| PORADŇA | 
					 
					
						
						
 Dnes pribudlo: 0 tém, a 0 reakcií. Včera pribudlo: 0 tém, a 0 reakcií.  						 | 
					 
					
						|   | 
					 
				 
			
			
	 | 
	
	
		| 
			Pondelok, 03. November,
			,
			Dnes oslavuje Hubert		 | 
	 
	
		 | 
	 
	
		|   KATALÓG | 
		Informácie    Pridať firmu  | 
	 
	
		| Móda, módne odevy, bielizeň | 
	Obuv, kabelky | 
	Módne doplnky, klenotníctva | 
	Kozmetika, parfuméria | 
	Skrášľovacie salóny, služby, pobyty | 
	Zdravie, výživa | 
	 
	
		| 
		 Alžbetine bavorské perníčky  
			
			
  |  
			
				|   | 
				Spracoval(a) : Monika 
				Dátum : 6.12.2013 | 
				  Späť | 
				 | 
				  Poslať | 
				  | 
			 
			
  |  
			 
			
Len málokedy v roku nás pečenie baví práve tak ako pred Vianocami. Ide z neho teplo domova a to v doslovnom i prenesenom význame. Možno je to tou atmosférou a možno tým, že si ho užívajú všetky naše zmysly. Už prvý kontakt s hrejivým medovým cestom nenápadne pohladí na duši. Na svoje si príde aj čuch. Vanilkový cukor rozvonia celý byt a neraz pošteklí nos i susedom. To však už netrpezlivo nakúkame do rúry a tešíme sa, keď sa jej obsah pekne farbí do ružova. Pravým orechovým je však ochutnať v pokoji prvý pocukrovaný koláčik. Vianoce sa môžu začať. Užite si ich spolu s našimi odskúšanými receptami, ktoré nenechajú „v štichu“ ani vianočnú cukrárku – začiatočníčku. 
  
Alžbetine bavorské perníčky  
  
 Potrebujeme: 
- 5 vajec
 
- 500 g Korunného cukru BIO kryštálového
 
- 2 lyžičky škorice
 
- ¾ lyžičky klinčekov
 
- kardamon na špičku noža
 
- šťavu z ½ citróna
 
- 100 g kandizovaného citróna alebo citrónovej kôry
 
- 500 g neolúpaných mandlí (alebo 250 g neolúpaných mandlí a 250 g vlašských orechov)
 
- čokoládovú alebo punčovú polevu
  
Postup 
- Vajcia vyšľaháme do peny s Korunným cukrom BIO kryštálovým, najlepšie elektrickým šľahačom na najvyššie obrátky. Pena musí byť krémovitá a jemná. Vmiešame škoricu, klinčeky, kardamon, trošku nastrúhaného muškátového orecha a šťavu z polovice citróna. Potom pridáme kandizované ovocie (malé kúsky citrónov a pomarančov) alebo kandizovanú citrónovú a pomarančovú kôru a nakoniec vmiešame nahrubo rozomleté mandle. Môžeme pridať aj nahrubo rozomleté vlašské orechy.
 
- Cesto vyvaľkáme na približne 1cm hrubú placku, z ktorej vykrajujeme okrúhle perníčky. Tie prenesieme na vymastený plech, na ktorom ich necháme asi hodinu odpočinúť. Koláčiky pečieme pri 150 - 160 °C, pomaly, v nepredhriatej rúre. Po vychladnutí perníčky polejeme čokoládovou alebo punčovou polevou. Na vrch môžeme pridať mandľu.
  
Tip: Skúsené nemecké kuchárky hovoria, že čím väčšie vajcia použijeme, tým viac mandlí je potrebné pridať v pomere k orechom.   
		Diskusia k článku: 
		
		 | 
	 
	 
	 | 
	
			
				
			
			
				
			
						
	 |