lady.sk
AKLINIK B 468X60

REKLAMA
MOBIVENAL banner 109x109 sutaz
 
 
Napíšte nám svoje otázky, pripomienky, návrhy, nápady, požiadavky na redakcia(`na`)lady.sk
 
PRIHLÁSENIE


  Zapamätať heslo

Nová registrácia
Zabudnuté heslo

Registráciou získavate ochranu mena v poradni a v komentároch k článkom.
 
PORADŇA

Dnes pribudlo:
1 tém, a 0 reakcií.
Včera pribudlo:
1 tém, a 2 reakcií.

 
Z ARCHÍVU
 
Štvrtok, 28. Marec, , Dnes oslavuje Sona
  KATALÓG Informácie    Pridať firmu 
Móda, módne odevy, bielizeň Obuv, kabelky Módne doplnky, klenotníctva Kozmetika, parfuméria Skrášľovacie salóny, služby, pobyty Zdravie, výživa
Spisovateľ NORO ÖLVECKÝ: V mojej knihe je všetko – láska i sklamanie

  Spracoval(a) : Eva
Dátum : 15.4.2014
späť
Späť

Poslať
 

Pracuje ako biológ. S písaním začal len nedávno - v roku 2011 vyšli jeho poviedky v knihe Krimipoviedky. Jeho prvá sólová kniha dostala názov Na krídlach duše. „Je to skutočný príbeh o týranej žene a jeho zverejnením sme spolu s hlavnou hrdinkou chceli ženám s podobným osudom dodať odvahu a ukázať, ako sa s tým popasovala jedna z nich,“ prezrádza Noro ÖLVECKÝ o svojej prvotine, ktorá vychádza práve v týchto dňoch.

 

Vaše prvé dotyky s písaním... Kedy a ako ste sa k nemu dostali?

Bolo to v prvom ročníku základnej školy, keď som sa učil prvé písmenká, no pokúšal som sa o to už v škôlke. (smiech) Teraz vážne.  S písaním som začal pomerne neskoro. V roku 2011 som sa zúčastnil jednej poviedkovej súťaže a na moje veľké prekvapenie a radosť boli z poviedok, ktoré som do súťaže poslal, vybraté až dve. Ešte v tom roku vyšli v knihe Krimipoviedky. Tento prvý úspech ma naštartoval a zobudil vo mne vášeň k písaniu.

 

Písanie je teda veľké hobby, inak pracujete ako biológ. Čo vás baví viac?

Vyštudoval som Prírodovedeckú fakultu UK v Bratislave a odvtedy sa venujem biológii. Moja práca ma baví, neviem si predstaviť, že by som robil niečo iné. Dá sa povedať, že práca je mojím koníčkom. Tým je aj písanie, ktorému sa venujem vo voľnom čase a dokonca som našiel spôsob, ako oba koníčky spojiť. Začal som písať román, v ktorom som sa snažil využiť moje vedomosti a skúsenosti z biológie. (úsmev)

 

Vaša kniha Na krídlach duše je o týranej žene, ide o skutočný príbeh. Prečo ste siahli po takomto ťažkom námete?

Keď som pri hľadaní námetu na ďalšiu knihu natrafil na hlavnú hrdinku, ktorá mi ponúkla svoj životný príbeh, nezaváhal som ani na okamih. Našiel som v ňom všetko, čo dobrý príbeh má mať. Lásku, sklamanie, nádej aj napätie. A hoci som sa predtým písaniu skutočných príbehov nevenoval, veril som, že to zvládnem a výsledkom môjho snaženia bude kniha, ktorá čitateľov chytí za srdce, tak ako chytila mňa.

 

Hovoríte, že chcete motivovať ženy s podobným osudom ako hrdinka vašej knihy, dodať im odvahu, aby svoj život, svoj problém riešili...

Áno. Touto knihou sme spolu s hlavnou hrdinkou chceli ženám s podobným osudom dodať odvahu a ukázať, ako sa s týmto problémom popasovala jedna z nich, aby si uvedomili, že sa dá žiť aj inak a aby si vážili samy seba. A dôverovali svojim krídlam.

 

Knihu odporúčate ženám, aké to je, keď chlap píše pre ženy?

Ťažká otázka. Samozrejme, pri písaní knihy som si uvedomoval, že je určená ženám, no myslím si, že som nemusel kvôli tomu výrazne meniť štýl písania. Vždy sa totiž snažím vcítiť do svojich postáv a čo najlepšie vykresliť ich pocity. Tak tomu bolo aj teraz a pri písaní sa mi neraz stalo, že mi tiekli slzy alebo som sa smial. Verím, že podobné emócie vyvolá aj u čitateliek a kniha sa im bude páčiť.

 

Máte rozpísané už aj niečo ďalšie?

Momentálne pracujem na románe, ktorý by mohol zaujať čitateľov uprednostňujúcich  námety z lekárskeho prostredia, román s biologickou tematikou a s istou dávkou napätia pri pátraní po pôvodcovi jedného vzácneho ochorenia. Musím sa však priznať, že pri písaní knihy Na krídlach duše som prišiel na chuť skutočným príbehom a verím, že to nebol môj posledný. (úsmev)

 

Podľa fotografií vidno, že ste vášnivý cestovateľ. Kam najďalej ste už cestovali?

Okrem okolitých štátov som navštívil aj obvyklé dovolenkové destinácie ako sú Grécko, Taliansko, Francúzsko a najďalej to bolo tuším Španielsko, no za najkrajšiu rodinnú dovolenku považujem dovolenku v Bulharsku pred tromi rokmi. Cítili sme sa tam fantasticky a výborne sme si tam oddýchli. Odkedy sa však venujeme hre Geocaching, vďaka ktorej spoznávame najmä Slovensko, zisťujeme, že veľmi veľa pekných a zaujímavých miest je aj u nás, ktoré stojí zato navštíviť a vidieť i viackrát.

 

(red)

Foto: archív N. Ölveckého

 


Diskusia k článku:

Príspevok :
Autor :
E-mail :
Prispievate ako neregistrovaný používateľ. Prihlásiť sa môžete v ľavom stĺpci.
NAJČÍTANEJŠIE
 
REKLAMA
BIOTRUE banner 109 sutaz
 
REKLAMA
 
PARTNERI
Slovensky paraolypijsky vybor
 
NAJNOVŠIE
 
HĽADAŤ

v článkoch
v poradni
v katalógu
 
 
(c)2016 Fornet. Všetky práva vyhradené. redakcia(`na`)lady.sk
Nezodpovedáme za obsah príspevkov pridaných zvonku!!!