lady.sk
AKLINIK B 468X60

 
Napíšte nám svoje otázky, pripomienky, návrhy, nápady, požiadavky na redakcia(`na`)lady.sk
 
PRIHLÁSENIE


  Zapamätať heslo

Nová registrácia
Zabudnuté heslo

Registráciou získavate ochranu mena v poradni a v komentároch k článkom.
 
PORADŇA

Dnes pribudlo:
1 tém, a 0 reakcií.
Včera pribudlo:
1 tém, a 0 reakcií.

 
Z ARCHÍVU
 
Utorok, 19. Marec, , Dnes oslavuje Jozef
  KATALÓG Informácie    Pridať firmu 
Móda, módne odevy, bielizeň Obuv, kabelky Módne doplnky, klenotníctva Kozmetika, parfuméria Skrášľovacie salóny, služby, pobyty Zdravie, výživa
Tisíc a jedna chutí chleba

  Spracoval(a) : Lenka
Dátum : 27.6.2012
späť
Späť

Poslať
 

História a kultúra jedenia chleba je nesmierne rozmanitá

 

Naši predkovia poznali chleba už pred 30 000 rokmi. Od tých dôb prešiel rôznymi podobami a pozná ho každý obyvateľ našej zemegule. Je to vynález ľudstva, ktorý je iný ako v dávnej minulosti, ale vychádza z rovnakých základov a stáročiami overenými tradíciami výroby. Dnes si bez neho nevieme predstaviť náš jedálny lístok a chleba sa zriekame len veľmi ťažko.

 

Chlieb je najzákladnejšia potravina ľudstva. V každej časti sveta sa vyrába iným spôsobom a obsahuje rôzne prísady vlastné danému územiu a kultúre. Napriek svojej jednoduchosti sa stal pre ľudí nenahraditeľnou a obľúbenou potravinou, bez ktorej nedokážu žiť.

 

Vyspelá egyptská civilizácia si robila chlieb v tvare pečených placiek z vody a múky. Pred 10 tisíc rokmi vynašli nekysnutý chlieb, ktorý pre veľkú obľubu pripravujú v mnohých krajinách sveta dodnes (napríklad arabská pitta). Z opražených obilných zŕn rozdrvených v kamenných nádobách (neskôr rozomleli v primitívnych mlynčekoch) a zmiešaním s vodou sa pripravila kaša. Z tej na rozpálenom podklade piekli placky tak, ako to dodnes poznáme z Grécka, Mexika, Indie a z ďalších krajín.

 

Približne pred 1000 rokmi pred našim letopočtom do neho začali pridávať kvasnice. Bolo to v Egypte, kde došlo omylom k prvému vykysnutiu na slnku, kedy svoju úlohu zohrali baktérie. Po upečení vznikla lahodná pochúťka s chrumkavou kôrkou a kyprým stredom, ktorej sa tradičné placky nemohli vyrovnať. I preto sa tento spôsob prípravy chleba začal veľmi rýchlo šíriť a postupne sa z neho stal istým spôsobom chlieb, ako ho poznáme dnes. Približne 150 rokov pred našim letopočtom začali starí Rimania vytvárať prvé pekárenské spoločnosti. Bohatí Rimania chceli špeciálne pre nich biely chlieb, a vtedy sa začalo s pečením viacerých druhov.

 

Príprava a pečenie sa naďalej menilo a zdokonaľovalo vplyvom dostupnosti surovín, geografickými a spoločenskými podmienkami. Chlieb mal rôzne tvary a gramáž. Od začiatku 13. storočia sa však začalo s normovaním chleba a mnoho pekární, predovšetkým v Anglicku, malo v prípade, že normy neplnili, problémy so zákonom. V tomto období sa datuje aj začiatok značkovania chleba pekárom. Na každom bochníku bolo viditeľné, kto ho piekol. Každý mohol jednoducho rozpoznať svoj obľúbený chlieb. Dnes máme na výber najrôznejšie druhy a tvary. Máme možnosť vybrať si svetlý aj tmavý, klasický aj toastový a rovnako aj s príchuťami či zdravší s vlákninou ako celozrnný.

 

Vývoj veľmi rýchlo napredoval. Prvý toastovač vynašiel v roku 1919 Charles P. Strite, prvý mechanický krájač chleba uzrel svetlo sveta v 1928 v americkom Chillicothe a v roku 1930 sa začal predávať prvý predkrájaný chlieb.

 

Dnes je chlieb jednou z najzdravších a najlacnejších potravín a každý deň ju jedia milióny ľudí po celom svete. Každý región má zaužívané svoje tradície v príprave a jedení chleba ako aj obľúbené kombinácie a tipy.

 

O  Warburtons

 

Piata generácia rodiny Warburtonovcov odhodlane pokračuje v tradícii kvalitného pekárenstva, ktorú dedí posledných 130 rokov. Warburtons je druhou najväčšou potravinárskou značkou v Spojenom kráľovstve. Špecializuje sa na výrobu viacerých pekárenských produktov vrátane lievancov, muffinov, celozrnných produktov, pečiva a mnoho ďalšieho. V pozadí úspechu spoločnosti Warburtons stojí jej odhodlanie neustále poskytovať pekárenské produkty vysokej kvality a investovať do inovácií a vývoja nových produktov. Pre rodinu Warburtonovcov to nie je len podnikanie. Je to spôsob života!

Predstavujeme vám niektoré produkty z celkovej ponuky výrobkov Warburtons, ktoré sú v súčasnej dobe k dispozícii v predajniach Tesco po celom Slovensku:

 

Chlieb na hrianky Toastie Loaf (400g) je chutný biely chlieb ideálny na hrianky a na výborné sendviče. Z dôvodu štvorcového a hrubého rezu, kvality múky a odbornosti pečenia Warburtons je chlieb pevný, pripravený na natretie maslom, zároveň je tiež jemný a lahodný.

 

Čierny chlieb Soft Brown (800g) je najlepší tmavý chlieb. Jemný, chutný a na strednú hrúbku pokrájaný - dokonalý na sendviče. Je výborný aj na hrianky, ak sa podáva teplý a najemno natretý vašou obľúbenou pomazánkou.

 

Anglické muffiny Warburtons (4 kusy) sa dajú v strede ľahko rozdeliť a dostanete sa tak k jeho jemnému vnútru. Rýchlo a ľahko sa pripravuje a najlepšie chutí toastovaný s maslom alebo ako alternatíva k hrianke ako obedová pochúťka.

 

Celozrnný chlieb Warburtons (400g) obsahuje v tradičnom recepte 100 % celozrnnú múku. Celozrnný chlieb, pečený v otvorenej forme, je tenšie krájaný pre ľahké zahryznutie. Má vysoký obsah vlákniny, je preto zdravou voľbou!

 

Ovocný bochník s pomarančom Warburtons (400g) je plný šťavnatých hrozienok a kúskov s príchuťou pomaranča. Má tiež nízky obsah tuku, je zdrojom vlákniny a neobsahuje žiaden pridaný cukor. Skvelý na raňajky, pochúťka na olovrant alebo jednoducho výborne chutí len tak, priamo z balíčka.

 

Anglické lievance Warburtons (6 kusov) sú nielen lahodné, ale majú aj nízky obsah tuku. Tieto lievance sú hrubšie ako ostatné! Skvelé ako teplá pochúťka kedykoľvek cez deň alebo jednoducho opečené a natreté maslom sú chutným a výdatným začiatkom dňa.


Diskusia k článku:

Príspevok :
Autor :
E-mail :
Prispievate ako neregistrovaný používateľ. Prihlásiť sa môžete v ľavom stĺpci.
NAJČÍTANEJŠIE
 
REKLAMA
BIOTRUE banner 109 sutaz
 
REKLAMA
 
PARTNERI
Slovensky paraolypijsky vybor
 
NAJNOVŠIE
 
HĽADAŤ

v článkoch
v poradni
v katalógu
 
 
(c)2016 Fornet. Všetky práva vyhradené. redakcia(`na`)lady.sk
Nezodpovedáme za obsah príspevkov pridaných zvonku!!!