lady.sk
AKLINIK B 468X60

 
Napíšte nám svoje otázky, pripomienky, návrhy, nápady, požiadavky na redakcia(`na`)lady.sk
 
PRIHLÁSENIE


  Zapamätať heslo

Nová registrácia
Zabudnuté heslo

Registráciou získavate ochranu mena v poradni a v komentároch k článkom.
 
PORADŇA

Dnes pribudlo:
0 tém, a 4 reakcií.
Včera pribudlo:
1 tém, a 28 reakcií.

 
Z ARCHÍVU
 
Nedeľa, 07. Marec, , Dnes oslavuje Tomáš/Róbert
  KATALÓG Informácie    Pridať firmu 
Móda, módne odevy, bielizeň Obuv, kabelky Módne doplnky, klenotníctva Kozmetika, parfuméria Skrášľovacie salóny, služby, pobyty Zdravie, výživa
AKO SA ROBÍ BALLANTINE´S

  Spracoval(a) : Eva
Dátum : 1.1.1970
späť
Späť

Poslať
 

AKO SA ROBÍ BALLANTINE´S

 

  • Whisky Ballantine‘s je zmesou viac ako štyridsiatich sladových a obilných, tzv. malt and grain whiskies, ktoré pochádzajú z najrôznejších krajov Škótska. Každá z nich má vzhľadom k špecifickým podmienkam svojej domoviny jedinečnú chuť a vôňu, ktoré se naplno rozvinú počas dlhoročného dozrievania v dubových sudoch. Tento poklad vo dne a  v noci stráži v liehovare Dumbuck, v jednom z dvoch hlavných stredísk určených na výrobu Ballantine‘s, tzv. „Škótská garda“ – stohlavý húf čínskych husí, ktoré svojim hlasným gáganím upozornia na každého votrelca. O udatnosti a výnimočnosti tejto kolísavej „Škótskej gardy“ hovorí fakt, že za celú dobu ich služby sa do liehovaru v Dumbucku nikdo nevkradol.
  • A nakoniec prichádza na scénu najdôležitejšia osoba - Master Blender, ktorý zmiešaním vyzretých sladových a obilných druhov whisky dosiahne neobyčajnú chuť Ballantine’s. Znie to neuveriteľne, ale Master Blender vyberá zo stoviek rôznych whisky tie „pravé“, z ktorých sa mieša whisky Ballantine‘s, iba svojim čuchom. Tieto „vyvolené“ a v presnom pomere zmiešané sladové whisky sa stáčajú do originálnych fľaší Ballantine‘s a čakajú na cestu do celého sveta.
  • Sú známe 4 druhy Ballantine´s podľa Jimma Murraya, autora uznávaných publikácíí o whisky.  
    • Ballantine´s Finest – „Mimoriadne umelecké dielo, kedy iba jediným dúškom je možné vychutnať majstrovstvo master blendera na vrchole jeho schopností.“
    • Ballantine´s 12 Y. O. – „Veľmi dobrá až excelentná whisky, ktorá je príliš dobrá na to, aby sa miešala s vodou.“
    • Ballantine´s 17 Y. O. – „Skutočná klasika. Dá sa na nej učiť, ako správne namiešať whisky. Je v nej od všetkého trochu a vždy v správnom pomere.“
    • Ballantine´s 21 Y. O. – „Môžete navštíviť Louvre a Tate Gallery a nájdete tam len pár obrazov, ktoré sa vyrovnajú obrazu tejto whisky. Jej vyváženosť berie dych.“
    • Ballantine´s 30 Y. O. – „Úplný vrchol medzi najkvalitnejšími škótskymi whiskami.“ Táto whisky sa dodává len v obmedzenom množstve.

 

PROCES VÝROBY WHISKY

Výroba sladu          

  • Škótska sladová whisky sa vyrába z jačmeňa
  • Najkvalitnejší jačmeň sa namočí do vody a potom sa rozprestrie na podlahe sladovne a nechá sa naklíčiť
  • Jačmeň sa pravidelne obracia, aby sa zabránilo zapareniu
  • Počas klíčenia sa v zrnách aktivujú enzýmy, ktoré štiepia škroby na skvasiteľné cukry. Po šiestich až siedmich dňoch klíčenia sa jačmeň usuší v peci, aby sa zabránilo ďalšiemu klíčeniu
  • Teplota pece sa udržuje na 70°C
  • V peci sa kúri hlavne rašelinou, ktorá dodáva škótskej whisky typickú a vyhľadávanú dymovú príchuť

Príprava rmutu a kvasenie

·         Vysušený slad sa pomelie na hrubú múku (grist) a zmieša sa v oceľovej kadi s teplou vodou (67 °C68 °C) na tzv. rmut (mash)

·         Zmes sladu a vody sa mieša, čím sa umožní premena škrobu na cukor. Produktom tohto procesu je cukornatá kvapalina (wort)

·         Cukornatá kvapalina (wort) sa nechá ochladiť na 20 °C, prečerpá sa do veľkých drevených kadí (washbacks) a pridajú sa kvasinky

Fermentácia a destilácia

 

  • Každá fermentačná hala má svoje kvasinky, ktoré tvoria charakteristické chute a vône. Výslednú chuť a vôňu ovplyvňuje aj materiál, z ktorého je kvasná nádoba vyrobená. V dreve, z ktorého sú väčšinou kvasné nádoby vyrobené, sa uchováva vlastná mikroflóra, ktorá je popri mikroklíme pálenice a jej okolí pre každú jednotlivú pálenicu úplne jedinečná
  • Wash sa destiluje dvakrát, nejskôr vo väčšom kotle, kde sa oddelí alkohol od vody, kvasinek a iných odpadov
  • Vzniknutému destilátu sa hovorí ľahké víno, kde sa obsah alkoholu pohybuje okolo 30%
  • Tekutina je pripravená na druhú destiláciu
  • Počas tejto fázy sa najskôr vyparia nestabilnejšie alkoholy (foreshots)
  • Iba najčistejší destilát (heart of the run) sa zhromaždí v bezpečne uzamknutej nádrži. Táto časť destilátu má okolo 68-70% alkoholu

Dozrievanie

 

  • Whisky dozrieva iba v sudoch, nie vo fľašiach (ak si kúpite fľašu dvanásťročnej whisky a necháte si ju doma dvadsať rokov, máte stále fľašu dvanásťročnej whisky). K dozrievaniu škótskej whisky sa používajú zásadne už použité sudy (najčastejšie po bourbone, sherry, škótskej whisky, občas aj po portskom, rume a ojedinele dokonca po víne)
  • Podľa zákona musí každá škótska whisky dozrievať minimálne tri roky

Diskusia k článku:

Príspevok :
Autor :
E-mail :
Prispievate ako neregistrovaný používateľ. Prihlásiť sa môžete v ľavom stĺpci.
NAJČÍTANEJŠIE
 
REKLAMA
BIOTRUE banner 109 sutaz
 
REKLAMA
 
PARTNERI
Slovensky paraolypijsky vybor
 
NAJNOVŠIE
 
HĽADAŤ

v článkoch
v poradni
v katalógu
 
 
(c)2016 Fornet. Všetky práva vyhradené. redakcia(`na`)lady.sk
Nezodpovedáme za obsah príspevkov pridaných zvonku!!!