lady.sk
AKLINIK B 468X60

 
Napíšte nám svoje otázky, pripomienky, návrhy, nápady, požiadavky na redakcia(`na`)lady.sk
 
PRIHLÁSENIE


  Zapamätať heslo

Nová registrácia
Zabudnuté heslo

Registráciou získavate ochranu mena v poradni a v komentároch k článkom.
 
PORADŇA

Dnes pribudlo:
1 tém, a 1 reakcií.
Včera pribudlo:
1 tém, a 2 reakcií.

 
Z ARCHÍVU
 
Štvrtok, 28. Marec, , Dnes oslavuje Sona
  KATALÓG Informácie    Pridať firmu 
Móda, módne odevy, bielizeň Obuv, kabelky Módne doplnky, klenotníctva Kozmetika, parfuméria Skrášľovacie salóny, služby, pobyty Zdravie, výživa
Autizmus: Nočná mora budúcich mamičiek

  Spracoval(a) : Mária Novická
Dátum : 21.2.2001
späť
Späť

Poslať
 

Život v ústave je potom jediná možnosť. Niektoré autistické deti sú veľmi pekné a na prvý pohľad vôbec nezbadáte, že ide o choré dieťatko. Autizmus je podľa definície porucha overovania reality spôsobená patologickou orientáciou myslenia výhradne na osobné priania a potreby, uzavretím sa do seba a svojej fantázie a odtrhnutím od sveta. V preklade do života to znamená, že autistické dieťa žije vo svojej ulite, do ktorej nemáte možnosť vstúpiť. Vôbec sa nedajú očakávať jeho reakcie a nie je schopné prejaviť vám svoje city. Väčšina z nich sa prejavuje sebapoškodzovaním, pretože takmer necítia bolesť. Aj keď vo filmoch to často vyzerá dojemne, život s autistom je nesmierne ťažký. Lekárska veda dodnes nie je schopná identifikovať toto ochorenie ešte v prenatálnom období, teda v čase, keď je dieťatko v mamičkinom brušku. Len v USA trpí autizmom viac ako 400.000 ľudí, preto sa tu výskumu tohto ochorenia venuje veľká pozornosť. Medzi posledné úspechy amerických vedcov patrí identifikácia génu, ktorý u človeka naznačuje náchylnosť na autizmus. Ide o gén s označením HOXA1, ktorý zohráva dôležitú úlohu v skorých fázach vývoja ľudského mozgu.
Odborníci si dlho mysleli, že v prípade vrodeného autizmu je v hre 15 rôznych génov. U 57 autistických pacientov však zistili, že 40 percent z nich sú nositeľmi mutovanej verzie génu HOXA1.

U detí sa autizmus vyvinie aj s jedným mutovaným génom od jedného z rodičov. V závažných prípadoch autizmu vedci našli "kópiu" mutovaného génu HOXA od oboch rodičov, ale takéto deti zväčša neprežijú. U rodičov, ktorí sú nositeľmi tohto génu, sa tiež vyvinú rôzne príznaky autizmu, sami však neochorejú, pretože autistický gén pravdepodobne riadia iné gény. Gén HOXA1 je životne dôležitý vo fáze skorého embryonálneho vývoja, pretože reguluje iné gény tej istej skupiny. Myši, ktorým tento gén chýba, trpia klasickými znakmi autizmu. Vážnym poškodením mozgového kmeňa, alebo majú zdeformované uši. Aj keď sa gén HOXA1 nedá fixovať pomocou génovej terapie, vedci aspoň môžu skúmať, aký má vplyv jeho mutácia na vývoj mozgu.

Diskusia k článku:

Príspevok :
Autor :
E-mail :
Prispievate ako neregistrovaný používateľ. Prihlásiť sa môžete v ľavom stĺpci.
NAJČÍTANEJŠIE
 
REKLAMA
BIOTRUE banner 109 sutaz
 
REKLAMA
 
PARTNERI
Slovensky paraolypijsky vybor
 
NAJNOVŠIE
 
HĽADAŤ

v článkoch
v poradni
v katalógu
 
 
(c)2016 Fornet. Všetky práva vyhradené. redakcia(`na`)lady.sk
Nezodpovedáme za obsah príspevkov pridaných zvonku!!!