lady.sk
AKLINIK B 468X60

 
Napíšte nám svoje otázky, pripomienky, návrhy, nápady, požiadavky na redakcia(`na`)lady.sk
 
PRIHLÁSENIE


  Zapamätať heslo

Nová registrácia
Zabudnuté heslo

Registráciou získavate ochranu mena v poradni a v komentároch k článkom.
 
PORADŇA

Dnes pribudlo:
1 tém, a 0 reakcií.
Včera pribudlo:
1 tém, a 2 reakcií.

 
Z ARCHÍVU
 
Štvrtok, 28. Marec, , Dnes oslavuje Sona
  KATALÓG Informácie    Pridať firmu 
Móda, módne odevy, bielizeň Obuv, kabelky Módne doplnky, klenotníctva Kozmetika, parfuméria Skrášľovacie salóny, služby, pobyty Zdravie, výživa
Jedlo pre zdravie

  Spracoval(a) : Kristína Farkašová
Dátum : 25.8.2006
späť
Späť

Poslať
 

Infekčná mononukleóza
Infekčná mononukleóza je vírusové ochorenie spôsobené herpesvírusom Epsteina-Barrovej. Toto ochorenie sa vyskytuje najmä   v kolektívoch detského a mládežníckeho veku. Ochorenie sa šíri kvapôčkovou infekciou, slinami, krvou a pohlavným stykom. Ide o akútne horúčkové ochorenie s prejavujúcimi sa bolesťami hrdla, zväčšením sleziny alebo pečene, lymfatických uzlín a často krát sa môžu objavovať aj vyrážky na tele. Môžu byť prítomné aj menej charakteristické príznaky, ako sú nechutenstvo, únava, malátnosť, bolesti hlavy, bolesti kĺbov a svalov, vyskytnúť sa môže aj žltačka. Inkubačná doba ochorenia je od 4 dní do 4 týždňov. Vo viacerých prípadoch sa príznaky nemusia prejaviť a ochorenie je ťažké diagnostikovať.

Diétne odporúčania:
Hlavnú súčasť jedálneho lístka tvoria sacharidy. Ide o jednoduché sacharidy a polysacharidy ako sú výrobky z múky, ryža, a zemiaky. Diéta má šetriaci charakter, aby sme nezaťažovali pečeň. Pokrmy pripravujeme bez tuku, potraviny opekáme vždy na sucho, aby tuky nepodliehali prepaľovaniu. Vhodné potraviny sú tie, ktoré nedráždia tráviaci trakt. Medzi nevhodné patria tučné mäsá a výrobky z nich, vnútornosti, údeniny, nafukujúca zelenina, strukoviny, plnotučné mliečne výrobky, ostré druhy korenín a pikantná strava, sýtené a instantné nápoje, samozrejme tiež alkohol. Postupne po odznení akútnych príznakov sa pridávajú bielkovinové zdroje  potravy vo forme chudého mäsa (hrabavá hydina a ryby) a nízkotučného tvarohu.  Obmedzujú sa nasýtené tuky, najmä tepelne spracované, najvhodnejšie sú rastlinné tuky s obsahom viacerých vitamínov (napríklad Flora), ktoré sa v malom množstve môžu pridať až do hotového pokrmu. Medzi vhodné tepelné spracovanie potravín patrí varenie, dusenie, pečenie v pare, alobale bez pridania tuku. Zeleninu v akútnom období dusíme, čerstvú podávame len strúhanú a na jemno posekanú. Ovocie podávame vo forme kompótov, rôsolov, až následne podľa znášanlivosti v čerstvej forme, spočiatku ošúpané a postrúhané. Ak sa pri ochorení vyskytujú výrazné bolesti v hrdle a ťažkosti s prehĺtaním potravy odporúča sa mixovaná alebo mletá strava.  Pokrmy príliš neprisáľame. Pri pretrvávajúcich horúčkovitých stavoch sa odporúča suplementácia vitamínov B a C. V neposlednom rade je dôležitý dostatočný príjem tekutín. Diéta s obmedzením tukov a s dostatkom plnohodnotných bielkovín a vitamínov je vhodná aj po dobu niekoľkých mesiacov. Keďže vírus prežíva v organizme doživotne, napriek tomu, že je stav už dostatočne stabilizovaný, je nutné dodržiavať celoživotne zásady racionálneho stravovania. Najmä v prvých rokoch po prekonaní infekcie sa môže ochorenie opäť objaviť následkom oslabením imunity.

Candidóza
Ide o mykotické ochorenie, ktoré vyvoláva parazitujúca kvasinka nazývaná candida albicans. Premnožené kvasinky spôsobujú infekciu kandidózu a poškodzujú prirodzenú mikroflóru.  Najčastejšie sú ochorením postihnuté črevá, pohlavné orgány, koža, sliznice a ústna dutina. Infekcia má za následok oslabenie imunitného systému a môže sa prostredníctvom krvného obehu šíriť do celého organizmu.

Diétne odporúčania:
Pri ochorení sa podáva protikvasinková diéta. V strave je potrebné predovšetkým nepoužívať bielu múku a bežný cukor. To znamená, že nie sú vhodné sladkosti, cukrovinky, sušienky, kekse, kandizované ovocie, kakao. V počiatočnom štádiu sa podávajú najmä bielkoviny vo forme chudého mäsa, najlepšie kuracieho, morčacieho alebo rybieho, a kyslomliečnych výrobkov. Denne konzumujte čerstvú zeleninu, ktorú pripravujte šetriacim spôsobom, aby sa v nej zachovali biologicky hodnotné látky,  vitamíny a minerály. Sterilizovanú zeleninu a kečup nekonzumujte, pokiaľ si ich nepripravíte sami bez pridania cukru a konzervačných činidiel. Vhodné spôsoby tepelného spracovania potravín sú dusenie, varenie v pare, pečenie na sucho alebo v alobale bez pridania tuku.  Po ústupe akútneho štádia postupne do jedálneho lístka zaraďujte kyslé druhy ovocia, najmä citrusy, kyslé druhy jabĺčok, či hrušiek. Banán, hrozno alebo jahody pre vysoký obsah cukrov nekonzumujte. Zaraďujte celozrné druhy pečiva, obilniny (vhodná je pohánka), zemiaky, celozrnná nelúpaná ryža (Natural). Používajte kvalitné rastlinné tuky, za studena lisované a nerafinované čisté margaríny, rastlinné oleje. Cukor nahrádzajte mliečnym alebo umelými  sladidlami. Obmedzujte soľ a používajte len jemné druhy korenín (čerstvé alebo sušené bylinky). Alkohol, čiernu kávu, silné kakao, instantné nápoje a všetky, ktoré obsahujú cukor zo stravy vylučujte. Podľa možnosti nekonzumujte potraviny, ktoré obsahujú aditívne látky tzv. „éčka“ a chemické konzervačné činidlá. Vo všeobecnosti má diéta veľmi individuálny charakter, pokiaľ vám akákoľvek potravina vyvoláva ťažkosti, nezaraďujte ju do jedálneho lístka.

Celiakia
Je zápalové ochorenie nazývané i celiakálna sprue, ktoré postihuje tenké črevo. Nastáva poškodenie klkov sliznice tenkého čreva, kde následné dochádza k precitlivenosti na bielkovinu zvanú gliadín, ktorej súčasťou je lepok. Ťažkosti sú sprevádzané hnačkou, pocitom plnosti, nevoľnosťou, únavou, úbytkom telesnej hmotnosti, nedostatkom vitamínov, minerálov a bielkovín. U detí môže narušenou funkciou tenkého čreva spôsobenou celiakiou dochádzať k nedostatočnej výžive tzv. malnutričným stavom a to má za následok poruchy vývoja a rastu. Preto je u postihnutých nesmierne dôležitá liečba diétou, ktorá býva celoživotná a je podmienená vylúčením bielkoviny - lepku zo stravy.

Diétne odporúčania:
Pri ochorení celiakia sa dodržiava tzv. bezlepková diéta. Zo stravy sa vylučuje glutén, čiže lepok. Je to obilná bielkovina vyskytujúca sa v pšenici a v raži, v menšom množstve aj v ovse, v jačmeni a v celej nelúpanej ryži. Lepok je zložkou múky, preto je potrebné zo stravy vylúčiť múku a všetky výrobky, na ktorých bola pri príprave použitá. Neznášanlivosť lepku sa zatiaľ nedá vyliečiť a preto je základnou podmienkou ho v strave vylučovať. Ako náhradu za bežnú múku sa používa sojová múka, kukuričný škrob (Maizena), zemiakový škrob (Solamil) alebo špeciálne upravený pšeničný škrob. V obchodnej sieti sú bežne dostupné potraviny a výrobky určené pre bezlepkovú diétu. Označené sú nápisom – „vhodné pre bezlepkovú diétu“, alebo symbolom prečiarknutého klasu. Keďže ide o ochorenie, ktoré postihuje črevo a často ho sprevádzajú hnačky, je nesmierne dôležité v strave tiež obmedzovať príjem tukov, najmä živočíšnych. Nevhodné sú prepaľované tuky, vyprážané pokrmy, tučné mäsá a výrobky z nich, vnútornosti a údeniny. Tiež nie je vhodná príliš pikantná strava, používajú sa jemné druhy korenín (ako sú majorán, rasca, bobkový list, bazalka), ktoré nedráždia tráviaci trakt. Vo viacerých prípadoch je pridružená neznášanlivosť mlieka a mliečnych výrobkov, v takom prípade sa neodporúča ich konzumácia.
Nevhodné potraviny:
- pšeničná múka, žitná, jačmenná múka, krupica, krúpky, pšeničný škrob, ovsené vločky
- múkou zahusťované pokrmy
- všetky bežné cestoviny, pekárenské výrobky; vyprážané pokrmy s bežne používanou múkou


Diskusia k článku:

Príspevok :
Autor :
E-mail :
Prispievate ako neregistrovaný používateľ. Prihlásiť sa môžete v ľavom stĺpci.
NAJČÍTANEJŠIE
 
REKLAMA
BIOTRUE banner 109 sutaz
 
REKLAMA
 
PARTNERI
Slovensky paraolypijsky vybor
 
NAJNOVŠIE
 
HĽADAŤ

v článkoch
v poradni
v katalógu
 
 
(c)2016 Fornet. Všetky práva vyhradené. redakcia(`na`)lady.sk
Nezodpovedáme za obsah príspevkov pridaných zvonku!!!