lady.sk
AKLINIK B 468X60

 
Napíšte nám svoje otázky, pripomienky, návrhy, nápady, požiadavky na redakcia(`na`)lady.sk
 
PRIHLÁSENIE


  Zapamätať heslo

Nová registrácia
Zabudnuté heslo

Registráciou získavate ochranu mena v poradni a v komentároch k článkom.
 
PORADŇA

Dnes pribudlo:
1 tém, a 0 reakcií.
Včera pribudlo:
1 tém, a 1 reakcií.

 
Z ARCHÍVU
 
Sobota, 20. Apríl, , Dnes oslavuje Marcel
  KATALÓG Informácie    Pridať firmu 
Móda, módne odevy, bielizeň Obuv, kabelky Módne doplnky, klenotníctva Kozmetika, parfuméria Skrášľovacie salóny, služby, pobyty Zdravie, výživa
Čo tak dať si šalát?

  Spracoval(a) : Zuzana
Dátum : 29.5.2009
späť
Späť

Poslať
 

Čo tak dať si šalát?

 

Vari každý vie, že ovocie a zelenina obsahuje veľké množstvo látok, ktoré sú veľmi prospešné pre zdravie. Ako nám ovocie a zelenina vlastne prospieva? Vďaka vitamínom posilňuje obranyschopnosť organizmu, vďaka rastlinným sterolom znižuje hladinu cholesterolu v krvi, vďaka draslíku zlepšuje pomer sodíka a draslíka v tele (a tým chráni srdce), vďaka vláknine podporuje funkciu zažívacieho traktu. Dostatočnou konzumáciou ovocia a zeleniny tak môžeme znížiť riziko infarktu myokardu či mozgovej mŕtvice
i predchádzať nepríjemným zažívacím problémom (zdroj: www.fzv.cz).

 

Ešte viac vitamínov…

Ovocie a zelenina je bohatým zdrojom vitamínov, plniacich v našom organizme množstvo dôležitých ochranných funkcií. Jednou z najvýznamnejších je neutralizácia negatívneho vplyvu voľných radikálov, ktoré vznikajú pri oxidatívnych procesoch počas látkovej výmeny. Vitamíny teda naše telo určite potrebuje, najlepšie priamo z čerstvého ovocia a zeleniny. Množstvo vitamínov prijatých z ovocia a zeleniny pritom môžeme výrazne ovplyvniť úpravou. Pokiaľ nechceme zničiť vitamín C a mimoriadne citlivú kyselinu listovú, musíme krájanie šalátov nahradiť trhaním a ich prípravu vopred nahradiť prípravou tesne pred konzumáciou. Vitamín C a kyselina listová sa ničia tiež pri tepelnom spracovávaní, ktoré by malo byť šetrné a krátkodobé, najlepšie na pare. Vitamíny A, E a K sú zas rozpustné iba v tukoch a preto ich naše telo lepšie využije, keď si zeleninový šalát dochutíme kvalitným rastlinným olejom, majolenkou alebo tatárskou omáčkou Hellmann´s, hlavnou zložkou, ktorých je práve zdraviu prospešný rastlinný olej (prevažne repkový).

 

Zeleninový prieskum

Výsledky dotazníkového prieskumu, ktorý realizovala značka Hellmann´s v apríli tohto roka
na internetovom portáli www.woman.sk a ktorého sa zúčastnilo 822 respondentov, ukázali, že 55 percent respondentov zásobuje svoje telo vitamínmi predovšetkým prostredníctvom ovocia, 32 percent konzumáciou zeleniny a iba 9 percent respondentov vsádza
na vitamínové doplnky. Viac ako 3 porcie zeleniny denne konzumujú len 4 percentá respondentov, necelá štvrtina zje denne 2 až 3 porcie a približne 39 percent respondentov skonzumuje jednu porciu denne. Väčšina respondentov (78 percent) dáva prednosť čerstvej zelenine (konzumuje ju samostatne alebo ako šalát) pred varenou, dusenou či inak tepelne upravenou. Podľa väčšiny respondentov telo lepšie využije vitamíny obsiahnuté v zelenine, keď bude zelenina konzumovaná čerstvá a tiež keď bude dochutená olivovým olejom.

 

Za jednoznačne zdraviu najprospešnejší považujú respondenti olej olivový (85 percent), potom slnečnicový (7 percent) a repkový (4 percentá). Podľa posledných vedeckých poznatkov je však zloženie repkového oleja dokonca ešte lepšie ako zloženie oleja olivového. Repkový olej obsahuje veľmi málo nasýtených mastných kyselín (zhruba
8 percent) a naopak významné množstvo mononenasýtených (asi 61 percent)
a esenciálnych mastných kyselín omega 6 a omega 3. Napriek tomu, že sa zhruba tretina respondentov domnieva, že sa majonéza vyrába zo slnečnicového oleja, hlavnou zložkou väčšiny majonéz a tatárskych omáčok je práve olej repkový (čo správne vedelo len približne 12 percent respondentov).

 

Takmer všetci respondenti súhlasili s tým, že kvalitná majonéza môže byť súčasťou zdravého stravovania – pokiaľ sa konzumuje v primeranom množstve (jedna porcia, t.j. jedna polievková lyžica majonézy alebo tatárskej omáčky denne). Na dochutenie zeleniny alebo zeleninového šalátu ju však obvykle nepoužívajú, napriek tomu, že vďaka repkovému oleju pomáha telu vstrebávať vitamíny A, E a K nachádzajúce sa v zelenine a rozpustné iba
v tukoch. Favoritom pri dochucovaní šalátov je u respondentov ocot, olej, bylinky a koreniny.

Päť porcií ovocia a zeleniny denne!

Zdravý dospelý človek by mal denne zjesť aspoň päť porcií ovocia a zeleniny. Jednou porciou sa pritom rozumie jedna čajová šálka s obsahom 80 až 100 g (napríklad šálka zeleninového šalátu alebo ovocnej šťavy, menšie jablko či pomaranč, jedna mrkva). Denne by sme teda mali skonzumovať najmenej 400 g ovocia a zeleniny. Že také množstvo nemôžeme zjesť? Áno, vzhľadom na tradíciu slovenskej kuchyne sa to zdá byť nemožné. Poučme sa od Juhoeurópanov a počas dovolenky tam hľadajme okrem oddychu, mora
a slnka aj zdravšiu výživu. Uvidíte, že sa to dá! Ako súčasť pestrého vyváženého stravovania pokryjeme odporúčaných päť porcií ovocia a zeleniny napríklad: pohárom 100 percentnej ovocnej šťavy na raňajky, zeleninovým šalátom na desiatu, zeleninovou prílohou k hlavnému chodu a jablkom na olovrant. To sú štyri porcie, ku ktorým na večeru pridáme ešte jednu
– zeleninový šalát. A s čistým svedomím ho môžeme dochutiť napríklad lyžicou majonézy alebo tatárskej omáčky Hellmann´s, vďaka ktorej je zelenina chutnejšia a tým pádom častejšie konzumovaná.

 

Zeleninu ani ovocie nechcú jesť hlavne deti. Príčinou býva nepríjemná chuť a zlý príklad rodičov. Chuť jedla vníma malé dieťa oveľa intenzívnejšie ako dospelý človek – sladká je
pre dieťa prijateľná a horká alebo kyslá je mu naopak nepríjemná. Preto nie je dobré podávať dieťaťu kyslé druhy ovocia (pomaranč, kivi, niektoré druhy jabĺk) či horké druhy zeleniny (niektoré listové šaláty, kapustovité rastliny). Čo je naopak veľmi dobré,
je konzumovať zeleninu ako oblohu ku každému jedlu a ovocie vo forme šalátov namiesto dezertov. Dieťa potom považuje ovocie a zeleninu za prirodzenú súčasť stravy a nebráni sa ich konzumácii. Pokiaľ však sami ovocie a zeleninu nekonzumujeme, nebude ju jesť ani naše dieťa – a môžeme mu akokoľvek vysvetľovať, ako je to zdravé. Dieťaťu môžeme zeleninový šalát dochutiť majolenkou alebo tatárskou omáčkou Hellmann´s, pretože obsahuje zdraviu prospešné polynenasýtené mastné kyseliny a poskytuje zaručenú mikrobiologickú bezpečnosť. Napriek tomu, že tatárska omáčka obsahuje worcesterskú omáčku (v jednej porcii tatárskej omáčky, t.j. v 15 ml, čomu  zodpovedá približne jedna polievková lyžica,
je zhruba 0,04 g worcesterskej omáčky), môžu ju v rozumnej miere konzumovať aj deti.

 


Diskusia k článku:

Príspevok :
Autor :
E-mail :
Prispievate ako neregistrovaný používateľ. Prihlásiť sa môžete v ľavom stĺpci.
NAJČÍTANEJŠIE
 
REKLAMA
BIOTRUE banner 109 sutaz
 
REKLAMA
 
PARTNERI
Slovensky paraolypijsky vybor
 
NAJNOVŠIE
 
HĽADAŤ

v článkoch
v poradni
v katalógu
 
 
(c)2016 Fornet. Všetky práva vyhradené. redakcia(`na`)lady.sk
Nezodpovedáme za obsah príspevkov pridaných zvonku!!!