lady.sk
AKLINIK B 468X60

 
Napíšte nám svoje otázky, pripomienky, návrhy, nápady, požiadavky na redakcia(`na`)lady.sk
 
PRIHLÁSENIE


  Zapamätať heslo

Nová registrácia
Zabudnuté heslo

Registráciou získavate ochranu mena v poradni a v komentároch k článkom.
 
PORADŇA

Dnes pribudlo:
1 tém, a 0 reakcií.
Včera pribudlo:
1 tém, a 0 reakcií.

 
Z ARCHÍVU
 
Utorok, 19. Marec, , Dnes oslavuje Jozef
  KATALÓG Informácie    Pridať firmu 
Móda, módne odevy, bielizeň Obuv, kabelky Módne doplnky, klenotníctva Kozmetika, parfuméria Skrášľovacie salóny, služby, pobyty Zdravie, výživa
Každodenná únava trápi až 57% Slovákov

  Spracoval(a) : Lenka
Dátum : 2.3.2011
späť
Späť

Poslať
 

Nadmerná únava sa stala fenoménom dnešnej doby. Nasvedčuje tomu aj nedávno realizovaný prieskum multivitamínov Centrum v 14 európskych krajinách[1]. Dopad únavy na kvalitu života a zdravotný stav trápi viac ako polovicu Európanov. Dôvodom je najmä pracovné nasadenie, stres, nevyvážená strava, nedostatok fyzickej aktivity, ale aj domáce práce, či starostlivosť o deti. Spoločným menovateľom spomínaných príčin únavy je nedostatočný príjem vitamínov.

 

Až 57% Slovákov je popri svojich každodenných povinnostiach príliš unavených na to, aby sa venovali svojim koníčkom. Najviac zo všetkých európskych krajín, zaradených do prieskumu pritom únava trápi Grékov (až 77%) a najmenej Holanďanov (43%). Prekvapivé je, že únavu v najväčšej miere pociťujú mladí ľudia vo veku 25 – 34 rokov (59%). Ženy nadmernú únavu pripisujú predovšetkým nabitému dennému programu (55%), nedostatku fyzickej aktivity (52%) a pracovným povinnostiam (51%). U mužov je to podobné, najviac ich však unavuje práca (60%), hneď potom nabitý program (59%) a nedostatok fyzickej aktivity (55%). Ako jedna z kľúčových príčin únavy vo všetkých krajinách rezonoval nedostatok času. Slováci sa však v porovnaní s ostatnými Európanmi na nedostatok času a na všetky plány a povinnosti, ktoré potrebujú stihnúť počas dňa sťažujú najmenej (57%). Opakom sú naši susedia, Česi, ktorých nedostatok času trápi až v 82% prípadov.

 

Dlhodobú únavu netreba brať na ľahkú váhu. Prílišné zaťaženie organizmu a nedostatok priestoru na oddych môže mať vplyv na zdravie a vyústiť až do chronického ochorenia. Dlhodobým trendom v boji proti únave sa stali kofeín a cukor, ktorí majú krátkodobý účinok a následkom je ešte výraznejšia únava. Telo pritom dokážu nabudiť hlavne vitamíny skupiny B, mangán, fosfor, horčík a jód užívané v pravidelných dávkach.

 

Na otázku, čo by urobili pre svoje zdravie by vyše polovica Európanov zaradilo do svojho denného programu fyzickú aktivitu (56%), viac spánku (55%) a zdravšiu stravu (54%). Príjem vitamínov je dôležitý iba pre 26% opýtaných. Najviac športových nadšencov medzi krajinami zaradenými v prieskume sa pritom našlo medzi Slovákmi – až 69%, naopak najmenší význam pripisujú fyzickej aktivite Maďari a Poliaci (45%). Zdravý jedálniček je blízky až 72% Grékov, na druhej strane Nemci v porovnaní s ostatnými Európanmi dbajú o zdravú stravu najmenej (40%). Medzi Slovákmi zdravej výžive pripisuje význam 64% opýtaných. Najviac „spachtošov“ je medzi Čechmi (66%), naopak najmenší význam spánku pripisujú Maďari (42%). Medzi Slovákmi by si chcelo dlhšie pospať 58% opýtaných. Zdravý životný štýl by mal pritom byť neodmysliteľnou súčasťou života, keďže podporuje náš imunitný systém a chráni naše zdravie. Na podporu imunity ako aj ochranu pred škodlivými vplyvmi prostredia sú vhodné predovšetkým antioxidanty ako selén, zinok, vitamíny A a C.

Najväčšiu záťaž pre imunitný systém predstavujú obdobia výrazných teplotných zmien, či zmeny zimného času na letný a naopak. Naše biologické hodiny majú zväčša dlhú zotrvačnosť a adaptovať sa na zmenu býva pre organizmus veľmi náročné. U väčšiny ľudí trvá napríklad prispôsobovanie sa zmene času 10 – 14 dní[2]. Slováci, a to až 42% žien a 43% mužov, pociťujú najväčšiu únavu na jeseň. Naopak najviac energie majú počas letného obdobia. Zmeny počasia, či zmeny časov netreba brať na ľahkú váhu. Dochádza pri nich totiž k oslabeniu imunitného systému-. Dlhší spánok, viac fyzickej aktivity, zdravšia strava a vitamíny podporia celkovú imunitu.

 

Celkové vyčerpanie nemusí mať dopad len na zdravotný stav, pracovný výkon či koníčky. Skôr či neskôr sa môže odzrkadliť aj na partnerskom vzťahu. Až 68% žien a 67% mužov priznáva, že únava do veľkej miery ovplyvňuje ich partnerský vzťah a sexuálny život. Zachraňovať romantiku vo vzťahu kúpou darčeka nie je najlepším riešením, tento krok by zabral len u 13% žien a 7% mužov. Radšej si treba zbaliť pár vecí a vydať sa na romantický výlet, ktorý by podľa 67% Slovákov dokázal vzťah oživiť a vrátiť do neho stratenú romantiku. A pokiaľ nám povinnosti nedajú žiadnu šancu na útek za romantikou, správna kombinácia vitamínov a minerálov nám môže pomôcť dobiť náš organizmus energiou na naše každodenné aktivity.

 

V novom roku plánuje až 56% Slovákov šetriť. Pritom až 36% sa chce venovať viac svojim koníčkom, 31% si chce dopriať a sústrediť sa viac na seba a 42% by chcelo tráviť viac času so svojou rodinou a priateľmi. V tomto prípade je asi najlepším riešením nájsť správnu rovnováhu medzi šetrením a užívaním si života. A keď rovnováhu nenájdeme, nezostáva iné, než si vybrať, po čom túžime viac.

 

Zloženie multivitamínov Centrum je skombinované tak, aby poskytovalo škálu výhod, akými sú energia, imunita, zdravá pokožka a ochrana pred environmentálnym stresom.

Každodenné užívanie multivitamínu Centrum s Multi-Efektom prispieva k všeobecnému zdraviu, pocitu pohody a podporuje správnu funkciu tela po celý rok. Multivitamíny Centrum slúžia ako doplnok zdravej stravy a zdravého životného štýlu.

[1] Braun Authentic Response / SSI, november 2010

[2] http://zdrave.bg/


Diskusia k článku:

Príspevok :
Autor :
E-mail :
Prispievate ako neregistrovaný používateľ. Prihlásiť sa môžete v ľavom stĺpci.
NAJČÍTANEJŠIE
 
REKLAMA
BIOTRUE banner 109 sutaz
 
REKLAMA
 
PARTNERI
Slovensky paraolypijsky vybor
 
NAJNOVŠIE
 
HĽADAŤ

v článkoch
v poradni
v katalógu
 
 
(c)2016 Fornet. Všetky práva vyhradené. redakcia(`na`)lady.sk
Nezodpovedáme za obsah príspevkov pridaných zvonku!!!