lady.sk
AKLINIK B 468X60

 
Napíšte nám svoje otázky, pripomienky, návrhy, nápady, požiadavky na redakcia(`na`)lady.sk
 
PRIHLÁSENIE


  Zapamätať heslo

Nová registrácia
Zabudnuté heslo

Registráciou získavate ochranu mena v poradni a v komentároch k článkom.
 
PORADŇA

Dnes pribudlo:
1 tém, a 0 reakcií.
Včera pribudlo:
1 tém, a 2 reakcií.

 
Z ARCHÍVU
 
Štvrtok, 28. Marec, , Dnes oslavuje Sona
  KATALÓG Informácie    Pridať firmu 
Móda, módne odevy, bielizeň Obuv, kabelky Módne doplnky, klenotníctva Kozmetika, parfuméria Skrášľovacie salóny, služby, pobyty Zdravie, výživa
CELÉ SLOVENSKO ŽIJE „POKLADOM“ OLYMPIJSKÝCH MINCÍ!

  Spracoval(a) : Eva
Dátum : 24.10.2011
späť
Späť

Poslať
 

Tajomstvo Čičmianskych mincí odhalené!

Unikátny poklad  z Čičmian, nad ktorého pôvodom si už viac ako týždeň lámu hlavu médiá aj mnohí Slováci, konečne odhalil rúško svojho tajomna. Viac ako 1 300 mincí s jedinečným motívom výzdoby tradičných čičmianskych dreveníc, ktoré na malú historickú dedinku na úpätí Strážovských vrchov za pár dní strhli pozornosť celého Slovenska, totiž skrýva prekvapivú symboliku. Nesie olympijské posolstvo a predznamenáva príchod rovnako unikátnej kolekcie oblečenia pre olympionikov od spoločnosti Alpine Pro!

Mystifikáciu s objavením historického zbojníckeho pokladu zrealizovala značka Alpine Pro ako netradičnú predohru k uvedeniu novej olympijskej športovej kolekcie. Tú popredný výrobca outdoorového oblečenia a doplnkov vytvoril pre našu výpravu na nadchádzajúcich Hrách XXX. olympiády v Londýne 2012.

„V prvom rade by som chcel zdôrazniť, že pre nás v Alpine Pro je naozaj veľkou cťou, že práve naša spoločnosť dostala od SOV tú dôveru a možnosť vytvoriť takú dôležitú športovú kolekciu, akou je kolekcia pre našu národnú výpravu na olympijských hrách. K tejto úlohe sme sa, samozrejme, postavili maximálne zodpovedne a aj netradične, pretože si myslíme, že jedinečná kolekcia, akou olympijská kolekcia iste je, si zaslúži aj jedinečné predstavenie.“, hovorí o zámere kampane konateľ spoločnosti Alpine Pro Miroslav Jankovič.

Poklad vďaka záujmu médií, ale aj netradičným poňatím upriamil pozornosť verejnosti na malebné Čičmany a ich jedinečné kultúrne dedičstvo, ktoré sa stalo inšpiráciou pri tvorbe olympijskej kolekcie Alpine Pro. Tá tak vôbec prvý raz v histórii samostatného Slovenska ponesie národný motív – jedinečný, náš, slovenský, taký, ktorý nás bude charakterizovať a reprezentovať pred svetom, no zároveň v nás všetkých prebudí národnú hrdosť. Je ním práve geometrická ľudová výzdoba tradičných čičmianskych dreveníc

„Našu novú jedinečnú kolekciu pre OH v Londýne sme chceli predstaviť rovnako jedinečným spôsobom tak, aby medzi Slovákmi zarezonovala a súčasne podporila olympijskú náladu aj národnú hrdosť. Kampaňou s pokladom sme, rovnako ako novou olympijskou kolekciou, chceli pripomenúť a vyzdvihnúť výnimočnú historickú tradíciu, ktorú tu máme a ktorá nás všetkých spája.  Práve tá je totiž po prvýkrát aj súčasťou oblečenia, ktoré olympionici na sebe ponesú do dejiska olympiády.“, dopĺňa M. Jankovič.

Alpine Pro chce aj touto formou poďakovať všetkým obyvateľom Čičmian, na čele s pani starostkou Natáliou Dubnicayovou a tiež Krajskému pamiatkovému úradu v Žiline a menovite jej pracovníkom – Ing. Milošovi Dudášovi, CSc., Mgr. Martinovi Furmanovi, PhD. a Mgr. Stanislave Repkovej.

 

Mince z čičmianskeho pokladu však nezostanú ležať len tak v džbáne či na úrade, ale zohrajú svoju úlohu ešte raz. Stanú sa talizmanmi pre šťastie a symbolmi súdržnosti pre každého, kto ich dostane, predovšetkým však pre našich športovcov. „Veríme, že čičmiansky poklad Slovákom pripomenul naše korene, spoločné tradície a pred olympiádou opäť prebudil ten vzácny pocit spolupatričnosti, ktorý dá silu aj našim olympionikom. Želáme im, aby z Londýna aj vďaka silnej podpore slovenských fanúšikov doniesli minimálne toľko medailí, ako na našej najúspešnejšej olympiáde v Pekingu 2008. Veď podpora tímového ducha a národnej hrdosti majú byť tiež motiváciou, ktorá je vložená do novej olympijskej kolekcie!“, uzatvára M. Jankovič.

 

 


Diskusia k článku:

Príspevok :
Autor :
E-mail :
Prispievate ako neregistrovaný používateľ. Prihlásiť sa môžete v ľavom stĺpci.
NAJČÍTANEJŠIE
 
REKLAMA
BIOTRUE banner 109 sutaz
 
REKLAMA
 
PARTNERI
Slovensky paraolypijsky vybor
 
NAJNOVŠIE
 
HĽADAŤ

v článkoch
v poradni
v katalógu
 
 
(c)2016 Fornet. Všetky práva vyhradené. redakcia(`na`)lady.sk
Nezodpovedáme za obsah príspevkov pridaných zvonku!!!