lady.sk
AKLINIK B 468X60

 
Napíšte nám svoje otázky, pripomienky, návrhy, nápady, požiadavky na redakcia(`na`)lady.sk
 
PRIHLÁSENIE


  Zapamätať heslo

Nová registrácia
Zabudnuté heslo

Registráciou získavate ochranu mena v poradni a v komentároch k článkom.
 
PORADŇA

Dnes pribudlo:
1 tém, a 1 reakcií.
Včera pribudlo:
1 tém, a 2 reakcií.

 
Z ARCHÍVU
 
Štvrtok, 28. Marec, , Dnes oslavuje Sona
  KATALÓG Informácie    Pridať firmu 
Móda, módne odevy, bielizeň Obuv, kabelky Módne doplnky, klenotníctva Kozmetika, parfuméria Skrášľovacie salóny, služby, pobyty Zdravie, výživa
Liečba kĺbov kmeňovými bunkami už aj na Slovensku

  Spracoval(a) : Monika
Dátum : 28.1.2015
späť
Späť

Poslať
 

Jedna z najmodernejších metód liečby kolenných či bedrových kĺbov súčasnosti – liečba kmeňovými bunkami – je od nového roku dostupná aj pacientom na Slovensku. Podstatou liečby je obnova poškodenej chrupavky v kĺbe pomocou telu vlastných kmeňových buniek. Celá liečba trvá len dve – tri hodiny počas jedného dňa a jej priaznivé účinky potvrdzujú tisícky úspešne liečených pacientov na celom svete, napríklad v Spojených štátoch či v Európe.

Za liečbou kolenných či bedrových kĺbov kmeňovými bunkami už nemusia Slováci cestovať do zahraničia. Túto liečbu zabezpečuje od jesene toho roku Nemocnica Malacky ako jediné zdravotnícke zariadenie na Slovensku. Pre svoje regeneračné a hojivé schopnosti sa kmeňové bunky stali prevratnou súčasťou liečby mnohých ochorení na svete. Majú schopnosť regenerácie, ale dokážu obnovovať tiež iné poškodené alebo opotrebované bunky, tkanivá, chrupavky, svaly či kosti. Kĺby nie sú výnimkou. Ich potenciál preto využíva najmä ortopédia. „V liečbe poškodených kolenných a bedrových kĺbov kmeňovými bunkami z tuku sa v zahraničí dosahujú vynikajúce výsledky. To bol dôvod, pre ktorý sme chceli preniesť liečbu aj na Slovensko,“ hovorí chirurg z Nemocnice Malacky MUDr. Milan Hric.

Procedúra sa začína odsatím tuku z brucha, tam sa totiž nachádza najviac tukových buniek. Špeciálnou metódou sa bunky izolujú v sterilných podmienkach a následne sa aplikujú do poškodeného miesta tak, aby pôsobili priamo v mieste poškodenia. „Predstavte si to tak, akoby sa bunky nalepili na zničenú časť, uhniezdili sa tam a postupne začali pôsobiť,“ vysvetľuje MUDr. Hric.

Výrazné zlepšenie boľavých kĺbov pacienti pociťujú už po dvoch týždňoch od aplikácie. Celkový stav poškodenej chrupavky sa zlepšuje spravidla po dvoch mesiacoch. Liečba je tým trvalejšia, čím je aplikovaná v skoršom štádiu poškodenia chrupavky v kĺbe. „Na Slovensku máme v súčasnosti odliečených pacientov, ktorí sú po zákroku viac ako rok, drvivá väčšina z nich cíti subjektívne zlepšenie, ktoré objektívne potvrdila magnetická rezonancia, či röntgen,“ konštatuje odborník. 

Liečba je úspešná prioritne pri ľahších poškodeniach kolenného či bedrového kĺbu, teda pri tzv. artróze prvého a druhého stupňa. Pacientom s pokročilou artrózou (s tretím a štvrtým stupňom) kmeňové bunky môžu dočasne zlepšiť stav, alebo oddialiť totálnu výmenu endoprotézy. Môžu ju využiť napríklad pacienti v strednom veku života s opotrebovanými kĺbmi a tiež  športovci, ktorí kĺby nadmerne zaťažujú. Nemocnica Malacky spolu s procedúrou odštartovala aj unikátny web www.liecbaklbov.sk, ktorý sa venuje problematike poškodených kĺbov a možnostiam ich liečby  komplexne.      

 


Diskusia k článku:

Príspevok :
Autor :
E-mail :
Prispievate ako neregistrovaný používateľ. Prihlásiť sa môžete v ľavom stĺpci.
NAJČÍTANEJŠIE
 
REKLAMA
BIOTRUE banner 109 sutaz
 
REKLAMA
 
PARTNERI
Slovensky paraolypijsky vybor
 
NAJNOVŠIE
 
HĽADAŤ

v článkoch
v poradni
v katalógu
 
 
(c)2016 Fornet. Všetky práva vyhradené. redakcia(`na`)lady.sk
Nezodpovedáme za obsah príspevkov pridaných zvonku!!!