lady.sk
AKLINIK B 468X60

 
Napíšte nám svoje otázky, pripomienky, návrhy, nápady, požiadavky na redakcia(`na`)lady.sk
 
PRIHLÁSENIE


  Zapamätať heslo

Nová registrácia
Zabudnuté heslo

Registráciou získavate ochranu mena v poradni a v komentároch k článkom.
 
PORADŇA

Dnes pribudlo:
1 tém, a 0 reakcií.
Včera pribudlo:
1 tém, a 0 reakcií.

 
Z ARCHÍVU
 
Utorok, 19. Marec, , Dnes oslavuje Jozef
  KATALÓG Informácie    Pridať firmu 
Móda, módne odevy, bielizeň Obuv, kabelky Módne doplnky, klenotníctva Kozmetika, parfuméria Skrášľovacie salóny, služby, pobyty Zdravie, výživa
10 VARIÁCIÍ NA TÉMU HROZNO - Ocenia ho kuchári, kozmetičky, športovci i lekári

  Spracoval(a) : Lenka
Dátum : 27.9.2010
späť
Späť

Poslať
 

Jeseň sa definitívne ujala nadvlády a spolu s ňou prišli na rad aj tradičné jesenné radovánky, ku ktorým okrem oblohy plnej šarkanov, opadaného lístia a gaštanov či obľúbených husacích hodov neodmysliteľne patrí aj jedno z najzdravších ovocí vôbec, hrozno. Deti ho milujú pre jeho veselé bobule, dospelí oceňujú príjemnú vôňu, skvelú chuť a taktiež všestranné využitie. Spoznajte výnimočné vlastnosti ukryté v hroznových strapcoch a užite si dosýta koktail plný vitamínov, ktorý teraz máte doslova na dosah ruky!

 

  1. Všeliek z dôb prastarých Sumerov

Hrozno, inak nazývané Vitis vinifera, je plodom vinnej révy a jeho vek na zemi sa odhaduje na 130 až 200 miliónov rokov. Prvá písomná zmienka pochádza z presláveného Eposu o Gilgamešovi a o jeho mnohostrannom využití vedeli už Egypťania, Sumeri a grécki filozofi, ktorí mu dokonca pripisovali božské vlastnosti. Hrozno dokonca používali ľudoví liečitelia v boji s kožnými či očnými ochoreniami. Ďalšie uzdravovacie účinky mali listy révy, ktoré sa prikladali na rany na zastavenie krvácania a utíšenie bolesti.

  1. Hrozno, hrozno, hrozno

Poklad menom hrozno právom patrí medzi najobľúbenejšie ovocie na našich stoloch. Obsahuje napríklad kyselinu listovú, stopové a minerálne látky ako je draslík, fosfor, železo, vápnik a kremík, taktiež množstvo vitamínov, predovšetkým C, A, K a vitamíny zo skupiny B. V sychravom a upršanom počasí, tak typickom pre prichádzajúce jesenné dni, je hrozno tou najlepšou energetickou bombou. Kedže tiež dokáže zmierniť únavu, zahnať depresiu alebo ochrániť pred chrípkou, doprajte si ho pokojne každý deň!

  1. Sladkosť bez výčitiek

Hrozienka alebo sušené hroznové bobule neobsahujú podobne ako hrozno takmer žiaden tuk a aj napriek tomu, že sú sladké, majú len 300 kcal na 100 gramov. Sú bohaté na vlákninu, vitamíny A, B a železo, dokonca vo vyššej koncentrácii ako v čerstvom hrozne. Vďaka výrazne sladkej chuti ich pridávame do múčnikov, pečiva, cereálnych zmesí či tvarohových náplní alebo len tak „zobkáme“, keď dostaneme chuť na čosi sladké.

  1. Elixír zdravia

Hroznové jadierka deti väčšinou vypľúvajú, no je to veľká škoda. Kyselina linolová, fenolová, katechín, tanín či mnohé flavonoidy - jednoducho skupina látok posilňujúca imunitný systém a bojujúca proti voľným radikálom - robí z hroznových jadierok nenahraditeľného pomocníka v starostlivosti o naše zdravie.

  1. Výborný pomocník v kuchyni

Olej z hrozna je veľmi hodnotným a voňavým výsledkom lisovania hroznových jadierok a využíva sa napríklad v studenej kuchyni na prípravu šalátov, marinád a dressingov. Po zmiešaní s olivovým olejom získate výbornú marinádu na prípravu mäsových pochúťok.

  1.  Osvieženie zvonka aj zvnútra

V kuchyni sa nestratí ani vínny ocot. Jeho charakteristická hnedá farba, korenistá vôňa a sladkokyslá chuť pomôže doviesť nejeden recept k dokonalosti. Využiť môžete aj jeho blahodarný vplyv na pokožku, ktorú dokáže skvelo nabudiť. Natrite sa ním, najlepšie hneď po kúpeli a rozotrite silnými pohybmi od nôh až ku srdcu. Starostlivo opláchnite.

  1. Športovci ho milujú

Glukóza (hroznový cukor) je jediná forma cukru, ktorá prúdi v krvi a okamžite po konzumácii sa do nej vstrebáva bez zaťaženia zažívacieho ústrojenstva. Naše telo ju tak dokáže využívať ako stály a pohotový zdroj energie, a preto je určená predovšetkým pre športovcov či fyzicky pracujúcich ľudí. Ocenia ju však aj tí, ktorých čaká psychicky náročný výkon.

  1. Hroznom proti starnutiu

Čím je rastlina zelenšia, tým prospešnejšia je pre ženskú krásu. Fenoly obsiahnuté v hrozne likvidujú voľné radikály a tým chránia našu pleť pred predčasným starnutím. Pre svoje pozitívne vlastnosti bývajú výťažky z tohto zázračného ovocia súčasťou kozmetických prípravkov, ako sú krémy či pleťové masky, umožňujúce aj ženám v staršom veku vyzerať a cítiť sa sviežo. Hroznovú pleťovú masku si môžete navyše veľmi jednoducho pripraviť aj doma - zmiešajte 5 lyžíc hroznovej šťavy s lyžičkou medu a 2 lyžicami vášho krému. Nechajte pôsobiť na pokožke 15 minút a doprajte si tak pocit dokonalej dehydratácie.

  1. Pomaranč s hroznom neladí

O celulitíde ste už iste počuli. Ak ste ju aj videli a to priamo vo vlastnom zrkadle, nečakajte na zázraky a pustite sa do boja. Výborným spojencom vám bude hrozno. Ovocné kyseliny a flavonoidy podporujú mikrocirkuláciu v tkanivách a vyplavujú z tela toxické látky. Pomôcť si môžete tiež jednoduchým pílingom, pri ktorom vám skvele poslúžia rozpučené hroznové bobule. Zmiešajte ich napríklad s ovsenými vločkami a krúživými pohybmi aplikujte na postihnuté miesta. Cez všetky póry vám tak prenikne aj dôležitá a účinná látka zo zrniečok, ktorá má vysoko hydratačné účinky a zlepšuje cirkuláciu krvi.

  1.   Tajomstvo ženskej krásy

Hrozno obsahuje až 73% vody a množstvo vitamínov, minerálov a vlákniny, ktoré podporujú trávenie a dochádza tak uľahčeniu vylučovania škodlivín z organizmu. Schopnosť hrozna pomôcť pri znižovaní hmotnosti je vysvetľované prítomnosťou chrómu v hroznových bobuliach, ako aj účinkom mangánových solí, stimulujúcich metabolizmus cukrov a tukov a priaznivo pôsobiacich na funkciu pečene a obličiek. Hrozno by nemalo chýbať v jedálničku ľudí trpiacich vysokým krvným tlakom, ľudí unavených, stresovaných a pracujúcich prevažne hlavou. Ak sa rozhodnete schudnúť, doprajte si počas jedného týždňa pol kila hrozna denne spolu s inou, ľahko stráviteľnou stravou s energetickou hodnotou 4000 kilojoulov. Okrem zopár nadbytočných kilogramov sa tiež zbavíte ťažko stráviteľných škodlivín, kyslosti žalúdka a únavy. No povedzte - poznáte nejaký lepší liek s takou výbornou chuťou? J


Diskusia k článku:

Príspevok :
Autor :
E-mail :
Prispievate ako neregistrovaný používateľ. Prihlásiť sa môžete v ľavom stĺpci.
NAJČÍTANEJŠIE
 
REKLAMA
BIOTRUE banner 109 sutaz
 
REKLAMA
 
PARTNERI
Slovensky paraolypijsky vybor
 
NAJNOVŠIE
 
HĽADAŤ

v článkoch
v poradni
v katalógu
 
 
(c)2016 Fornet. Všetky práva vyhradené. redakcia(`na`)lady.sk
Nezodpovedáme za obsah príspevkov pridaných zvonku!!!