lady.sk
AKLINIK B 468X60

 
Napíšte nám svoje otázky, pripomienky, návrhy, nápady, požiadavky na redakcia(`na`)lady.sk
 
PRIHLÁSENIE


  Zapamätať heslo

Nová registrácia
Zabudnuté heslo

Registráciou získavate ochranu mena v poradni a v komentároch k článkom.
 
PORADŇA

Dnes pribudlo:
1 tém, a 0 reakcií.
Včera pribudlo:
1 tém, a 2 reakcií.

 
Z ARCHÍVU
 
Štvrtok, 28. Marec, , Dnes oslavuje Sona
  KATALÓG Informácie    Pridať firmu 
Móda, módne odevy, bielizeň Obuv, kabelky Módne doplnky, klenotníctva Kozmetika, parfuméria Skrášľovacie salóny, služby, pobyty Zdravie, výživa
Sezónne jedlá nemusia byť ťažké

  Spracoval(a) : eva
Dátum : 20.12.2011
späť
Späť

Poslať
 

Sezónne jedlá nemusia byť ťažké. Dokonca aj na Vianoce sa dá jesť chutne a neprejesť sa.

Stane sa vám to každý rok a do toho nového vstupujete s výčitkami a predsavzatiami, že schudnete a budete menej jesť? Nemusíte sami seba trápiť. Stačí, ak si uvedomíte niekoľko jednoduchých faktov a stravovanie im prispôsobíte aj počas sviatkov. Dobrá správa je, že s tým nemusí byť spojené žiadne dramatické odriekanie.

 

Zloženie stravy a vplyv na trávenie

Skúste sa zamyslieť nad tým, kedy vám je po jedle ťažko, ste unavení, ledva sa hýbete. Berieme to už ako samozrejmosť, pričom je to paradox – jedlo nám má dodať energiu a vitalitu. Viac ako množstvo je dôležitá kombinácia. Inak sa trávia bielkoviny, inak tuky a inak cukry. Keď pokombinujeme všetko, nemôžeme sa čudovať, že všetka životná energia ide do žalúdka, kde bojuje s trávením.

 

Vhodné a nevhodné kombinácie

Urobte si jednoduchý test: doprajte si husacinu alebo kačacinu, kľudne aj s pečienkou, s množstvom kapusty, avšak bez lokše, zemiakov, chleba alebo knedle. Mäsa a kapusty zjedzte koľko chcete alebo vládzete. Pozorujte, ako vám trávi, či ste unavení alebo naopak. Budete prekvapení, že jednoduchým vynechaním sacharidovej, resp. škrobovej prílohy sa vám žalúdok odmení a vám ostane dosť sily aj chuti na prechádzku či šport. Podobný test si urobte s kapustnicou – doprajte si kľudne plný tanier, aj s klobásou či mäsom, avšak opäť, bez chleba, bez zemiakov.

 

Sladkosti? Aj tu existuje riešenie

Ak výrazne obmedzíte jedlá s vysokým glykemickým indexom (obilniny, strukoviny, všeobecne cukry), nebudete mať problém s neodolateľnou chuťou na sladké. Raz za čas vám úplne bude stačiť miska lesného ovocia (v zime si kupujte mrazené maliny, čučoriedky, černice) s prírodným plnotučným jogurtom a strúhanými orechami. Pozor, žiadne vločky alebo iné cereálie už do takéhoto dezertu nemiešajte.

 

Odporúčania pre pohyb

Dodržiavanie dvoch jednoduchých pravidiel zabezpečí, že budete mať dostatok pohybu, nebude vám hroziť nadváha, ale ani druhý extrém – preťaženie a znechutenie z nárazového športu. Dva- trikrát do týždňa polhodinová intenzívna aktivita (intervalový tréning, aerobic, squash a podobne) a čo najviac prirodzeného pohybu (svižná chôdza, bicykel) je ideálnou kombináciou. V zime využívajte každú možnosť pohybu vonku, keďže slnečného svetla je málo a je nevyhnutné pre dostatok vitamínu D. Využite zimu na korčuľovanie, sánkovanie, lyžovanie.


Diskusia k článku:

Príspevok :
Autor :
E-mail :
Prispievate ako neregistrovaný používateľ. Prihlásiť sa môžete v ľavom stĺpci.
NAJČÍTANEJŠIE
 
REKLAMA
BIOTRUE banner 109 sutaz
 
REKLAMA
 
PARTNERI
Slovensky paraolypijsky vybor
 
NAJNOVŠIE
 
HĽADAŤ

v článkoch
v poradni
v katalógu
 
 
(c)2016 Fornet. Všetky práva vyhradené. redakcia(`na`)lady.sk
Nezodpovedáme za obsah príspevkov pridaných zvonku!!!