lady.sk
AKLINIK B 468X60

 
Napíšte nám svoje otázky, pripomienky, návrhy, nápady, požiadavky na redakcia(`na`)lady.sk
 
PRIHLÁSENIE


  Zapamätať heslo

Nová registrácia
Zabudnuté heslo

Registráciou získavate ochranu mena v poradni a v komentároch k článkom.
 
PORADŇA

Dnes pribudlo:
1 tém, a 1 reakcií.
Včera pribudlo:
1 tém, a 2 reakcií.

 
Z ARCHÍVU
 
Štvrtok, 28. Marec, , Dnes oslavuje Sona
  KATALÓG Informácie    Pridať firmu 
Móda, módne odevy, bielizeň Obuv, kabelky Módne doplnky, klenotníctva Kozmetika, parfuméria Skrášľovacie salóny, služby, pobyty Zdravie, výživa
Nesprávny pitný režim vám môže spôsobiť zdravotné komplikácie

  Spracoval(a) : Silvia
Dátum : 24.11.2011
späť
Späť

Poslať
 

Prečo treba veľa piť?

 

Ste unavený, malátny, bolí vás hlava? Možno ste len nedali organizmu správnu dávku tekutín. Vodu musíme piť nielen preto, aby sme prežili, ale pomáha pri únave aj nervozite, zlepšuje pleť a celkový zdravotný stav.

 

Piť by ste mali aj vtedy, keď nemáte smäd. Nízky príjem tekutín môže spôsobiť poriadny rozvrat metabolizmu. „Pocit smädu vzniká až pri značnom nedostatku vody v organizme,“ tvrdí MUDr. Jana Jurkovičová z Ústavu hygieny Lekárskej fakulty Univerzity Komenského. „Preto treba piť pravidelne bez ohľadu na smäd.“

 

Koľko vody máme vypiť počas dňa?

Potreba tekutín je podľa MUDr. Petra Minárika, odborníka na výživu, veľmi individuálna a závisí od mnohých faktorov: od telesnej hmotnosti, veku a pohlavia, zloženia a množstva prijímanej stravy, telesnej aktivity, teploty vzduchu alebo zdravotného stavu. Vo všeobecnosti však platí, že dospelý človek by mal vypiť od 20 do 40 mililitrov tekutín na kilogram telesnej hmotnosti, čo je približne 2 až 3 litre tekutín denne. „Napríklad, človeku, so sedavým zamestnaním, ktorý konzumuje prevažne zeleninové, obilninové jedlá s nízkym obsahom soli, stačí vypiť oveľa menej vody, než osobe, ktorá konzumuje príliš slanú alebo sladkú stravu s malým obsahom tekutín a s vysokým obsahom energie. A ktorá navyše aj fyzicky pracuje alebo športuje,“ vysvetľuje odborník na výživu.

 

„Každý si musí nájsť alebo stále nachádzať svoje optimálne množstvo tekutín!“

 

Nízky príjem tekutín spôsobuje

·         zápchy

·         slabé močenie a zhoršené vylučovanie – čo má za následok ukladanie toxických látok v tele

·         obličkové kamene

·         zahusťovanie krvi so zvýšeným rizikom trombózy a embólie

·         únavu

·         dehydratáciu

·         bolesť hlavy

·         nervozitu, podráždenosť

·         nesústredenosť

·         reumatické problémy

·         ťažkosti s krvným tlakom

·         suchú sliznicu v ústach a acetónový zápach z úst

·         suchú, bledú a ochabnutú pokožku

·         kruhy pod očami

·         zvýšenú teplotu, hlavne u malých detí

·         a v niektorých prípadoch až rozvrat metabolizmu

 

Slabý pitný režim prezradí moč

Jednoduchým indikátorom správneho pitného režimu je farba moču. Mala by byť svetlá až bezfarebná. Tmavý moč je signálom nedostatku vody.

 

Desatoro pitného režimu

1.           Vypite denne aspoň 2 až 3 litre tekutín.

2.           Pri športe alebo počas horúčav pite viac.

3.           Nečakajte na pocit smädu.

4.           Udržujte pestré zloženie tekutín.

5.           Najvhodnejšie sú voda, nesladený čaj, minerálky, šťavy.

6.           Vyhýbajte sa malinovkám s vysokým obsahom cukru.

7.           Káva, silný čierny čaj a alkohol sa do pitného režimu nepočítajú.

8.           Mlieko, kakao sú skôr výživou než nápojom.

9.           Nepite priamo z fľaše, môžete si do nej naniesť škodlivé mikroorganizmy.

10.        Pite priebežne počas celého dňa, nie nárazovo veľké množstvo.

 

Ako správne piť

·             deň začnite pohárom vlažnej vody,

·             dennú dávku tekutín (2 až 3 litre) si rozložte na celý deň po menších dávkach - prvú polovicu odporúčaného množstva vypite ešte počas dopoludnia,

·             ak máte problém s dodržiavaním pitného režimu, dajte si na pracovný stôl fľašu vody, z ktorej si priebežne nalievajte,

·             pitný režim môžete doplniť aj ovocím s vysokým obsahom vody: melón, marhule...

 

Čo treba piť?

 

Nie všetky nápoje sú vhodné. Napríklad káva a silný čierny čaj odvodňujú organizmus. Najlepšia je obyčajná filtrovaná voda, odporúča sa aj kombinácia minerálok, čajov a štiav. Na každodennú konzumáciu sú vhodné aj pramenité vody. Prírodné minerálne vody s vyšším obsahom minerálnych látok môžu byť užitočným doplnkom, ale pite ich len obmedzene, najviac pol litra denne. Príliš sýtené nápoje môžu niektorým ľuďom spôsobovať problémy.

 

 

Nevhodné nápoje

·         káva

·         čierny čaj

·         sladené nápoje – obsahujú množstvo nežiaducich a nadbytočných kalórií

·         stopercentný džús (treba ho ešte riediť vodou)

·         alkohol – je veľmi kalorický, odvodňuje organizmus

·         príliš veľa sýtených nápojov

 

 

Na Slovensku je niekoľko druhov vôd

Pitná voda z vodovodu - je z podzemných alebo povrchových zdrojov chemicky upravovaná chlórovaním.

Pitná voda zo súkromných studní - pokiaľ sa o ňu správnym  spôsobom nestaráte, stáva sa zdravotným  rizikom.

Pramenitá voda - prírodná podzemná voda, ktorá vyviera na zemský povrch z jednej alebo viacerých prirodzených alebo umelých výstupných ciest.

Dojčenská voda - spĺňa osobitné požiadavky na kvalitu, môže byť použitá na prípravu stravy na výživu dojčiat a musí byť označená.

Minerálna voda - zdroj prírodnej minerálnej vody musí byť najmenej tri roky sledovaný, aby sa preukázala stálosť jej zloženia. Vhodne dopĺňa denný pitný režim, ale nemali by ste piť viac ako pol litra denne.

Liečivá voda - voda má blahodarné účinky na ľudské zdravie, musí mať preukázateľné liečivé vlastnosti a musí byť uznaná za liečivú Štátnou kúpeľnou komisiou MZ SR. Na etikete musí mať vypísané indikácie, kontraindikácie a dávkovanie.

Balená pitná voda - nie je v SR potrebná. Bežná je v krajinách, kde je nedostatok vhodných zdrojov na výrobu kvalitnej pitnej vody. Hoci sa PET fľaše recyklujú, v Európe je to len 48 percent. Odpad z viac než polovice balených vôd tak končí na skládkach. Pritom doba rozpadu PET fľaše je približne 450 rokov. Ak dnes vyhodíte fľašu do zmiešaného odpadu, rozloží sa najskôr po roku 2460...

 

 

Kedy piť vodu z vodovodu?

K pitnej vode z vodovodu má prístup 86 percent slovenských domácností, takže väčšina z nás ju považuje za absolútnu samozrejmosť. Má množstvo výhod - je okamžite k dispozícii a v neobmedzenom množstve. Kým sa však dostane do pohára, musí prejsť rôznymi úpravami. Kvalitu a zdravotnú neškodnosť vody z vodovodu garantujú vodárenské spoločnosti len po prípojku - po miesto, kde sa napájajú rozvody domu. Od tohto miesta je už za bezpečnosť a zdravotnú neškodnosť vodovodného potrubia, a teda aj kvalitu a zdravotnú neškodnosť vody, zodpovedný každý z nás.

 

Zdravotné riziká z vody

Pitná voda môže byť v prípade mikrobiologickej kontaminácie faktorom prenosu infekčných ochorení. Vodou sa môžu šíriť predovšetkým pôvodcovia črevných nákaz, najmä brušného týfusu, bakteriálnej dyzentérie, cholery, antraxu, leptospiróz, vírusovej hepatitídy A, parazitárnych a iných ochorení. K najčastejšie šíriacim sa ochoreniam v našich podmienkach, najmä u osôb žijúcich v prostredí s nižším hygienickým štandardom, patria bacilárna úplavica (dyzentéria), infekčná žltačka typu A a hnačkové ochorenia.

 

 

Aké nebezpečné látky môže voda obsahovať?

olovo - do pitnej vody sa dostáva zo starých rozvodov, farieb a automobilových splodín, spôsobuje vysoký krvný tlak, zhoršovanie sluchu, žalúdočné ťažkosti, alergie, degeneratívne a duševné poruchy, usadzuje sa v pečeni, obličkách a v mozgu,

azbest - je preukázateľne rakovinotvorný,

mangán - poškodzuje pankreas a nervový systém,

kadmium - zhoršuje proces krvotvorby, poškodzuje pečeň a kosti,

meď - je jednou z príčin mužskej neplodnosti, schizofrénie a iných zdravotných problémov,

železo - jeho nadmerný obsah poškodzuje pečeň, slezinu a zhoršuje krvotvorbu,

dusičnany - zhoršujú transport kyslíka (sú nebezpečné najmä pre malé deti ) a v tráviacom trakte sa menia na karcinogénne dusitany,

organické zlúčeniny - aromatické uhľovodíky, fenoly, herbicídy, pesticídy majú často rakovinotvorné účinky, môžu nepriaznivo ovplyvňovať vývoj plodu v období tehotenstva, prípadne sa prejaviť až u ďalších generácií.

 

Ako môžem tieto látky z vody odstrániť?

Jediným racionálnym riešením po stránke zdravotnej i ekonomickej je filtrovanie vody. Nie je náhoda, že v posledných desaťročiach sa bežnou súčasťou vybavenosti domácností vo všetkých vyspelých krajinách stali rôzne filtračné systémy na pitnú vodu. Hlavným dôvodom pre ich použitie pri tom nie je ani tak snaha o zlepšenie chuti vody, ale predovšetkým odstránenie zdravotných rizík spojených s jej konzumáciou.

 

 

Aké druhy vodných filtrov poznáme?

 

Nádobové vodné filtre sú zariadenia s hornou a dolnou nádobou, ktoré majú objem spravidla 1 až2 litre. Voda naliata do hornej nádoby preteká cez filter do dolnej nádoby.

Vodné filtre tretieho kohútika – zariadenie je umiestnené na kuchynskej doske alebo pod doskou kuchynskej linky, v blízkosti drezu.

Batériové (drezové) vodné filtre sú konštrukčnou podskupinou zariadenia tretieho kohútika.  

Vodné filtre na vstupe - ide o viacčlenné stavebnicové usporiadané súbory filtrov s objemom filtračných hmôt v desiatkach litrov.

 

 

Tip: Filtračná kanvica Laica eliminuje škodlivé zložky vody

 

Voda, ktorá nie je filtrovaná, môže predstavovať vážne zdravotné riziko, pretože organizmus zaťažuje rôznymi škodlivými látkami, čím znižuje jeho imunitu.

Napriek tomu, že je pitie obyčajnej vody z vodovodu zdanlivo bez rizika, obsahuje takáto voda látky, ktoré ovplyvňujú jej chuť či vôňu. Je v nej aj chlór, organické nečistoty a niektoré druhy pesticídov, ktoré sú pre naše telo škodlivé z dlhodobého hľadiska. Podľa výskumov obsahujú vidiecke studne veľa dusičnanov z polí, mechanických nečistôt a nadmerné množstvo baktérií. Voda z vodovodných kohútikov je spravidla povrchová, upravovaná voda z riek a podzemná voda. Ani takáto voda presne nespĺňa pojem „čistá“. Je to zmes rozpustených minerálov, rôznych chemických látok, ťažkých kovov ako aj zvyškov zo starého rozvodného potrubia a chlóru, ktorý sa používa na čistenie vody.

 

Filtračné kanvice Laica nežiaduce zložky eliminujú. Zároveň vo vode redukujú ťažké kovy ako olovo či meď, čím nielen zvyšujú jej kvalitu, ale aj chuť horúcich a studených nápojov. Kanvice Laica sú ideálne aj na použitie pri varení a príprave jedál. Práve filtráciou sa totiž obmedzuje dočasná tvrdosť vody, ktorá spôsobuje vodný kameň, napríklad v rýchlovarných kanviciach. Filtrovanie je navyše cenovo veľmi efektívny spôsob: 1 liter lahodnej a kvalitnej vody získate za cenu asi 5 centov. Navyše vás bude hriať pocit, že šetríte nielen vlastnú peňaženku a zdravie, ale aj životné prostredie.

Veď tisíc nevyrobených PET fliaš ročne je už poriadna kopa plastu! Pridajte sa k viac ako 50 miliónom spoluobčanov Európskej únie, ktorí denne pijú filtrovanú vodu. Skúste filtračné kanvice Laica aj vy a spoznáte rozdiel!


Diskusia k článku:

tak prvý dojem: téma sa bude týkať vody a jej zdravotných rizík, prípadne rady, kde a ako sa dá skontrolovať závadnosť, či nezávadnosť vody z vodovodu alebo lokality, v ktorých je na Slovensku voda bezpečná,...a ono sa z toho vykľuje reklama! Keby ste tých "tipov" na zdravú vodu uviedli aspoň viac ako jeden, nebolo by to také okaté. len tak na okraj; voda z vodovodu, ktorú ešte následne prefiltrujete, možno eliminuje škodlivé zložky vody, ale aj tie, ktoré by tam mali zostať. Alebo je kanvica, ktorú propagujete taká inteligentná, že každú zložku vody rozoznáva?
Neregistrovaný - čitateľ, 24.11.2011 09:59
Príspevok :
Autor :
E-mail :
Prispievate ako neregistrovaný používateľ. Prihlásiť sa môžete v ľavom stĺpci.
NAJČÍTANEJŠIE
 
REKLAMA
BIOTRUE banner 109 sutaz
 
REKLAMA
 
PARTNERI
Slovensky paraolypijsky vybor
 
NAJNOVŠIE
 
HĽADAŤ

v článkoch
v poradni
v katalógu
 
 
(c)2016 Fornet. Všetky práva vyhradené. redakcia(`na`)lady.sk
Nezodpovedáme za obsah príspevkov pridaných zvonku!!!