lady.sk
AKLINIK B 468X60

 
Napíšte nám svoje otázky, pripomienky, návrhy, nápady, požiadavky na redakcia(`na`)lady.sk
 
PRIHLÁSENIE


  Zapamätať heslo

Nová registrácia
Zabudnuté heslo

Registráciou získavate ochranu mena v poradni a v komentároch k článkom.
 
PORADŇA

Dnes pribudlo:
1 tém, a 1 reakcií.
Včera pribudlo:
1 tém, a 2 reakcií.

 
Z ARCHÍVU
 
Piatok, 19. Apríl, , Dnes oslavuje Jela
  KATALÓG Informácie    Pridať firmu 
Móda, módne odevy, bielizeň Obuv, kabelky Módne doplnky, klenotníctva Kozmetika, parfuméria Skrášľovacie salóny, služby, pobyty Zdravie, výživa
V týchto horúčavách je optimálne vypiť minimálne pohár vody každú hodinu

  Spracoval(a) : Lenka Koprivňanská
Dátum : 20.7.2007
späť
Späť

Poslať
 

Tropické teploty, s ktorými teraz musí bojovať naše telo aj myseľ, nám dávajú riadne zabrať. Z každej našej bunky sa strácajú tekutiny, trpia naše vnútorné orgány, pokožka stráca pružnosť a ani naša pozornosť pri nedostatku tekutín nie je na najlepšej úrovni. Preto je nevyhnutné stratenú vodu do organizmu pravidelne dopĺňať a to ideálne nízkomineralizovanou vodou s mineralizáciou 150 – 400 mg minerálov na liter. Vhodným partnerom nielen pre letné dni je teda pramenitá voda Rajec s mineralizáciou 326 mg/l.

Vedeli ste, že ak sa zníži obsah vody v našom tele o 6 %, pocítime to na našej fyzickej aj psychickej kondícii oveľa viac ako pri znížení prijatého kyslíka o rovnaké množstvo? Denne by sme preto mali prijať aspoň 2 – 4 decilitre vody na 10 kilogramov hmotnosti, pri súčasných vysokých teplotách sa množstvo tekutín ešte znásobuje. Mnohí si v tomto teple pomáhame klimatizáciou v práci, či v aute a to prispieva k ešte rýchlejšej strate vody z nášho organizmu. Ideálne je piť v menších dávkach a častejšie. Piť by sme mali pravidelne a vedome, i keď nepociťujeme smäd. Ak sa nám podarí vypestovať si zvyk vypiť doobeda približne liter tekutín, prospejeme nášmu telu.

Ako si zostaviť správny pitný režim?
Množstvo tekutín, ktoré počas dňa prijmeme, by malo zodpovedať potrebám nášho organizmu a tiež vyrovnať straty vody. Pre zdravého človeka, ktorý denne potrebuje vypiť 2,5 litra tekutín, pričom v lete by tento príjem nemal klesnúť pod túto hranicu, je podľa odborníkov vhodná na pravidelné dopĺňanie tekutín pramenitá voda Rajec s mineralizáciou 326 miligramov na liter, keďže má odporúčaný obsah minerálov v rozmedzí 150 – 400 mg/l. Pri normálnej vyváženej životospráve prijmeme zo stravy postačujúce množstvo minerálov, preto na dopĺňanie tekutín do organizmu postačuje voda s nižšou mineralizáciou, ktorá ho zbytočne nezaťažuje.

Komu počas horúcich dní nezabudnúť ponúknuť pohár vody?
Pre dospelého  človeka nepredstavuje veľký problém prijímať tekutiny pravidelne a vedome, aj keď nemá smäd. Avšak deti, ktoré potrebujú prijímať dostatočné množstvo tekutín rovnako ako dospelí, dokonca na kilogram telesnej hmotnosti približne 4-5 krát viac tekutín viac ako dospelý, vnímajú nedostatok tekutín oveľa neskôr ako dospelý. Preto rodičia musia dbať na pitný režim svojich detí o to starostlivejšie, že 40-stupňové teploty už sú realitou aj na Slovensku.


Diskusia k článku:

Reklama, reklama, vsade sama reklama... :) Nemali by sa nahodou podla nejakeho zakona taketo clanky oznacovat textom "reklamny clanok" alebo "komercna prezentacia"?
Neregistrovaný - ...., 20.7.2007 09:08
Jasne, je to tak, rajec rajec, inw mineralky su na chuja, alebo co?Teraz si ju just nekupim, znusli ste miju...
Neregistrovaný - , 20.7.2007 12:41
Mne ju veru nezhnusili, pijem ju relatívne často lebo iné vody mi smrdia. Je mi jedno, že je to prakticky reklama, lebo všetko je dnes reklama.. :-)
Neregistrovaný - , 20.7.2007 13:56
ale najlepšia a najzdravšia je obyčajná čistá voda
Neregistrovaný - , 20.7.2007 17:32
mne najviac chutí Mitická
Neregistrovaný - Bellezza, 23.7.2007 12:58
Kazdy clanok tu je posrana reklama. Aspon sa netvarte, ze iba nahodou uvediete vzdy nejaky konkretny vyrobok. Hnus !
Neregistrovaný - , 23.7.2007 14:46
Príspevok :
Autor :
E-mail :
Prispievate ako neregistrovaný používateľ. Prihlásiť sa môžete v ľavom stĺpci.
NAJČÍTANEJŠIE
 
REKLAMA
BIOTRUE banner 109 sutaz
 
REKLAMA
 
PARTNERI
Slovensky paraolypijsky vybor
 
NAJNOVŠIE
 
HĽADAŤ

v článkoch
v poradni
v katalógu
 
 
(c)2016 Fornet. Všetky práva vyhradené. redakcia(`na`)lady.sk
Nezodpovedáme za obsah príspevkov pridaných zvonku!!!