lady.sk
AKLINIK B 468X60

 
Napíšte nám svoje otázky, pripomienky, návrhy, nápady, požiadavky na redakcia(`na`)lady.sk
 
PRIHLÁSENIE


  Zapamätať heslo

Nová registrácia
Zabudnuté heslo

Registráciou získavate ochranu mena v poradni a v komentároch k článkom.
 
PORADŇA

Dnes pribudlo:
0 tém, a 0 reakcií.
Včera pribudlo:
1 tém, a 1 reakcií.

 
Z ARCHÍVU
 
Piatok, 29. Marec, , Dnes oslavuje Miroslav
  KATALÓG Informácie    Pridať firmu 
Móda, módne odevy, bielizeň Obuv, kabelky Módne doplnky, klenotníctva Kozmetika, parfuméria Skrášľovacie salóny, služby, pobyty Zdravie, výživa
Každé vlasy môžu byť krásne

  Spracoval(a) : Simona Párnická
Dátum : 26.2.2007
späť
Späť

Poslať
 

V minulosti ľudia verili, že vo vlasoch sídli duša človeka. Starostlivosť o vlasy preto bola takmer obradom. Každý národ mal svoj vlastný postup a využíval pri ňom predovšetkým dary prírody, ktorá ponúkala a stále ponúka veľa liečivých, ale i skrášľujúcich látok. Vyskúšajte to, chybu rozhodne neurobíte, alebo dajte na moderné rady profesionála.

Krása naprieč kontinentmi

V Egypte riešia ľudia od pradávna najrôznejšie zdravotné problémy pomocou aromaterapie. Esenciálne vonné oleje totiž dokážu zlepšiť fyzickú i duševnú pohodu a tiež podporovať krásu pokožky i vlasov. Napríklad jazmínový esenciálny olej pôsobí ako afrodiziakum, zmierňuje stres, kašeľ i menštruačné bolesti, regeneruje suchú alebo citlivú pokožku.

Tip pre citlivú pokožku hlavy: Do menšej nádoby s vlažnou vodou pridajte pár kvapiek jazmínového esenciálneho oleja a vytvorte vlasovú vodu, potom naneste pomocou vatového tampónu na pokožku hlavy. Používajte ju po každom umytí vlasov počas jedného až dvoch mesiacov.

V Stredomorí ľudia vsádzali a doteraz vsádzajú na vlasové masky z morských rias, ktoré posilňujú vďaka obsahu jedinečného komplexu vitamínov a minerálov. Najúčinnejšie sú riasy zelené, červené a špirálovité a potom tiež čepelátky (rod morských rias lamimaria) a chaluhy.

Tip pre oslabené a lámavé vlasy: Sušené morské riasy kúpite v špecializovaných biopredajniach alebo v lekárňach, kde sa predávajú prírodné produkty. Riasy zalejete vodou a necháte 15 minút odstať a až naberú na objeme, rozotrite ich do vlasov a necháte pol hodinu pôsobiť.

V Španielsku už od dávnych generácií používajú ženy na ošetrovanie vlasov šťavu z pomarančov. Obsahuje veľa vitamínu C a takisto vitamínov skupiny B, hlavne biotín. Vyhladzuje povrch vlasov, ktorý potom zostáva ďalej ľahký a lesklý, uľahčuje rozčesávanie vlasov a zabraňuje vysúšaniu pokožky hlavy.

Tip pre nepoddajné  vlasy bez lesku. Vytlačte jeden pomaranč a získanú šťavu votrite do umytých vlasov. Nechajte asi 15 minút pôsobiť a opláchnite.

Na Novom Zélande sa ženy spoliehali na kivi, z ktorého šťavy si pripravovali vlasové zábaly. Toto ovocie obsahuje riadnu porciu revitalizačných vitamínov, zvláčňujúcich proteínov, minerálnych látok a tiež trieslovín. Tie vytvárajú na každom vlase jemný film, ktorý zväčšuje jeho priemer a tým aj objem celého účesu.
 
V Japonsku nedajú ľudia od nepamäti dopustiť na ginko, výťažok z listov stromu jinanu, ktorý má široký rozsah účinnosti. Ginko zlepšuje pamäť, pôsobí proti stresu, zabraňuje únave, podporuje metabolizmus tukov a reguluje cholesterol v krvi. Stále väčší význam nadobúda aj v kozmetickom priemysle. Produkty s výťažkom ginko totiž dokážu okrem iného spevňovať pokožku, redukovať kožné nečistoty, upravovať látkovú výmenu a spomaľovať proces starnutia, ale tiež zabraňovať tvorbe lupín, brániť vypadávaniu vlasov.

Tip pre vlasy bez vitality. Môžete buď niekde v parku otrhávať jinanom listy a tie potom doma lúhovať  a pripravovať z nich vlasové zábaly, alebo zájsť do ktorejkoľvek drogérie a kúpiť si tam šampón a kondicionér s ginkom.

Profi rady a triky
Nekupujte si šampóny 2 v 1. Po ich použití sa vlasy stanú ťažšími  a po vytvorení účesu nezostane už po niekoľkých hodinách ani stopa. Tieto prípravky totiž nedokážu vlasy zbaviť všetkých nečistôt (pri umývaní vlas len pootvoria a preto nemôžu byť nečistoty dôkladne vypláchnuté) ani dokonale zregenerovať (pri správnej regenerácii sa vlas uzavrie, a tým je odolný voči prachu, mazu, mechanickému poškodeniu a ďalším vonkajším vplyvom).

Nie je pravdou, že viac šampónu znamená väčšiu starostlivosť – úplne stačí, ak použijete trošku šampónu a zriedite ho vodou. Aj ďalšie pôsobenie šampónu je zbytočné – vlasy nebudú umyté lepšie, stačí chvíľka a prípravok si poradí.

Vlasy pred umytím starostlivo rozčešte a prekefujte. Ak budete mať zamotané vlasy, zbytočne ich poškodíte. Kefovanie je okrem toho dobrý spôsob ako zbaviť vlasy nielen zbytkov použitých stylingových prípravkov, ale aj šupiniek suchej kože, lupín a odumretých buniek pokožky.

Vaše vlasy majú zlý deň a neodkladná schôdzka už klope na dvere? Namočte a vyfénujte si ofinu! Upravená ofina totiž dokáže odpútať od spľasnutého účesu a priaznivo tak ovplyvniť celkový dojem.

Ďalšou možnosťou ako si poradiť s vlasmi, ktoré majú zlý deň, sú sponky. Lenže... Časté nosenie sponiek, pevných vlasových ozdôb alebo aj gumičiek vlasy pekne ničí. Takisto im ubližujú natáčky cez noc a hrebene a kefy s ostrými zubami. Všetky tieto pomôcky môžu narušiť povrch vlasu, ktorý je potom hrubý, matný a oveľa viac náchylnejší na ďalšie poškodenie.

Aby vám každodenná úprava nepoddajných vlasov už nezabrala toľko času, ošetrujte ich prípravkami so zvlhčujúcimi a výživnými látkami – najlepšie sú tie pre suché, nepoddajné alebo vlnité a kučeravé vlasy. Nepoužívajte mastné stylingové prípravky (vlasy príliš zaťažujú a zlepujú ich), ale penové tužidlo alebo gél s UV filtrami a zvlhčujúcimi látkami. Alebo skúste vlasový krém, ktorý vlasom zabezpečí aj nádherný lesk a pružnosť. Vlasové krémy sa vtierajú do vlhkých alebo suchých vlasov a neoplachujú sa. Pretože obsahujú len minimálne množstvo fixačných látok, nezaťažujú vlasy a účes tak zostáva dlho bohatý a v požadovanom tvare.

Kto si myslí, že jedna regenerácia nestačí, veľmi sa mýli! Regeneračné prípravky síce vlasom prinášajú zdravie a krásu, ale ak to s nimi preženiete, dosiahnete pravý opak – príliš mnoho ošetrujúcich látok kučery zaťaží, vezme im lesk a spôsobí ich ľahké spľasnutie. Ak teda „hýčkate“ svoje vlasy nezmývateľným  krémom, regeneračnou maskou a ešte zábalom, robíte chybu. Lepšie je použiť jeden kvalitný prípravok.

Viac škody než úžitku spôsobia tiež nesprávne ošetrovacie prípravky. Napríklad vlnitým vlasom často chýba lesk, a preto pôsobia ako vlasy suché, narušené, hoci také vôbec nie sú. Ak ich však budete ošetrovať prípravkami na suché a poškodené vlasy, budú rýchlo spľasnú a zmastia sa. Preto najlepšie urobíte, ak sa o kvalite a type svojich vlasov, ale aj o vhodných alebo nevhodných prípravkoch porozprávate s profesionálom.

Nepleťte si farbené a odfarbené vlasy. Zatiaľ čo farbeným prospeje starostlivosť prípravkov na farbené vlasy, odfarbené (patrí medzi ne aj tak obľúbený melír) potrebujú zvlhčujúce a výživné látky, ktoré sú obsiahnuté v produktoch na suché a poškodené vlasy. A ak ste vyslovene blondínka, určite si obstarajte šampón, kondicionér a kúru na blond vlasy. Tieto prípravky vám vlasy zregenerujú, rozjasnia a ešte zabránia tomu, aby chytili nepekný žltý nádych.


Diskusia k článku:

súhlasím, lebo sama mám problémy s odrastajúcimi vasmi každý mesiac si musím farbiť šediny.
Neregistrovaný - , 26.2.2007 16:13, annagargulakova(`na`)azet.s.
zaujimali by ma tie natacky cez noc. Skodia len tie na suchy zips alebo aj papiloty? Nebude nejaky vacsi clanok o natackach?
Neregistrovaný - Maciatko, 27.2.2007 10:28
aj mna by to zaujimalo lebo mam jemne a riedke vlasy kazdy den si ich musim natacat na suchy zips a ked si ich davam dole tak mi trhaju vlasy a stiepia sa mi konce.Aky druh nataciek mam pouzivat som s toho nestastna
Neregistrovaný - valentika, 5.3.2007 16:08
Chcela by som sa opytat ako sa dajú spolahlivo rozcesat zamotané vlasy? Sú na to nejaké prípravky?
Neregistrovaný - Simona_2, 13.1.2011 14:02, Simonka2261(`na`)azet.sk
Príspevok :
Autor :
E-mail :
Prispievate ako neregistrovaný používateľ. Prihlásiť sa môžete v ľavom stĺpci.
NAJČÍTANEJŠIE
 
REKLAMA
BIOTRUE banner 109 sutaz
 
REKLAMA
 
PARTNERI
Slovensky paraolypijsky vybor
 
NAJNOVŠIE
 
HĽADAŤ

v článkoch
v poradni
v katalógu
 
 
(c)2016 Fornet. Všetky práva vyhradené. redakcia(`na`)lady.sk
Nezodpovedáme za obsah príspevkov pridaných zvonku!!!