lady.sk
AKLINIK B 468X60

 
Napíšte nám svoje otázky, pripomienky, návrhy, nápady, požiadavky na redakcia(`na`)lady.sk
 
PRIHLÁSENIE


  Zapamätať heslo

Nová registrácia
Zabudnuté heslo

Registráciou získavate ochranu mena v poradni a v komentároch k článkom.
 
PORADŇA

Dnes pribudlo:
1 tém, a 1 reakcií.
Včera pribudlo:
1 tém, a 2 reakcií.

 
Z ARCHÍVU
 
Štvrtok, 28. Marec, , Dnes oslavuje Sona
  KATALÓG Informácie    Pridať firmu 
Móda, módne odevy, bielizeň Obuv, kabelky Módne doplnky, klenotníctva Kozmetika, parfuméria Skrášľovacie salóny, služby, pobyty Zdravie, výživa
Vivat jablko!

  Spracoval(a) : Jana Osuska
Dátum : 1.10.2001
späť
Späť

Poslať
 

Starovekí Rimania považovali jablko za afrodiziakum a pravdepodobne preto boli prvým národom, ktorý začal s pestovaním tohto skvostného ovocia. Už v prvom storočí po Kristovi sa v Rímskej ríši pestoval tucet rôznych odrôd jabĺčok.
Dnes sú jablká spolu s banánmi a citrusovým ovocím najrozšírenejším ovocím sveta. Iba v Strednej Európe nájdeme takmer tisícpäťsto rôznych odrôd jabĺk. Zber jabĺčok je v plnom prúde už od polovice augusta a čerstvo odtrhnuté jablká sú mimoriadne šťavnaté a aromatické. Nemenej dobre sa hodia aj na skladovanie a v zime predstavujú hodnotný zdroj vitamínov. Pri vhodnom skladovaní môžu jablká pretrvať v prvotriednej kvalite až do mája.
Aspoň jedno denne
Okrúhlučké ovocie obsahuje až dvadsať rôznych vitamínov a minerálnych látok, najmä vitamíny C, A, B6, vápnik a fosfor. Šupka jablka je okrem toho bohatá na nenasýtené mastné kyseliny, triesloviny, horčík a železo. Preto je pravidelná konzumácia jabĺk jednou z najvýznamnejších opôr látkovej výmeny. Okrem iného stabilizuje hladinu krvného cukru aj krvný tlak, posilňuje srdce a krvný obeh a podporuje činnosť imunitného systému. Jednou z najhodnotnejších látok, akú obsahujú jablká, je pektín, ktorý prospieva človeku hneď z viacerých dôvodov. Pektín je vláknina, rozpustná vo vode, ktorá v črevách znásobí svoj objem a odstraňuje všetky nahromadené škodliviny a zvyšky. Vďaka pektínu sa organizmus môže rýchlo zbaviť škodlivín ako napr. olova alebo odpadových produktov látkovej výmeny, ako aj rôznych kyselín.
Jablčné pektíny majú okrem toho pozitívny vplyv aj na výšku hladiny cholesterolu a pomáhajú pri žalúdočných ťažkostiach. Vďaka vysokému obsahu draslíka jablká povzbudzujú činnosť obličiek, ako aj nervy a činnosť svalstva. Vstrebávanie draslíka ešte zvyšuje kyselina jablčná a preto nie sú kúsky jabĺčka v ovsených vločkách alebo podávané k syru iba kulinárnou pochúťkou.
Energetická hodnota jablka je približne 52 kcal/100 g, vďaka čomu sú jablká vhodné aj na odľahčovací, ovocný deň. Lenže, čo nám pomôžu všetky kladné vlastnosti jabĺk, ktoré sme práve vymenovali, ak nám jablko jednoducho nechutí? Každý z nás už zahryzol aj do mäkkého jablka s tvrdou šupkou a bez akejkoľvek chuti. Čím sa teda vyznačuje dobré jablko a ako ho rozpoznať? Dobré jabĺčko je čerstvé a chrumkavé obsahuje cukry a kyseliny vo vyváženom množstve. Je dôležité, aby jablko malo nepoškodenú šupku bez otlačených miest. Pretože najviac hodnotných látok sa nachádza hneď pod šupkou, mali by sme jablká konzumovať po dôkladnou umytí spolu s ňou.

Diskusia k článku:

Príspevok :
Autor :
E-mail :
Prispievate ako neregistrovaný používateľ. Prihlásiť sa môžete v ľavom stĺpci.
NAJČÍTANEJŠIE
 
REKLAMA
BIOTRUE banner 109 sutaz
 
REKLAMA
 
PARTNERI
Slovensky paraolypijsky vybor
 
NAJNOVŠIE
 
HĽADAŤ

v článkoch
v poradni
v katalógu
 
 
(c)2016 Fornet. Všetky práva vyhradené. redakcia(`na`)lady.sk
Nezodpovedáme za obsah príspevkov pridaných zvonku!!!