /tu sa aj vyrábajú/,ohrozuje ničivý ohňostroj, ktorý môže každú chvíľu prepuknúť. Talianski a francúzski vedci predložili svoje najhoršie prognózy o sopke Vezuv. V neapolskej oblasti totiž objavili 8 kilometrov hlboko skryté ložisko magmy. Jeho rozloha je neuveriteľných 400 kilometrov štvorcových. Z neho sú zásobované ako Vezuv, tak aj ostatné priľahlé vulkány. Podľa vedcov hrozí, že sopky začnú hocikedy chŕliť tony žeravej lávy, ktorá môže pokojne pohltiť celý Neapol.
Neapolský vedci sa dokonca domnievajú, že tieto zásobárne lávy môžu byť oveľa väčšie, ako sa ich podarilo zmerať. Zloženie podložia umožňuje magme  neustále sa miesiť s horninou a tak sa vytvára množstvo skalných trhlín, cez ktoré sa magma dostáva stále bližšie k zemskému povrchu. Celá oblasť Neapolu je akoby „podmínovaná“. Stačí už len malý podnet a môže dôjsť ku katastrofe. Pritom podnetom môže byť zemetrasenie, tektonické zlomy, meteorit...
Vedci sa jednomyseľne zhodli na tom, že jediným spôsobom ako zabrániť naozajstnej katastrofe je, vybudovať dokonalé varovné systémy, ktoré včas oznámia blížiacu sa hrozbu. A potom okamžite evakuovať obyvateľstvo z postihnutých oblastí.
Pri súčasných vedomostiach ľudstva je to naozaj jediná možnosť. Žeravá hmota sa zastaviť nedá. Môžeme len dúfať, že sa tak skoro nezopakuje výbuch Vezuvu z roku 1944 alebo z roku 79 pred Kristom, keď boli Pompeje zrovnané so zemou.
Pre istotu si naplánujte návštevu Neapola na najbližšiu dovolenku. Čo keď o rok bude už neskoro.        


Diskusia k článku:

hyuwfsie lvpnfue glqeoc hmoc hguf amfspj rbtzdea
Neregistrovaný - hazkmiq fjqyrsmd, 30.8.2007 09:40, hsnxd(`na`)mail.com
Príspevok :
Autor :
E-mail :
Prispievate ako neregistrovaný používateľ. Prihlásiť sa môžete v ľavom stĺpci.
NAJČÍTANEJŠIE
 
REKLAMA
BIOTRUE banner 109 sutaz
 
REKLAMA
 
PARTNERI
Slovensky paraolypijsky vybor
 
NAJNOVŠIE
 
HĽADAŤ

v článkoch
v poradni
v katalógu
 
 
(c)2016 Fornet. Všetky práva vyhradené. redakcia(`na`)lady.sk
Nezodpovedáme za obsah príspevkov pridaných zvonku!!!