lady.sk
AKLINIK B 468X60

 
Napíšte nám svoje otázky, pripomienky, návrhy, nápady, požiadavky na redakcia(`na`)lady.sk
 
PRIHLÁSENIE


  Zapamätať heslo

Nová registrácia
Zabudnuté heslo

Registráciou získavate ochranu mena v poradni a v komentároch k článkom.
 
PORADŇA

Dnes pribudlo:
0 tém, a 0 reakcií.
Včera pribudlo:
1 tém, a 2 reakcií.

 
Z ARCHÍVU
 
Piatok, 19. Apríl, , Dnes oslavuje Jela
  KATALÓG Informácie    Pridať firmu 
Móda, módne odevy, bielizeň Obuv, kabelky Módne doplnky, klenotníctva Kozmetika, parfuméria Skrášľovacie salóny, služby, pobyty Zdravie, výživa
Nástrahy povianočných výpredajov

  Spracoval(a) : Lenka
Dátum : 1.2.2014
späť
Späť

Poslať
 

Začiatok nového kalendárneho roka je mimo iného aj obdobím stanovovania najrôznejších predsavzatí, ktoré sa často týkajú väčšej sporivosti. Ako však tieto predsavzatia dodržať, keď obchodníci lákajú zákazníkov v rámci povianočných výpredajov na obrovské zľavy atakujúcou hranicu 80 %? Odolať nie je jednoduché - zvlášť, keď väčšina ľudí nemá prehľad o svojich voľných finančných prostriedkoch. Ohrozenou skupinou, ktorá podlieha veľmi často trikom obchodníkov, sú pri svojich výpravách za výhodnými nákupmi najmä ženy. Práve ony si totiž berú podľa štatistík skupiny KRUK najčastejšie neúčelové pôžičky do 800 Eur, ktoré potom nie sú schopné splácať.

Každý rok sa opakuje tá istá situácia. Zákazníci míňajú nemalé finančné čiastky za Vianoce a vianočné darčeky, a následne ich obchodníci lákajú späť do obchodov na veľké povianočné zľavy. Tie môžu mať na zákazníka tak silný psychologický účinok, že pod ich tlakom nakúpi produkty, ktoré nepotrebuje a za normálnych podmienok by ich ani nekúpil.

Nie každá zľava je ale skutočnou zľavou a mnoho obchodníkov skúša najrôznejšie nekalé praktiky. Niektorí napríklad umelo navýšia "bežnú" cenu za účelom jej následného zníženia v rámci zľavy a označia produkt za zľavnený, bez toho, aby k zníženiu ceny skutočne došlo. Iní lákajú zákazníkov do obchodov na zľavy, ktoré sa v skutočnosti týkajú len malej vzorky produktov.

„Zistili sme, že 21,09 % žien vo veku 25 až 34 rokov (oproti 20,82 % mužom rovnakej vekovej kategórie) dlhuje najviac pôžičky v rozmedzí 400 až 800 Eur. Pôžičky do 1200 Eur nespláca 16 % žien s priemerným vekom 29,5 rokov, oproti 15,5 % mužov. Pri pôžičkách do 3000 Eur sa pomer medzi mužským a ženským pohlavím už úplne vyrovnáva. Vyššie sumy požičaných finančných prostriedkov sú už prevažne v réžii mužov," hovorí Veronika Kuřinová, PR a marketingová špecialistka spoločnosti KRUK Česká a Slovenská republika. „Z našich štatistík tiež vyplýva, že najviac zadlžených žien žije v Banskobystrickom kraji (45,1 %), ďalej v Nitrianskom (45,03 %) a Žilinskom kraji (42,87 %). Najmenej potom v Prešovskom (40,11 %) a Košickom (41,61 %) kraji."

Už dávno sa hovorí o ničivom vplyve nadmernej spotreby. Zbytočné výdavky za veci, ktoré nepotrebujeme, spôsobujú zníženie úspor a zvýšenie rizika zadlženia. Je preto veľmi dôležité, aby každá domácnosť mala dobré povedomie o domácom rozpočte, naučila sa s ním rozumne hospodáriť a nakupovala s rozumom produkty podľa aktuálnych potrieb členov domácnosti. Jedine povedomie o výdavkoch a schopnosť s nimi zodpovedne hospodáriť alebo ich prípadne obmedziť pomôžu zabrániť veľkým budúcim finančným problémom jednotlivcov i domácností.

 

„Ľudia sa nedelia na chudobných a bohatých, ale na tých, ktorí žijú nad svoje pomery, a tých, ktorí poznajú svoje finančné limity. Častým dôvodom, prečo ľudia ignorujú svoje limity a končia na dne, je potreba 'urobiť si nákupom radosť po ťažkom období'. Tak sa nakupovanie stáva drogou a ako každá droga aj táto je ako nebezpečná doga, ktorá človeka môže za krátky čas roztrhať," povedal Jeroným Klimeš, popredný český psychológ.

Ak už vznikol dlh, oplatí sa mať na pamäti, že každá suma vyhradená na úhradu dlhu je krokom k oslobodeniu sa od dlhu. Dlh sám o sebe nezmizne, naopak k nemu stále pribúdajú úroky. Nezvládnuté či neriešené dlhy nakoniec končia na súde a následne putujú zvyčajne k exekútorovi. Situácia zadlženej osoby sa potom ešte viac komplikuje. Nevyhnutný je preto čo najrýchlejší kontakt s firmou, ktorá spravuje dlh, dohoda s jej pracovníkom ohľadom splátok prispôsobených aktuálnym finančným možnostiam a starostlivé plánovanie domáceho rozpočtu. Práve rozloženie dlhu na splátky je veľkou devízou spoločnosti KRUK - jednej z najväčších firiem v Českej republike, ktorá spravuje dlhy.

 

Z efektívneho riadenia domáceho rozpočtu nie je nutné mať obavy. Stačí na to list papiera, ceruzka a kalkulačka - ako napr. on-line utilita na stránkach www.nasedlhy.sk. Systematické zapisovanie príjmov a výdavkov výrazne pomôže pri kontrole domácich financií. Užitočnou pomôckou pre tieto účely môže byť Plánovací kalendár 2014, ktorý je záujemcom zadarmo k dispozícii na webových stránkach spoločnosti KRUK. Okrem užitočných informácií týkajúcich sa plánovania rozpočtu domácnosti, je v kalendári k dispozícii prehľad jednotlivých položiek príjmov a výdavkov, ktorý napovie, na čo všetko je potrebné pri zostavení rozpočtu myslieť. Nechýba tiež radca, ako sa vymaniť z dlhov, ak sa človek dostane do problémov so splácaním účtov alebo pôžičiek.

 

"Ekonomická situácia stále nie je stabilná, nezamestnanosť sa udržiava na vysokej úrovni a platy - ak vôbec - rastú veľmi pomaly. Je preto nutné si stále pripomínať, že máme moc nad svojimi výdavkami, a ich starostlivé sledovanie a plánovanie zabráni možným finančným komplikáciám v budúcnosti," dopĺňa Veronika Kuřinová.

 


Diskusia k článku:

Príspevok :
Autor :
E-mail :
Prispievate ako neregistrovaný používateľ. Prihlásiť sa môžete v ľavom stĺpci.
NAJČÍTANEJŠIE
 
REKLAMA
BIOTRUE banner 109 sutaz
 
REKLAMA
 
PARTNERI
Slovensky paraolypijsky vybor
 
NAJNOVŠIE
 
HĽADAŤ

v článkoch
v poradni
v katalógu
 
 
(c)2016 Fornet. Všetky práva vyhradené. redakcia(`na`)lady.sk
Nezodpovedáme za obsah príspevkov pridaných zvonku!!!