lady.sk
AKLINIK B 468X60

 
Napíšte nám svoje otázky, pripomienky, návrhy, nápady, požiadavky na redakcia(`na`)lady.sk
 
PRIHLÁSENIE


  Zapamätať heslo

Nová registrácia
Zabudnuté heslo

Registráciou získavate ochranu mena v poradni a v komentároch k článkom.
 
PORADŇA

Dnes pribudlo:
1 tém, a 0 reakcií.
Včera pribudlo:
1 tém, a 0 reakcií.

 
Z ARCHÍVU
 
Utorok, 19. Marec, , Dnes oslavuje Jozef
  KATALÓG Informácie    Pridať firmu 
Móda, módne odevy, bielizeň Obuv, kabelky Módne doplnky, klenotníctva Kozmetika, parfuméria Skrášľovacie salóny, služby, pobyty Zdravie, výživa
Ako zabrániť cvičením vzniku ľahkej inkontinencie 2 - Kegelove cvičenia

  Spracoval(a) : Hartman-Rico
Dátum : 20.5.2009
späť
Späť

Poslať
 

Kegelovu metódu nácviku sťahov svalov panvového dna ako prevenciu proti mimovoľnému úniku moču predstavil už v roku 1948 americký gynekológ Arnold Kegel. Ide o zostavu cvikov, ktoré sú zamerané na cielenú prácu svalov panvového dna. Okrem toho, že úvodné cvičenia vyžadujú spoluprácu s odborným fyzioterapeutom, problém je veľmi intímny a preto je vhodný individuálny prístup, ktorý rešpektuje psychické bariéry.

 

Cvičenie je rozdelené na 4 časti: vizualizáciu, relaxáciu, izoláciu a posilňovanie.

 

Vizualizácia slúži na objasnenie anatomických pomerov panvového dna a vonkajšieho genitálu. Pod kontrolou zrkadla sa pacientka môže na ilustráciu pokúsiť o vtiahnutie konečníka. Na spoznanie svalov panvového dna sa môže pokúsiť o ich sťah počas močenia. Ráno, keď je prúd moču najväčší sa ho žena môže pokúsiť prerušiť.

 

Relaxácia. Žena by mala cvičenia vykonávať tam, kde ju nikto nebude rušiť a kde sa môže na cvičenie sústrediť. Dobré je použiť relaxačnú hudbu. Nohy pod kolenami je vhodné podložiť stočenou dekou alebo vankúšom tak, aby sa znížilo napätie brušných svalov. Počas relaxácie sa snaží pacientka sústrediť na oblasť panvového dna.

 

Izolácia. Je to fáza, ktorá predstavuje vlastný nácvik izolovaného sťahu konečníka a pošvy (resp. svalov panvového dna). Je dôležité, aby sa ženy naučili skutočne izolovane vťahovať pošvu a konečník. V konečnej fáze cvičenia potom možno vťahovať pošvu aj konečník súčasne, ale pri nácviku a na začiatku posilňovania je nutné, aby si ženy uvedomili, ako zaobchádzať s jednotlivými časťami svalov panvového dna. Nesmie dochádzať k zámene sťahov panvového dna za prácu brušných a sedacích svalov. Toto je najproblematickejšia časť Kegelových cvičení. Preto je dôležité úvodnú časť cvičení robiť pod dohľadom fyzioterapeuta.

 

Vlastné posilňovanie. Ženy sa snažia o udržanie sťahu od jednej do siedmich sekúnd, pričom počet opakovaní je individuálny od 20 do maximálne 300 sťahov za deň. Celkový počet 300 sťahov nie je vhodné vykonávať naraz.  Cvičenie je dobré rozdeliť si do niekoľkých častí. Počas posilňovania je nutné striedať krátke a silné sťahy so sťahmi s výdržou 7 – 10 sekúnd. Pri bezpečnom zvládnutí Kegeloveho sťahu možno opustiť cvičenie na chrbte a pokúsiť sa o cvičenie v náročnejších polohách a v rôznych situáciách.

 

Pri Kegelových cvičeniach je potrebné dodržiavať určité zásady. Zaistiť si pokojné prostredie, pustiť relaxačnú hudbu, vyvetrať miestnosť, mať vhodnú podložku a vhodný odev, hodinu pred cvičením nejesť a vyprázdniť si močový mechúr.  Dôležité je cvičiť pravidelne (denne alebo každý druhý deň), každý cvik opakovať 3 – 5 krát. Je dobré cvičiť do krajných polôh, ale tak aby cvičenie nevyvolávalo bolesť, cviky treba vykonávať správne a zamerať sa na ich kvalitu a nie na ich počet. Účinné je cvičenie v polohách, kde je panva vyššie ako hlava, treba pravidelne dýchať, kontrolovať svaly panvového dna a správne podsadiť panvu. Problémy a neistoty je dôležité  konzultovať s fyzioterapeutom.    

 

Pre pacientov trpiacich ľahšími formami inkontinencie vyvinula spoločnosť HARTMANN-RICO produktový rad pomôcok určených pre jednotlivé formy inkontinencie MoliMed.

.

Diskusia k článku:

Príspevok :
Autor :
E-mail :
Prispievate ako neregistrovaný používateľ. Prihlásiť sa môžete v ľavom stĺpci.
NAJČÍTANEJŠIE
 
REKLAMA
BIOTRUE banner 109 sutaz
 
REKLAMA
 
PARTNERI
Slovensky paraolypijsky vybor
 
NAJNOVŠIE
 
HĽADAŤ

v článkoch
v poradni
v katalógu
 
 
(c)2016 Fornet. Všetky práva vyhradené. redakcia(`na`)lady.sk
Nezodpovedáme za obsah príspevkov pridaných zvonku!!!